Dabar kitam dešimtmečiui kuriamas naikintuvas „Tempest“ turės tiesiog neįtikėtiną radarų sistemą  ()

„BAE Systems Tempest“ - tai naujos kartos STEALTH naikintuvas, šiuo metu kuriamas Jungtinės Karalystės ir Italijos pajėgoms. Šis naikintuvas turėtų imtis tarnybos tik kito dešimtmečio viduryje, tačiau jau dabar aišku, kad jis turės praktiškai stebuklingų galimybių - tik paklausykite, ką galės jo radaras!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BAE Systems Tempest“ yra kuriamas konsorciumo „Team Tempest“, kuriam priklauso visa eilė Jungtinės Karalystės ir Italijos kompanijų. „Tempest“ kada nors pakeis senstančius „Eurofighter Typhoon“ naikintuvus ir padės užtikrinti NATO pajėgų dominavimą ore bent keliems dešimtmečiams į priekį.

„Tempest“ turės du variklius ir bus praktiškai nematomas jokiems radarams - jis turėtų būti dar geriau pasislėpęs nei F-35. „Tempest“ galės skristi savarankiškai ir net galės valdyti dronus. Tačiau jei pilotas lėktuvo viduje bus, jis galės naudoti į šalmą integruotą papildytos realybės sistemą, kuri padės valdyti orlaivį ir sekti misijai reikalingą informaciją.

Visai neseniai „BAE Systems“ pasidalino dar keliais informacijos trupiniais apie „Tempest“ technologijas. Aiškėja, kad šis naikintuvas turės tiesiog neįtikėtiną radarą, kuris rinks net 10000 kartų daugiau informacijos nei dabar naudojamos sistemos. MFRFS (Multi-Function Radio Frequency System) technologija kiekvieną sekundę surinks tiek informacijos, kiek tokiame mieste kaip Edinburgas perduodama interneto ryšiu. Taip - vienas lėktuvas surinks tiek informacijos, kiek išsiunčia ir parsisiunčia visi Edinburgo gyventojai. Vienas iš „Team Tempest“ narių italų gynybos technologijų bendrovė „Leonardo“ jau kuria ir testuoja skirtingas MFRFS dalis.

 

Tuo tarpu „BAE Systems“ jau testuoja „Tempest“ naikintuvui kuriamą dėvimą kabiną - taip vadinama į šalmą integruota papildytos realybės sistema, padėsianti valdyti naikintuvą. Į šią sistemą tikriausiai bus įtrauktas ir virtualus antrasis pilotas - dirbtinio intelekto sistema, kuri misijos vykdymo metu galės perimti kai kurias lėktuvo valdymo funkcijas. Įdomu tai, kad šis virtualus antrasis pilotas turės savo avatarą, kuris bendraus su naikintuvo pilotu.

 

Galiausiai, „Tempest“ galės atlikti ir elektronines atakas prieš priešo radarus ir kitą ginkluotę. Tai iš esmės leis „Tempest“ tapti visiškai nematomu priešu, nuo kurio bus sunku pasislėpti.

Nors dalis šių sistemų jau yra bandomos, vis tiek kalbame tik apie kito dešimtmečio naikintuvą. Iki to laiko daug kas gali visiškai pasikeisti. Pavyzdžiui, didžiulė projekto kaina gali paskatinti nutraukti naikintuvo kūrimą ir susitelkti ties amerikietiškais orlaiviais. Tai - labai ambicingas projektas ir lieka tikėtis, kad kada nors pamatysime šių fantastinius filmus primenančių technologijų demonstracijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(64)
(4)
(60)

Komentarai ()