„Inovacija, viršijanti įprastas ribas“: NASA drauge su „Nokia“ kurs pirmąjį tokį Mėnulio tinklą  ()

NASA planai grįžti į Mėnulį apima ne tik saugų žmonių nusileidimą ant jo paviršiaus, bet ir infrastruktūros, skirtos palaikyti ilgalaikę Mėnulio bazę, sukūrimą. Įgyvendindama šią viziją, kosmoso agentūra pasirinko „Nokia“, kad padėtų jai sukurti pirmąjį natūralaus palydovo korinį tinklą, kuris, tikimasi, bus pradėtas įgyvendinti 2022 metų pabaigoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis bendradarbiavimas yra NASA programos „Tipping Point“ dalis, kurios metu kosmoso agentūra tikisi paspartinti kosminių technologijų plėtrą investuodama į privačias įmones. Programa numačiusi skirti telekomunikacijų bendrovei „Nokia“ 14,1 mln. JAV dolerių už pirmosios 4G LTE ryšių sistemos sukūrimą kosmose. Tai vienas pagrindinių NASA programos „Artemis“ tikslų.

„Nokia“ tyrimų grupė „Bell Labs“ bendradarbiauja su privačia kosmoso kompanija „Intuitive Machines“ dėl 4G LTE ryšio diegimo Mėnulio nusileidimo aparate. Tai apims LTE bazinę stotį, vartotojo įrangą ir radijo dažnių antenas, kurios visos yra skirtos patenkinti fizinius paleidimo, nusileidimo ir veikimo kosmose reikalavimus.

 

Kai tik tinklas bus sukurtas, jis pasiūlys ryšio palaikymą duomenims perduoti, mėnuleigiams valdyti, navigacijai realiuoju laiku ir didelės raiškos vaizdo perdavimui. Tai taip pat suteiks astronautams didesnes balso ir vaizdo ryšio galimybes, telemetrijos ir biometrinius duomenis bei galimybę valdyti robotizuotus krovinius.

 

„Patikimi, atsparūs ir didelės talpos ryšių tinklai bus labai svarbūs palaikant tvarų žmonių buvimą Mėnulio paviršiuje“, – sako „Nokia“ vyriausiasis technologijų direktorius Marcusas Weldonas.

„Sukurdamas pirmąjį didelio našumo belaidžio tinklo sprendimą Mėnulyje, „Nokia Bell Labs“ vėl parodo pasauliui inovaciją, viršijančią įprastas ribas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: