Naujausias mados klyksmas: elektromobilių entuziastams pasiūlė stogines su saulės elektrinėmis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ketleris 2020-11-29 20:41
Gal kas išmanantis papasakotų plačiau, kaip suprantu ši pavėsinė generuoja elektrą tiesiai į elektrobilį, tai yra jei ryte išvaževai į darbą, vakare grįžai tai elektros ir neturi. Kitas niuansas pagal praktiką ji gali pakrauti elektromobilį tik birželio- rugsėjo mėnesiais, o rudenį žiemą nėra pakankamai saulės? Įdomi susidūrusių nuomonė.
iPienius 2020-11-29 20:50
be bateriju niekaip. arba diena i tinkla atiduodi pertekliu, o vakare atsiimi. veikia kaip tradicine elektrine. ziema gamina, bet energijos kiekis bus mazesnis kelis kartus nei vasara. nebus taip, kad visiskai nieko negamins. gamina, bet zymiai maziau
Benediktas 2020-11-30 00:12
Nu jei nuo darbo gyveni keli km, tai gal ir ikrautu tuos 10 prarastu km per darbo valandas.
AAA000 2020-11-30 00:36
prie ko cia elektromobilis isvis? jo gali nebut. cia tipine saules elektrine, kaip ir ant namo stogo. tik kad sumontuota ant kazkokios stogines automobiliams. ta prasme tu dar nusiperki remus stogines. kai namas nevykusiu stogu - gal ir neblogai. o kad ikraut elektromobili, reikia ikrovimo stotele pirkt. tipine stotele elektromobiliams ikraut jungiasi i elektros tinkla. ir jai reikia pastovaus elektros tiekimo, stabiliu galingumu 3-7kw eiles. su sita saules elektrine net neveiktu. stotele kainuoja apie 200+€ (tipine, letam ikrovimui per 8-12 valandu). ten is esmes tik rozete, laidas ir siektiek visokiu apsaugu. aplamai bet kokioms machinacijoms su elektra reikalinga specifine iranga. jei noresi kraut tiesiogiai - reikes ne tik saules, bet ir kazkokios invertuojancios irangos. dar papildomos islaidos. o jei autonomiskai - dar ir kruvos akumu reikes... autonomiskai ziema buna 5-10kw saules elektrines per visa menesi 50kwh nesugeneruoja... kai cia elektromobilis per pusdieni gali tiek isvazinet... taip kad ziemom bent 4-5 menesius stoves tas nepigus "saules stogelis" - darys "investicini" vaizda kaimynams - o krausi is tinklo ir mokesi po 15centu uz kiekviena kwh
kukulis4 2020-11-30 07:22
Tokiai stoginei kokia 5 ar 10kwh baterijos, turbut, butu per akis. Tokia net ir namu salygomis galima pasigamint, tai ir perkant labai brangiai nekainuos. Kalbant apie batareikes, tai slyksciausia problema man - kur tas batareikes laikyt. Laikysi salia stogines - reiks rupintis ju apsildymu, ir (galbut) ausinimu irgi. Laikysi kazkur namo viduje - gaisro rizika. Zodziu musu klimato juostai nei saules elektrines, nei baterijos nera saldainiukai
immortallt 2020-11-30 08:45
Kuo tau blogai mūsų klimato juostai saulės elementai? Atsipirkimas per 4-6 metus netenkina? Tikiuosi nepamatysiu tavęs diskusijoje, kurioje piktinamasi verslininkų godumu
HardAxe 2020-11-30 10:07
vienas rašo apie baterijas (akal Pb ar liIon, kurios kaups energiją kol nebus automobilio), o kitas apie atsipirkimą mūsų klimato sąlygom... Susikalbat gal baterijas galima po žeme laikyt? Atidarei revizinį liuką ir nuleidai modulį. Jei vanduo neužsems temperatūra turėtų būt pakenčiama visais metu laikais.
kukulis4 2020-11-30 10:36
Ne nepamatysi. Bet du dalykai: 1. Atsiperkamumas tikrai ne 5-6 metai. As stipriai domiuosi situ reikalu, ir kiek matau zmones isirenginejant saules elektrines, visi atsiperkamuma skaiciuoja mazdaug 8-12 metu, net jei ir didele dali darbu atlikineja patys. Velgi, cia verta pamineti, kad uzssipirkinet pigiausius imanomus komponentus is Ali, turbut, nera geriausias sprendimas. 2. Musu klimato juosta nedekinga tuo, kad saules sviesos, lyginant su pieciau esanciomis juostomis gauname zenkliai maziau, todel saules elemento maksimaliai isnaudot negalim. Imant per visus metus, temperatura gali svyruot per 60-70 laipsniu. Tai yra labai blogai bet kokiam bateriju kompleksui, todel reikia rupintis tiek bateriju apsildymu tiek ausinimu skirtingais sezonais. Nes laikyt keliolikos ar keliasdesimt kwh bateriu kompleksa garaze po namu - ne pati geriausia ideja. Del atsiperkamumo - as neissipisineju, sakau rimtai, nesu mates ir paciam nepavyko suskaiciuot, kaip galima susikonstruot saules elektrine, su bent jau teoriniu 6m atsiperkamumu. Jeigu turi parodyt kazka realaus - buciau dekingas, jei pasidalintum. Mane domina 30kw galios kompleksas. Nu arba 3x 10kw. Be lokalaus energijos saugojimo sprendimo.
immortallt 2020-11-30 11:51
1. Paskaičiuok atsipirkimą, kai 9,5 kW sistema po subsidijų kainuoja 3500€. Čia viską atiduodant daryti. Tokie saulės elementai pas mane stovi nuo rugpjūčio mėnesio (čia jau atėmus paramą). 2. Taip, pietuose atsipirkimas dar greitesnis, tačiau tai nereiškia, kad jie blogai Lietuvoje. Baterijos Lietuvoje iš viso neatsiperka kol kas. Čia yra hobis, bet ne ekonomiškai racionalus sprendimas. Viena iš priežasčių, kaip ir sakai, netolygi gamyba metų eigoje. Kita, tiesiog neatsiperka. 30 kW sistemai tiek kad negausi paramos, tai jau bus kažkur kaina 600€/kW už 20 kW ir kokie 320€/kW už pirmus 10 kW. Pas mane stovi Sharp 9,5 kW elementai ir sofar inververis. Viskam 10 metų garantija. Lyginaus faktinį veikimą su tais, kurie turi 50% brangesnes sistemas susidėję, niekuo nesiskiria, o dar kartais ir lenkia jų. Problema ta, kad "malkom vežioti" perka BMW, t.y. perka mandrus ir fainų funkcijų prifarširuotus įrenginius, kurios nereikalingos realiai, o tada stebisi, kad atsipirkimas ilgas. Pasirinkau pagal plotą ne pačius efektyviausius, todėl užimančius didesnį plotą elementus ir nepermokėjau už tai. Pasirinkau inverterį, kuris paprastesnis, mažiau analizės duomenų, bet pakankamai, o garantija 10 metų. Australijoje pats populiariausias inverteris, vietoje Fronius, kuris bent 2x brangesnis, bet kažkodėl pas mus labai populiarus. Dėl "godumo" - pagarba.
kukulis4 2020-11-30 12:36
Buciau dekingas, jeigu cia, arba i PM parasytum saules elementu modelius, bei inverterio. As ieskau racionaliu sprendimu, del to ir esu pasiryzes ka galiu - gaminti ir konstruoti pats, ko negaliu - pirkt toki daikta, kokio man reikia, o ne prikista funkciju, kuriu as nenaudosiu. Dar idomu - kaip koreliuoja teoriniai elektros gamybos paskaiciavimai, nuo realiu? Gal jau darei koki palyginima? Del batareikiu - priklauso kiek laiko esi pasiryzes investuot. As kaip tik savo hobiu reikalams ardau laptopu batareikes. Esu suprocessines daugiau nei 3k celiu. Labai tiksliai neskaiciavau, bet apytiksliai, atrinkus geras batareikes, kwh kaina gaunasi mazesne nei 40eur. Zinoma, dar reikia pridet BMSus, apsaugas, konstrukcijas ir visa kita, bet manau, kad namu salygom pilnai funkcionuojancia batareike realu pasigamint uz <50eur/kwh, o tokia kaina jau pakenciama. Is kitos puses - kai as galvoju apie 30kw elektrine, tai noretusi turet bent jau ta 30kwh batareike. Daug.
immortallt 2020-11-30 13:29
PM parašiau, kad negalvotų, kad reklama užsiimu. Man tai pavyko rasti labai labai pigiai, bet jau ir konkuruojančių pasiūlymų su 700-750€/kW yra daug (prieš paramą, su darbais ir visom medžiagom). Teoriniai nuo praktinių, savo turėjau labai trumpą periodą. Bet iš pažįstamo mačiau dar birželį ir liepą. Tai Birželis, Liepa ir Rugpjūtis šįmet buvo 10-15% didesnė gamyba, nei vidutinė planuota. Pas mane lyginant su rugpjūčio dalį su pažįstamų, irgi gamyba didesnė. Rugsėjį buvo panašiai kaip įprastai, o Spalį buvo jau mažesnė nei įprastai, nes labai apsiniaukę buvo. Lapkričio dar netikrinau, bet jau nelabai yra skirtumo, vis tiek tai būna ašaros. Pas mane 115 kWh bus. Įdomu kad vakar nors elementai ir apsnigti buvo 160 Wh išspaudė Dėl bataterikų - vėlgi, čia jau gaunasi hobis. Sukiši labai labai daug laiko, kurio tu neskaičiuoji. Aš asmeniškai kai freelance susirenku dabar neribotais kiekiais, tai stengiuosi apsiimti tik tuos darbus, kurie brangiau kainuoja nusipirkti. Ir kitas dalykas, įsitaisysi 30 kWh batarkę, ir kas iš jos? Vasaros metu per 1-2 valandas užvarysi ją pilną su 30 kW sistema, o žiemą jos net nuostolių ir batareikos šildymo kaštų nepasidengsi. Na nebent tada dar pradėti su elektros pasikrovimu naktį, kai pigi, ir naudojimu dieną. Bet vėl, ar verta? Trumpai - kaip hobis galima, finansiškai neypač apsimoka. Turėtų dar brangti tinklo paslaugos, bet ir vėl 30 kWh sistema yra maža, ypač jei dedi 30 kW saulės elementų. P.S. saulės elementų galima pradžioje dėti 10 kW sistemą ir inverterį kalti iškart 30 kW. O jei elementų kryptis nėra vienoda, tada galima inverterio galia mažintį. Jei pvz. rytai-vakarai išsidėstę elementai, tai galima net 20 kW sistemą dėti. Reikia kiekvienam atvejui skaičiuoti atskirai.
kukulis4 2020-11-30 13:51
Mano use case truputi specifinis. Realiai vietoje, kurioje noriu statyt ta elektrine, yra trys elektros ivadai po ~150kw ir liepos-rugpjucio menesiais sviesiu paros metu isnaudojama arti 100% tu pajegumu, kitu metu laiku - 20-30% ne daugiau. Noras pastatyt ta 30kw elektrine ir energijos poreikio piko metu sunaudot viska ka ji sugeba gamint. Apie batareike galvoju, nes kartais buna keliolikos-keliasdesimt minuciu pertrauka, kai tas poreikis krenta praktiskai iki nulio ir tada vel iki max. Per ta laiko tarpa butu gerai energija palaikyt batareikese. Butent 30kw galia del to, kad turim tris atskirus zmones kuri gali gaut parama ir turim 3 atskirus ivadus. Jeigu ta elektrine pasiteisintu, galbut butu galima galvot ir apie ispletima jau savo lesom.
immortallt 2020-11-30 14:26
Jei iki valandos bėgyje suvartojama, tai vis tiek neapsiskaitys, kad pasaugojama, nes apskaita vykdoma valandinė. Nors dabar sudvejojau metodikomis, visgi šiuo klausimu ar valandinė ar kiekvienos akimirkos. Reiktų tikslintis. Tokiu atveju tau aktualiau ne finansinis momentas, bet paslaugų kokybė. Tada taip, vertinti atsiperkamumo nėra prasmės, nes tai kokybinis, o ne kiekybinis parametras. Atsiperkamumą būtų galima lyginti nebent su įvado galios didinimu, o čia jau tikrai atsipirks baterijos.
kapeikele 2020-11-30 22:43
Juokaujat turbūt, 8-12 metų? Čia norint net sunku surast tokius "rangovus" kurie plėštų kelių šimtų procentų antkainį. Mes darom panašiai už 7000 eurų, priklausomai nuo stogo tipo. Ir atsipirkimas taip, 5 metai, kaip neskaičiuosi. 8-12 metų čia nebent be apva paramos, bet kai duoda, koks keistuolis neimtų? Naudojam pagrinde Sharp modulius ir Sofar inverterius. Pažiūrėkit facebooke virtusolar, yra daugiau informacijos
AP0323 2020-12-03 14:26
sveikas, galėtum į PM įmest kokia firma? Ačiū
kestutisz 2020-12-03 16:37
Jūs čia kažkaip sudėtingai diskutuojat, normalių stogu soliarizacija prieš kažkokią pavėsinę straipsnyje, kuri ten greičiausiai bent pusę dienos šešėlyje - to paties namo, medžių etc kas savaime kažkoks nonsensas :)
immortallt 2020-12-03 16:56
Žiūrint kur tą pavėsinę pastatysi.
kestutisz 2020-12-03 17:13
Na, nebent pavyktų pramušt tokį projektą kaip sovietiniai garažiukų masyvai, kas menkai tikėtina :) Kitaip na sunku įsivaizduoti pritaikymą, nes ten kur vietos mažai (daugiabučiai) tai pavėsinės ir bus prišlietos prie kažko, o ten kur vietos daug (nuosavas namas) tai ir taip turi normalų stogą/atskirą garažą irgi su stogu. Bent jau jei mieste tai bent jau pietinę sieną kokio komibloko padengt saulės elementais, ir tai kažkokia nauda :)