Naujas Japonijos naikintuvas turės mikrobangų ginklą - kam jis skirtas?  (14)

Japonija kartu su „Lockheed Martin“ kuria naujos kartos naikintuvą. Pagrindinė jo užduotis bus kova su kitais orlaiviais, tačiau F-X kol kas žymimas lėktuvas galės atakuoti ir taikinius ant žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „Lockheed Martin“ įsitraukimas į projektą yra labai svarbu, įdomu tai, kad pranešama, jog naujasis Japonijos naikintuvas turės technologijų, kurios nėra matytos ir amerikietiškuose naikintuvuose. Pavyzdžiui, pilotų šalmus su virtualios (ne papildytos) realybės galimybėmis. Tai pravers kontroliuojant ginklus ar prisijungiant prie kitų žvalgybinių įrenginių.

Be to, F-X (kartais žymimas F-3) turės ir mikrobangų ginklus. Jų veikimą net sunku įsivaizduoti, tačiau šie ginklai praktiškai iškeps protingų raketų elektroniką ir taip apgins naikintuvą nuo atakų. Įdomu tai, kad šis mikrobangų ginklas nebus visiškai atskiras specializuotas įrenginys - tai bus viena iš lėktuvo nosyje sumontuoto radaro funkcijų.

 

Ir tai, beje, nėra originali idėja. AESA (Active electronically scanned array) radarai teoriškai jau dabar galėtų būti naudojami kaip mikrobangų ginklai, tačiau ši technologija turi trūkumų. Vienas JAV Karinių oro pajėgų karininkas minėjo, kad dabartinių AESA radarų antenos yra tiesiog per mažos ir aprėpia per mažą plotą, kad būtų naudojamos gynybai nuo raketų. Kita vertus, inžinieriai pažymėjo, kad toks ginklas žmogų pražudytų per 100 metrų nuotolį, o raketas galėtų naikinti ir per maždaug kilometrą. Tas naikinimas, žinoma, yra susijęs su visišku raketos smegenų sutrikdymu, o ne fiziniu sprogimu.

 

Tačiau F-X vis dar yra kuriamas ir mikrobangų ginklai dar tobulinami. Gali būti, kad šio ginklo veikimo nuotolis ir efektyvumas bus geresni. F-X prototipas turėtų pasirodyti 2024 metais, pirmasis skrydis turėtų įvykti 2028-aisiais, o tarnybos pradžia numatyta 2031 metais.

F-X keis senstančius F-2. Tai - taip pat su „Lockheed Martin“  sukurtas naikintuvas, iš esmės didesnis ir prie Japonijos poreikių pritaikytas F-16. Šiuos naikintuvus reikės keisti 2030-2040 metais. Japonija į programą investuoja 48 milijardus dolerių, už kuriuos ketina pasigaminti 90 naikintuvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(0)
(48)

Komentarai (14)