IBM ir „Fujifilm“ sukūrė rekordinės talpos magnetinę juostelę - negi kas nors dar tebenaudoja šį informacijos saugojimo būdą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2020-12-24 19:26
Čia tik random access time turėtų būti prastokas.
robertasdd 2020-12-25 14:14
Access time neaktualu, jas pagrinde naudoja backupams.
conjurer 2020-12-27 23:24
Duomenų bazėse? Tam buvo naudojamos juostos prieš 50 metų nes jos buvo greičiausios, ir dalį to greičio padėdavo pasiekti vakuuminės zonos. Dabar tai yra archyvavimo technologija, kur galima įrašyti ir muziką bei filmus, bet dažniausiai naudojama atsarginėms kopijoms. Techniškai tai ir tinka labiau muzikai ir filmams, nes skaitymo greitis didžiausias yra jei skaitoma nuosekliai be jokių greitų šokinėjimų pirmyn-atgal.
kestutisz 2020-12-28 19:05
Tai čia greičiausiai ir buvo mintis apie archyvavimą, būtent didelių bazių :) Bent prieš kelis metus, turint nuosavą ūkį (ne kokį "cloudą" kur tuo atveju net ir dabar viskas dar prasčiau nes jie nelabai ir pritaikyti greitam archyvavimui/atstatymui) nieko nebuvo geresnio nei juostelių bibliotekos su keliais lygiagrečiai dirbančiais draivais ir robotukais kurie tas juostas kaišiotų... Jei dar ir softas negliučindavo tai išvis nepakeičiamas dalykas :)
conjurer 2020-12-28 19:15
Apie kokius kiekius duomenų čia kalbame? Neatrodo kad juostiniai įrenginiai būtų pigesni per terabaitą nei kieti diskai. Žinau tik kad LRT turi berods apie 3-4 PiB juostų spintą.
punktyras 2020-12-29 09:44
Su vienu įrenginiu galima ne vieną juostelę įrašyti. Keiti juostas ir archyvuoji, o kietuosiuose diskuose plokštelės neišimsi ir į lentyną nepadėsi
kestutisz 2020-12-29 14:44
DB tarkim nedidelė, kelių TB, bet jei noris kasdien ir palaikyti kokius metus kitus ir jei nori kad pasidarytų kuo greičiau tai reikia, kad ir diskų masyvas kažkiek gudresnis būtų (mokėtų pasidaryti snapshot'ą) ir juostelių draivų bent keli būtų. Bo vistiek, masyvo performansas kažkiek tuo metu yra kritęs, duomenys sensta tai norisi kad kuo greičiau prasisuktų. O LTO4 juostelės jau tada buvo po 1.6TB, kokia nedidelė biblioteka talpindavo jų 200+. Taip, diskai paskui atpigo, bet kažkaip taip ir neatsirado robotuko, kuris juos kaitaliotų ir saugiai kažkur padėtų, o ir šansai, kad diskas padėtas į šoną užsikurs po metų kitų yra turbūt mažesni nei juostelė :) Net įskaitant tai, kad juostelės šiaip turi tokių juokingų problemų kaip savaiminį persimagnetinimą, dėl ko jas ten kas kažkiek laiko reikia dar ir pervynioti, na bet tą darantis softas jau rašomas dešimtmečius, nenauja bėda :)
conjurer 2020-12-29 15:13
Ir jos dabar kainuoja panašiai kaip HDD per terabaitą. Naujesni standartai gaunasi pigiau. Bet turbūt pridėjus juostų spintos kainą, ar kad ir mažo įrenginio, reikia turėt nemažai terabaitų kad būtų pigiau nei HDD.
kestutisz 2020-12-29 15:26
Tai aš irgi dar turiu tokių, veikiančių, net tokių kurie buvo nurašyti kaip sugedę (kontroleris nusprendė, kad viskas, jis jau genda bo pasitaikė kažkiek klaidų) - kas namie suka galvą dėl kažkokių ten warningų :) O "enterpraize" tai viskas - lemputė nebe žalia - laikas keisti :) Ir būtent kažkaip diskai backup masyvuose krisdavo turbūt dažniau nei juostelės (juostelė aišku prasisuko ir nuėjo į lentyną, o diskas sukasi 24/7 tai lyginti nelabai sąžininga)
conjurer 2020-12-29 15:32
Va va. Manau "cold stored hdd" visai neblogas variantas asmeniniam archyvui, ypač jei laikoma kur rusyje, sandarioje dėžėje. Dėl kontrolerio atmestų, esu naudojąs 2 diskus po 2TB kaip windows dinaminį masyvą. Tai po 4 metų vienas nulėkė galutinai, o kito niekaip nesugebu nudrožti, bet garso jau daug skleidžia.