Donaldo Trumpo ir radikaliųjų respublikonų išspyrimas iš interneto: cenzūra ar viešo intereso gynimas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gediminas Jurgaitis 2021-01-13 12:46
Kaip kam. Redneck'ams cenzura, o siaip apsivalyvas nuo bullshit'eriu ir siaip siuksliu. Siaip nepalaikau jokio baninimo, bet ribos turi buti ir siuo atveju trampas jas perzenge.
conjurer 2021-01-13 13:15
Trumpas ribas perženginėjo jau ne vienus metus, ir kuo toliau tuo labiau skaldė JAV, iki tokio lygio, kad juos dabar galima vadinti "dumbfuckistanu". Bet nereikia pamiršti, kad socialiniai tinklai jau senai naudojami kaip politinės propagandos, ar neapykantos kurstymo įrankis. Ir ne tik JAV. Visų šiukšlių iš socialinių tinklų neišvalysi. Manyčiau jei dėl tam tikro asmens pranešimų socialiniame tinkle įvyksta tokie dalykai, tai atsakomybė turi eiti tam žmogui. Ir tik tuo atveju jei tas žmogus negali būti susietas su tikru žmogumi (pvz trolis iš fermos), jis turi būti blokuotas. Twitter blokavimas už 5 žmonių netiesioginį nužudymą nėra adekvati bausmė. Beje kinai irgi per cenzūrą gina viešą interesą. Iš vienos pusės interneto cenzūravimas yra blogai, iš kitos, kai kurie žmonės sugeba degraduoti nuo necenzūruoto. Asmeniškai aš prieš bet kokią cenzūrą, bet žiūrint į ilgą perspektyvą, protiškai atsilikę žmonės bus suvienyti į "internetinę plokščiažemių armiją". O 4chan tinklas parodė ką tokios žmonių grupės gali padaryti.
Hm 2021-01-13 13:25
Lyginant su riaušininkais kai buvo niokojami ištisi miestai ir niekas tų judėjimų riaušininkų net nesiruošė blokuoti, tai Trumpui iki "tos ribos" dar toli, toli...
immortallt 2021-01-13 13:37
Na pirmiausia, jei tiesą rašo, tai blokuota buvo, nes skatino smurtauti. Tai čia yra prevencija, o ne bausmė. Tokius išfiltruoti, kuo toliau, tuo bus paprasčiau. Su BLM lyginti nėra visai tikslinga, Kapitolijuje įvykiai labiau susiję su šalies vientisumu ir maišto prieš valstybę kurstymu. Kita dalis yra ta, kad BLM tiems, kam iš ties rūpi, protestavo taikiai, lootin'o tie, kuriems dzin apie ką protestai buvo, jie turėjo neva pretekstą niokoti turtą, vogti. P.S. nepalaikau aš BLM iš tos pusės, kad jie problemą kelia iš vienos pusės, tarsi juodaodžiai niekam nerūpi, ir rasizmas kyla tik iš baltaodžių pusės, kai didžiąja dalimi patys kalti - buriasi į getus, didelis nusikalstamumas, gaujos ir pan.. Ir labiausiai visus erzinantis naudojimasis juodaodžio korta, negebėjimas normaliai bendrauti.
kestutisz 2021-01-13 13:59
Ir ką jie padarys? Na be to, kad ten paskui geltonoji spauda ištraukia "sensacijas" apie ten plokščiažemių raketas ir kitokius plaukimus iki pasaulio krašto? Imho tai net mažiau pavojinga nei koks buitinis alkoholizmas. Hobis.
conjurer 2021-01-13 14:12
Na ne tik plokščiažemiai, čia labiau kaip pavyzdys. 5GCovidChip bullshitas dabar labiau ant bangos turbūt. Ir žala didesnė, nes antimedicininiai judėjimai padidina mirtingumą. Bet jo lyginant su alkoholizmu, tai yra mažai pavojingų dalykų. Net covid Lietuvoje per metus padidints mirtingumą tik apie 10% (pagal prognozę kad iki balandžio bus apie 4k mirčių, kai praeis lygiai metai nuo pirmo fiksuoto susirgimo), o alkoholizmas pakolkas dar labiau paplitęs gyvenimo trumpintojas.
immortallt 2021-01-13 15:08
Matau realiai dvi vietas, kur žmonėms teks apsispręsti: žodžio laisvė/pilu ką noriu be atsakomybės ir anonimiškumas internete. Iš esmės dabar kiekvienas turint bent penktadalį funkcionuojančių smegenų ir sugebantis sudėti iš raidžių žodžius, kurių reikšmės ne visada žino, o pačio žodžių ar sakinių junginio suprasti nesugeba, arba kita pusė, kurie tikslingai skleidžia melą, suprasdami, kad tai nesąmonė, šiuo metu tai gali daryti sąlyginai anonimiškai ir be jokių pasekmių. Augant galimybėms klastoti informaciją greitai ir ją skleisti, pateikiant profesionaliai, kas yra tiesa, bus vis sunkiau žinoti. Žala sukeliama dezinformacijos augs, todėl jei visuomenė norės progresuoti teks daryti du dalykus: melagingų faktų skleidimas (faktų, ne nuomonės) bus baudžiamas administracine/baudžiamąja tvarka ekstremaliais atvejais. Administracinių baudų skyrimas taptų automatinis. Ir tada antra pusė įsijungs, kad norėsi internete kur nors reikštis, turėsi identifikuotis, mobilaus parašo atitikmens priemonėmis, t.y. kad būtų aišku, kuris asmuo ten reiškiasi. Grasinsi susidoroti, neigsi Lietuvos valstybingumą, siūlysi į galvą duoti, trauksi "faktus" iš subinės ir pan., susilauksi baudos nespėjęs sulaukti to žmogaus atsakymo, o pranešimas bus automatiškai vis tiek pašalinamas. Jei to neatsiras, tai baigsime savo civilizaciją kaip Idiocracy filme. Ir šiaip bendrai žiūrint atrodo, kad visuomenė tikrai skils į mulkių dalį (šiuo metu turbūt bent 50%, atmeskime pensinio amžiaus ar protiškai neįgalius), ir išsilavinusių bei racionaliai, kritiškai gebančius mąstyti. Iš esmės augant nemąstančių daliai, likusiai visuomenės daliai bus vis sunkiau išlaikyti sveiko proto valdymą, kol bus neapsikęsta ir kažkas pradėta daryti. Būtina priemonė - naikinti bet kokias išmokas už vaikus, gali būti nebent mokestinės lengvatos. Tai padės pasirūpinti, kad ta proporcija neblogėtų stipriai ilguoju laikotarpiu.
conjurer 2021-01-13 15:47
Cenzūra realiai paskatins anonimiškumą. Tas trumpo socialinis tinklas ar kažkas, jis gali persikelti į dark web. Dabar Brave naršyklė (geriausia paskutiniu metu) jau turi tor langą šalia incognito lango. Priėjimas prie onion resursų tampa lengvesnis. Žodžio laisvė yra kritika, o ne kultų kūrimas. Jei sukūrei kultą, kurio pasekėjai nužudė kelias holyvudo žvaigždes - atsakomybė tau. Jei sukūrei kultą kurio pasekėjai nužudė milijonus žydų - ta pati atsakomybė tau. Jei sukūrei kultą, kurio pasekėjai didina mirtingumą dėl ligų, tai pati atsakomybė tau. Ir tokių kultų lyderiai visada būna vieši. Tas barzdotas lietuvos anti5Gvakseris neslepia veido. Trumpas šiemet nužudė 5 žmones panašiu principu kaip čarlis mansonas. Manau mums reikia ne cenzūros, ar anonimiškumo mažinimo, bet laisvės apribojimo/baudų tiems, kas labiausiai platina kenksmingus melus. Ar jis tai daro su kažkokiu paslėptu tikslu, ar iš bukumo, čia net neturi būti diskusija. Kaip ir žmogaus nutrenkimas vairuojant girtam, irgi nėra lengvinančios aplinkybės. Jei laimės cenzūra, tai tiesiog tapsime kinijos tipo diktatūra. Ir bent lietuvoje cenzūra po truputį laimi. Pvz didžiųjų lošimo puslapių savininkai sėkmingai cenzūruoja mažus konkurentus.
HardAxe 2021-01-13 16:21
BLM neblokavo, nes tada būtų apšaukti rasistais. O čia tiesiog prisigerino naujai valdžiai ir bando atgauti savo "gerumo" taškus, kol Trumpas turėjo didelę įtaką niekas nesiruošė jo moderuoit. Tai nėra išspyrimas iš interneto. Juos tik išmetė iš kai kurių platformų, bet jie gali laisvai kurti savo blogus ar appsus.
NekenciuReklamos 2021-01-13 18:22
Del BLM - 2020taisiais, tokie PATYS ivykiai (riauses, piketai, rajonu uzdarymai ir t.t.) vykdavo, del TU PACIU PRIEZASCIU (police brutality) USA jau ne viena karta IR BUS dar ne viena karta. Uzteks toms riauses 2020taisiais suteikti tiek reiksmes. https://www.bloomberg.com/news/articles ... -brutality Del Trumpo bano - tai yra sveikintina! Priezasciu labai daug, todel neissiplesiu. Deja Trumpio sirgaliu yra tiek daug, kad cia tik pradzia visu neramumu kurie dar laukia USA. Zdz, kritine zmoniu mase yra pasiekta, Trumpis tai zino, ir juos naudoja kaip spaudimo priemone (apsisaugoti nuo teisesaugos, paveikti politikus ir t.t.). Sou dar nesibaige...
iPienius 2021-01-13 18:34
kalbama apie cenzura, bet niekas neuzsimena, kad socialiniu tinklu savininkai igauna milziniska galia fromuojant visuomenes nuomone. trumpo blokavimas tik pradzia ir sukuriamas precedentas, kad ateityje zukerbergas ar kiti gali pradet blokuot kitus politikus, kurie tarkim jiems nepatinka,uz bet kokia jiems nepatikusi komentara ar nuomone. seniau Trumpas vienai ar kitaip reiskesi, bet jo neblokavo, taciau ribas perzengdavo, bet va butent visi socialiniai tinklai kaip susitare sugalvojo uzblokuot. Zukerbergas anksicau tokius dalykus, kaip rusijos kisimasis i rinkimus, pateisindavo, nes jam ar kazkam kitam, tai buvo naudinga. ir Trumpo neblokavo tol, kol nebuvo naudinga. socialiniai tinklai dabar yra greiciausias budas pasiekti dideli kieki zmoniu ir galima labai greitai suformuoti reikiama nuomone arba trumpo atveju surengti protesta. panasiu protestu tik dauges ir nesant Trumoui valdzioje. amerikoj eiliniu amerikieciu finansine situacija tokia prasta, kad jie nebeturi daugiau, ka daryti, o tik balsuoti uz tokius asmenis kaip trumpas ar rengti i protestus. normaliai gyventis zmogus neitu i jokius protestus, o sedetu namie, nes jis turi, ka prarasti. trumpas butent naudojasi vargingiausiai gyvenciu sluoksniu, nes tokiu zmoniu yra daugiausiai.
Talkatif 2021-01-13 21:00
Gi pilna internete variantų, kur gali burtis ir sapalioti ką nori. Didieji soc tinklai atsikrato pas mamą gyvenančio ir kitokio pašalpinio mažai mokaus balasto. Pasinaudojo puikia proga atsikratyt šiek tiek šiukšlių. Kurios kelias savaites pavaidins įsižeidusias ir po truputį pradės grįžinėt toliau skrolinti turinį apie nieką ir vaidint naujas revoliucijas. Kas liečia taisykles, tai soc tinklai jas visada turėjo. Tik taiko labai keistai. Dalis darbo palikta botams, kurie vis dar labai buki. Kas liečia Trumpą, tai šis senis tiesiog visus užkniso. Net ir tuos, kurie iš jo uždirbdavo. Galėtų dabar rengti ubagų paradus, kaip Šustauskas. Bet, spėju, jam tai greit atsibos ir grįš prie mis visatų ir titulų dalinimų už leidimą pagraibyti. Jei nemumirs per apkaltas ar nebus po jų kur uždarytas. Tada jau būtų įdomiau. Gal net koks antivakserių sukilimas nutiktų.
DarkNRG 2021-01-14 02:50
Kazkodel niekas nieko neblokavo, kai demokratai ir kiti 'libtardai' atvirai ir viesai gyne visokias siuksles kaip BLM, kurie siaube visa JAV. Daug zmoniu nukentejo ir net zuvo nuo ju. Bet demokratams ir jiems prijauciantiems buvo nusispjaut. Ne tik nepasmerke, bet dar ir skatino riausias. Dvigubi standartai.
Misteris 2021-01-14 07:27
Rinkimų klastojimas yra demokratų reikalas. Tik kam tos pastangos perteklinės parodyt save sąžiningais?
immortallt 2021-01-14 10:53
Šiušklės yra tie, kurie neatskiria taikių protestuotojų nuo oportunistų, kurie protestais prisidengdami naikina svetimą turtą ir plėšia. Palaikymą kažkokio judėjimo sulyginti su oportunistais yra mažų mažiausiai - buka. Rinkimų klastojimas O gal respublikonai klastojo, nes kaip partija priekaištų jie neturi. O jei bent minimaliai suprasi rinkimus, visur buvo respublikonų stebėtojų. Ir kodėl Trump'as pralaimėjo rinkimus - aišku. Apeliavo per savo kadenciją į labai siaurą, bukų, realiai tik baltaodžių vyrų, "redneck" auditoriją. Stebėtina dar kad tiek daug balsų surinko. Matyt didžioji dalis balsavo prieš demokratus, o ne už kandidatą. Demokratai skatino kažkur smurtą? Naikinti turtą? Nes Trump'as būtent už tai išmestas.
Pumper 2021-01-14 11:37
Už ką juos turėjo blokuoti?
immortallt 2021-01-14 11:45
Nes BLM protestų metu atsirado "looterių"
NekenciuReklamos 2021-01-14 12:19
man tik idomu, kokiu budu tokios "keiksmazodis" kaip tu sugeba NEtiketi covid19 viruso zala bet ir tuo paciu metu PAlaikyti Trumpi? cia tas pats kaip sakyti, kad ismatos yra sokoladas ir jas besilaizant valgyti ...
Paprastas_zmogus 2021-01-14 13:43
Įdomi interpretacija. Aš tai nematau tame komentare "Trump palaikymo". Tik BLM smerkimą.
NekenciuReklamos 2021-01-14 14:33
paklausk jo paziesim ka atsakys