Karininkas: kariuomenės turi gebėti kovoti ne praeities karus, bet tuos, kurie vyks po 20-30 metų: tam reikės ir specialios ginkluotės (Video)  ()

Karinis progresas, kaip ir kiekvienas kitas progresas, yra lenktynės. „Lenktyniaujama ne tik su laiku, bet ir su galimais priešininkais. Kariuomenės turi gebėti kovoti ne praeities karus, bet karus, kurie bus po 20-30 metų. Tik taip galima laimėti „lenktynes“ arba nuolat būti atitinkamai pasirengusiems“, – sako Lietuvos atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, per Pirmąjį pasaulinį karą pirmą kartą britai panaudojo tankus. „Nors vokiečiai nebuvo pasiruošę kovoti su tokio tipo nauja kovos technika, tačiau jiems pasisekė tankus sustabdyti – nes pati tankų technologija nebuvo tinkamai išdirbta, o tankų veiksmai nebuvo suderinti su kitomis pajėgų rūšimis. Tačiau tankų pasirodymas mūšio lauke davė starto signalą ne tik vikšrinės šarvuotos technikos vystymui, bet ir, atitinkamai, prieštankinei ginkluotei, – pasakoja karys.

Jo teigimu, Antrasis pasaulinis pasižymėjo nauja taktika, kur tankai tapo lemiamu veiksniu vykdant žaibiškas operacijas ir per labai trumpą laiką užimant didelę teritoriją. Po karo tankus buvo bandoma nurašyti – tačiau jų naudingumas mūšio lauke tapo nepakeičiamu.

„Per pirmą Irako karą tankų mūšiai įgavo naują prasmę. Daugybę irakiečių sovietų gamybos tankų sunaikino sąjungininkų tankai bei prieštankinės priemonės. Taip tankai ir toliau tęsia tarnybą kariuomenėse“, – teigia ginkluotės entuziastas.

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad ir tankai evoliucionuoja – jie tampa greitesni, toliau ir tiksliau šaudo, tampa labiau apsaugoti. „Naujų Rusijos tankų T-72B3, T-90 ir kol kas dar „žalio“ tanko „T-14 Armata“ taikinių nustatymo sistemos bei šarvavimas pasiekė tokį lygį, kai Šaltojo karo metu sukurtos prieštankinės priemonės tampa neveiksniomis. Per mažas šaudymo nuotolis, per sunkios, per didelių gabaritų, nepakankama pramušimo galia. Nuo rusų neatsilieka ir kinai, kurie jau tapo didžiausia grėsme Vakarų pasauliui“, – pastebi D.Antanaitis.

 

Karininko teigimu, JAV kariuomenė yra viena pažangiausių pasaulyje – ir ne tik dėl to, kad turi gerai paruoštus karius bei ginkluotė, bet todėl, kad ruošiasi kovoti ateities karuose. „Todėl jie ir laimi. Vykdant ateities mūšio erdvės vertinimą, JAV kariai nustatė, kad jų naudojama prieštankinė ginkluotė neatitinka tų tikslų, kuriuos kariai turės pasiekti mūšio metu. Todėl pradėta naujos prieštankinės ginkluotės vertinimo procesas“, – pasakoja D.Antanaitis.

Vienas iš šių procesų dalyvis yra Izraelio gaminama prieštankinė sistema „Spike SR“ („Spike Short Range“). Šios sistemos šaudymo nuotolis nuo 50 iki 2 000 metrų. „Raketa turi tandeminį užtaisą, kuris gali sunaikinti taikinį net su aktyvia apsaugos sistema ERA (angl. Explosive Raective Armour). Pirmas užtaisas detonuoja ERA blokelį ir atlaisvina kelią pagrindiniam užtaisui pradeginti taikinio šarvą“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

 

Jis nurodo, kad nors granatsvaidis ir vienkartinis, tačiau veikia pagal principą „iššoviau – pamiršau“. „Kitaip kalbant, karys nusitaiko į taikinį, iššauna granatą ir gali trauktis iš pozicijos, raketa savarankiškai toliau skrenda link taikinio ir seka jo judėjimą bei koreguoja savo skrydį pagal taikinio pasikeitusią poziciją“, – sako D.Ananaitis.

Toks sistemos principas ir šaudymo nuotolis ne tik beveik atitinka JAV ir kitų valstybių naudojamų prieštankinių sistemų „FGM-148 Javelin“ šaudymo nuotolį ir efektyvumą, bet kai kuriais parametrais ir lenkia.

„Tik nuolatinė naujų kovos metodų paieška, naujų priemonių bandymai gali užtikrinti tinkamą agresoriaus atgrasymą – nes kas imsis veiksmų, jeigu iš anksto žinai, jog teks susidurti su neadekvačiais nuostoliais ir didele pralaimėjimo tikimybe?“, – apibendrina Lietuvos kariuomenės atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()