Naujas Pietų Korėjos naikintuvas jau ruošiasi palikti angarą - tai bus labai įdomus karinis lėktuvas  ()

Pietų Korėjos aviacijos kompanija KAI („Korean Aerospace Industries“) baigia surinkti naujojo naikintuvo KAI KF-X prototipą. Tai bus įdomus ir labai pajėgus orlaivis, papildysiantis Pietų Korėjos ir Indonezijos pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kadaise nusprendė neparduoti savo F-22 naikintuvų, o tada jų programa apskritai buvo nutraukta. Pietų Korėjai reikėjo kuo nors pakeisti senstančius „F-4D/E Phantom II“ ir „F-5E/F Tiger II“, todėl buvo nuspręsta pasigaminti savo naikintuvą. Darbai prasidėjo 21 amžiaus pradžioje, 2010 metais prie programos prisijungė ir Indonezija.

Indonezijai priklauso 20 % programos. Tačiau ši šalis nėra labai laiminga dėl savo 7,9 milijardų dolerių investicijos. Puse lūpų kalbama, kad Indonezija greičiausiai pasitrauks iš programos ir vietoje KF-X (kurie tikriausiai bus vadinami F-33 ar „Boramae“ vardu) pirks „Dassault Rafale“ ir „Boeing F-15EX“ naikintuvus. Kol kas tai neįvyko ir kažkur KAI dokumentuose tebėra pažymėta, kad Indonezijai atiteks 48, Pietų Korėjai - 120 naujųjų naikintuvų.

Ir žinote, kas keista? KAI KF-X programa nevėluoja. Na, beveik - programos pradžioje iki pat 2013 metų buvo skundžiamasi vėlavimu (ir vėluojančiais pinigais iš Indonezijos). Įprastai tokie ambicingi projektai stipriai vėluoja, tačiau pirmasis KF-X prototipas jau ruošiasi palikti angarą. Tai įvyks balandį, kaip ir buvo planuojama 2019 metais.

 

KAI gamykloje lankėsi Pietų Korėjos gynybos naujienų puslapio „K-Force“ atstovai ir pastebėjo, kad KF-X prototipas jau yra beveik baigtas. Du „GE Aviation F414“ varikliai, radarai, avionika - viskas jau instaliuota. Aišku, darbo dar daug, bet KF-X jau yra įgavęs formą ir netrukus galės pradėti bandymus ant žemės.

Bandymų ore reikės palaukti - jie numatyti 2022 metais. Gamyba turėtų prasidėti 2026 metais, o Pietų Korėja tikisi, kad jau 2032 metais turės visus 120 „Boramae“ (korėjietiškai tai reiškia „vanagas“) naikintuvų.

KAI KF-X yra pakankamai įdomus naikintuvas. Kaip tikriausiai pastebėjote, jis pasižymi STEALTH forma - jis būtų sunkiai pastebimas radarais. Tačiau iš tikrųjų tai - 4 kartos naikintuvas, nes pagrindinė ginkluotė yra tvirtinama orlaivio išorėje. Tai reiškia, kad ginkluotas KF-X radarais būtų pastebimas. Išorėje išdėstyti bombų ir raketų tvirtinimo taškai leidžia į misijas pasiimti daugiau ginkluotės, o pati konstrukcija yra pigesnė.

 

Minėjome F-22, kuris, kaip ir KF-X, turi du variklius. Tačiau KF-X savo dydžiu ir galimybėmis yra panašesnis į F-35. Du varikliai šiam naikintuvui suteiks patikimumo ir, galbūt, manevringumo, bet tai paaiškės tik bandymų metu. Kas nepaaiškės, tai elektroninės karybos galimybės, kurios tikriausiai išliks paslaptyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()