Senas geras F-15E naikintuvas vis dar sugeba nustebinti - po daugiau kaip 30-ies tarnavimo metu gavo naują užduotį  ()

„McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle“ JAV Karinėse oro pajėgose tarnauja nuo 1989 metų ir kol kas į užtarnautą poilsį neskuba. Ir dabar šalia įprastos naikintuvo rolės jis gauna papildomą bombų sunkvežimio vaidmenį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F-15E yra senas, bet vis dar pajėgus naikintuvas, galintis atakuoti taikinius ore ir ant žemės. Ten, kur nereikia STEALTH galimybių, tai iki šiol yra labai naudingas karinis lėktuvas. JAV oro pajėgos norėtų turėti galimybę šiuos naikintuvus naudoti iš prie fronto linijos esančių bazių. Net ir visai mažų - net ir civilinių aerodromų ar net greitkelio juostų. Aptarnauti tokias laikinas bazes yra gana sudėtinga, todėl F-15E gaus kelis papildomus vaidmenis.

Vienas iš jų - transporto misijos. Kaip oro pajėgos išbandė dabar, F-15E gali gabenti bent 15 GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munition) valdomų bombų - 6 daugiau nei jis pasiima į mūšį. Tai nebūtų paties naikintuvo ginkluotė - atskridus į tokią laikiną oro pajėgų bazę bombos būtų perkeltos į kitus lėktuvus ar tiesiog būtų sandėliuojamos.

 

Aišku, tai nėra didelis bombų skaičius. Tačiau kartais tokių galimybių gali prireikti. Įprastai į tokias nuošalias bazės vyksta ne tik naikintuvai, bet ir pora transportinių lėktuvų. Vienas atgabena amuniciją ir kitas atsargas, kitas - žmones. Transportiniai lėktuvai reikalauja ilgų aerodromo takų (bent 3 km, bet viskas priklauso nuo krovinio svorio ir oro sąlygų) ir yra pažeidžiamesni. F-15E gabena žymiai mažiau amunicijos, bet tai daro greitai, tupia ant trumpo tako ir turi daug daugiau galimybių išsisukti nuo priešo atakų.

 

JAV nori galimybės veikti kiek įmanoma lanksčiau. Kad moderni ginkluotė būtų suderinama su ne tokia modernia infrastruktūra, o naikintuvai galėtų veikti ir ypač sudėtingomis sąlygomis. F-35 ir F-22 yra pažangiausi naikintuvai danguje, bet kartu tai yra ir pakankamai lepūs sparnuoti kompiuteriai. F-15E ir F-16 yra kaip plaktukas ir kirvis - elektriniai įrankiai veikia geriau, bet kai elektros nėra, griebiamės senų gerų mechaninių įrankių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()