„Microsoft“ aušina savo serverius verdančiu skysčiu - kokia tai gudrybė?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vardasas 2021-04-07 19:59
Gaila nesimato visa sistema, taciau panasu kad naudoja elektrai nelaidzius skyscius kurie virdami garuoja plius vakumas kad virimo temperatura butu kuo zemesne ir dideles kondencacines talpos.
ciobrelis 2021-04-07 20:53
Gali būti ir vanduo naudojamas. Niekas nedraudžia. Geresnio aušinimo skysčio nėra. (ypač kai šiluma išnešama garais verdant)
Darius995 2021-04-07 22:54
Šioje sistemoje vakuumas neįmanomas dėl garuojant susidarančių dujų, nebent būtų aktyviai palaikomas žemas slėgis nusiurbinėjant. Bet tai jau nebevakuumas.
Talkatif 2021-04-07 23:58
Tu matai, dviratį išrado.
Shinigami 2021-04-08 14:37
Draudžia. Tai draudžia trumpas jungimasis. Jei nenorį kažkaip ypatingai izoliuoti visos savo elektronikos, tada vandens negali naudoti, nes greičiausiai užtrumpins viską ir viskas iškeps. Taip pat vandenyje labai gerai veisiasi bakterijos. Bei, vanduo nėra pats geriausias aušinimo skystis, jis yra pigiausias aušinimo skystis Geriausias aušinimo skystis tas kurio virimo temperatūra žemesnė, nes tai reikš kad visos sistemos temperatūra bus žemesnė, kitaip sistemoje neliks skysčio.
- 2021-04-08 17:11
Gali. Vanduo pats iš savęs yra izoliatorius. Bėda, kad jis yra agresyvus polinis tirpiklis ir jame tirpsta daug kas (vanduo tirpina daugiausia medžiagų, jei ką). Vadinasi, jei neturi gryno vandens (distiliuoto, dejonizuoto), tada negali naudoti. Distiliuotą ir dejonizuotą gali naudoti ant atviros elektronikos praktiškai. Antra bėda - vos tik vanduo patirpdo kažką - vanduo tampa šiek tiek laidus.
ciobrelis 2021-04-08 20:25
Taip, vanduo yra izoliatorius. Ir tikrai, jei kažko bent truputį ištirps kas gali duoti anijoną/katijono porą – vanduo taps net labai laidus. O elektronikoje nėra kam tirpti.. Alavas vandenį netirpsta, pcb platos ir IC medžiagos ir netirpsta net ir tikruose tirpikliose. O parinkus tinkamą slėgį galima suderinti optimalia elektronikos temperatūra ir kuo bus aušinamas garų kondensatorius, kad efektyviai panaudoti, ar nuvesti šilumą pvz upės šildymui o jei sistema sandari (ji privalo būti sandari kitaip vanduo taps laidus) vieną kart sumažinai slėgį ir sistema veikia tūkstančius metų, ar kol reikia pakeisti, kažkurį sugedusį bloką.
punktyras 2021-04-09 10:00
Elektra – kryptingas krūvį turinčių dalelių (elektronų, jonų) judėjimas. Distiliuotas vanduo blogai disocijuoja į jonus, tad, yra nelaidus elektrai. Distiliuoto vandens pranašumas, kad jame pagal apibrėžimą, nėra jokių kitų medžiagų, išskyrus vandenį. Vanduo yra būtina, tačiau nepakankama gyvybės sąlyga. Vanduo yra vienas iš geriausių aušinimo skysčių pagal šiluminę talpą (4184 J·kg⁻¹·K⁻¹). Amoniakas, žinoma, šiuo atžvilgiu pranašesnis (4700 J·kg⁻¹·K⁻¹), bet, sakysime, ne toks patogus naudoti. Sumažinus slėgį, galima vandenį užvirinti ir kambario temperatūroje. Tačiau, aišku, kažin ar kas varginsis pilti vandenį į serverius tiesiogiai. Tikriausiai ten bus „sausas vanduo“, „novecas“ organinis junginys. Pilna youtubuose kaip skystyje veikia pamerkit kompai.
Hmz 2021-04-09 13:44
Distiliuoto vandens elektrinė varža prie 100C yra apie 1.2 megaomo/cm - per drąsu sakyti, kad "nelaidus elektrai". Ir čia tik distiliuoto vandens duomenys. O jei tas vandenukas dar kontaktuos su metalinėmis šilumokaičio dalimis, jame būtinai atsiras papildomų jonų ir varža dar labiau nukris.
ciobrelis 2021-04-09 17:14
Su metalu kontaktuodamas vanduo (būtent metalu ar pusmetalius) negali sudaryti jokio junginio) (na taip keliant temperatūra ir su Fe reaguoja bet gausi geležies oksidą ir vandenilį – kas nesunkiai apskaičiuojama). Žodžiu niekas netirpins. Kitas dalykas distiliuotas vanduo ir kur miniu "vanduo" distiliuotas vanduo nėra grynas vanduo. (tam reikia uždaros sistemos ar t. t. )
HardAxe 2021-04-09 17:18
vanduo nėra geras jau vien savo vyrimo temperatūra.
Hmz 2021-04-09 17:38
Bičas, tu visiškai nesiorientuoji chemijoje. Metalų reakcijas su vandeniu aprašo kiekvienas neorganinės chemijos vadovėlis, o jei neturi po ranka - youtube sodium+water. Geležis, nors ir silpnai, reaguoja, tik, spėju, gaunasi greičiau ne oksidas, o silpnai tirpus hidroksidas. Be to, metalai nėra chemiškai gryni - geležyje rasi ir mangano, ir dar kitokios velniavos.
Shinigami 2021-04-09 17:58
Visiškai uždaros sistemos praktiškai nepadarysi, nes reiks keisti detalias, o tai reiškia, kad sistema turi būti atidaroma. Todėl į sistema pateks daugiau ar mažiau oro. Jau vien pilant distiliuota vandenį į sistemą reikia būti atsargiam, nes kai vanduo gaus sąlyti su oru , vandenyje pradės tirpti ore esančios medžiagos ir dujos. Pačia elektroniką teks labai gerai nuvalyti, nes po gamybos ant jos tikrai pilna įvairių dulkių ar kitokių medžiagų. Distiliuotas vanduo gal ir yra izoliatorius, bet jame gali tirpti daugelis metalų ypač jei tais metalais teka elektra. Todėl, vanduo tikrai labai nesaugus aušinimo skystis tokiai sistemai. Gali naudoti aušinimui kai neturi sąlyčio su elektroniką, bet kai yra sąlytis su elektronika, bus labai sunku išlaikyti vandenį izoliatoriumi, po kurio laiko tikrai taps elektrolitu.
vardasas 2021-04-09 21:43
o kaip alkoholio laidumas elektrai? garavimo temperatura ypac zema.
Kilgoras Trautas 2021-04-20 18:52
Atskleisiu paslaptį https://www.youtube.com/watch?v=cR4Mutf1kQg
conjurer 2021-04-20 19:38
. Dry water (angliškai) yra vandens iš silicio mišinys, bet kadangi rusas darė anglišką video, natūralu kad tokia klaida atsirado.