Betonas be cemento - ką sugalvojo Japonijos mokslininkai?  ()

Betonas įprastai gaminamas iš smėlio ir žvyro bei cemento, kuris yra savotiški klijai, suklijuojantys smulkią uolieną į vieną naują žmogaus sukurtą akmenį. Cementas yra ilgaamžė, bet nelabai ekologiška medžiaga - kiekvienas Portlando tipo cemento kilogramas aplinkai kainuoja kilogramą CO2. Bet ar įmanoma išsiversti be cemento? Tokijo universiteto mokslininkai mano, kad taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, cemento gamyba yra atsakinga už 8 % visų pasaulio anglies dvideginio emisijų. Žinoma, taip yra dėl to, kad cemento naudojame labai daug - kiekvienas dygstantis miesto kvartalas yra didelė tvarkinga cemento krūva. Mokslininkai jau seniai ieško žalesnių alternatyvų - plieno šlakas ir pelenai, atrodo, turi nemažai potencialo.

O kas jei tų klijų apskritai nenaudotume? Ar įmanoma smėlio daleles tiesiog suklijuoti be jokio cemento priemaišų?

Smiltis įmanoma tarsi sulydyti vieną su kita į tetraalkoksisilaną. Tam reikia sukelti cheminę reakciją, kuriai naudojamas alkoholis ir katalizatorius. Iš mišinio pašalinus vandenį gaunamas tvirtas ir kietas blokas.

 

Mokslininkai bandė įvairias reakcijas, kurios leistų sukurti tetraalkoksisilaną. Jie bandė įvairias temperatūras, skirtingą smėlį, kalio hidroksidą, etanolį, skirtingus medžiagų santykius. Ir jiems pavyko sukurti šį tą pakankamai tvirto. Tiesa, šis smėlio-betonas greitu metu nepakeis cemento betono.

Mokslininkai pripažįsta, kad jų išradimas nėra toks tvirtas kaip įprastas betonas. Tačiau jie mato galimybių jį stiprinti naudojant įvairias priemaišas. Mokslininkai yra įsitikinę, kad šis smėlio-betonas gali būti atsparesnis drėgmei, chemikalams, temperatūrų pokyčiams. Net ir smėlis neturi būti toks švarus ir kokybiškas - becementį betoną mokslininkai pagamino net iš sutrupinto stiklo.

 

Aišku, liko dar nemažai tyrimų, kad šį betoną būtų galima bandyti praktiškai. Tačiau galbūt ateityje cemento statybose bus bent šiek tiek mažiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()