Amsterdame atidengtas naujas pėsčiųjų tiltas - tokio nėra niekur kitur pasaulyje (Video)  (1)

Amsterdamas garsėja savo kanalais, per kuriuos, žinoma, nuteista daug pėsčiųjų tiltų. Bet tokio kaip šis dar nebuvo. Ir ne tik Amsterdame - tokio tilto nebuvo niekur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

MX3D kompanijos pagamintas tiltas nebuvo pastatytas - jis buvo atspausdintas. Keturi robotai atspausdino šį tiltą iš plieno per šešis mėnesius. 12 metrų tiltui prireikė apie 4,5 tonų nerūdijančio plieno.

Projektas iš tikrųjų prasidėjo 2015 metais. Reikėjo ištobulinti technologiją, sukurti tilto modelį, liejimo strategiją. Pats spausdinimas truko pusmetį - realistiškai tai būtų galima atlikti ir gerokai greičiau, bet kadangi pats procesas yra visai naujas, inžinieriai turėjo įsitikinti, kad galutinis produktas bus saugus.

Liejamas plienas įkaitinamas iki 1500°C. Iš esmės, skirtingi sluoksniai yra tarsi suvirinami tarpusavyje. Ar ši konstrukcija bus ilgaamžė? Na, inžinieriai ir mokslininkai irgi nori tai sužinoti, todėl naujasis tiltas yra nusėtas įvairiais jutikliais, o bendra jo būklė tiriama ir pasitelkus kompiuterines simuliacijas. Bus stebimos vibracijas ir apkrovos, kurias tiltas patirs.

 

Žinoma, projekto tikslas net nebuvo pats tiltas. Tiltus žmonės stato jau šimtus metų ir tokio dydžio tiltą įmanoma pastatyti ir greičiau nei per pusmetį nenaudojant 3D spausdinimo. Tikslas - tobulinti 3D spausdinimo technologijas. Jos leidžia gaminti įmantresnes formas, o pačios konstrukcijos gali būti lengvesnės. Be to, vienetinių objektų gamyba pasitelkus 3D spausdintuvus gali būti pigesnė, nes nereikia kurti specializuotų liejimo ar štampavimo formų. Ateityje 3D spausdinimas metalu bus labai svarbus aeronautikai ir kitoms pramonės šakoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (1)