Kodėl po branduolinių nelaimių mokslininkai sėja saulėgrąžas? Tą iš karto po Fukušimos avarijos padarė Japonija, tačiau tai, toli gražu, nėra japonų liaudies išmintis - tai buvo daroma ir Černobylyje  ()

2011 m. kovo 11 d. Japonijos rytinę pakrantę ištiko nelaimė - žemės drebėjimas ir cunamis sutrikdė reaktorių aušinimo sistemų darbą, dėl ko į aplinką pasklido toksiškos radioaktyviosios atliekos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mijagi ir Fukušimos prefektūras sukrėtė katastrofiškas 9,0 balų žemės drebėjimas, po kurio greitai kilo didžiulis cunamis, nusinešęs dešimtis tūkstančių gyvybių. O Fukušimos atominės elektrinės reaktoriai buvo pažeisti ir į aplinką išsiskyrė toksiškos radioaktyviosios atliekos.

Tai, kas vietoje tapo žinoma kaip „3.11“, jaučiama ir šiandien, kai Japonija bando rasti būdų, kaip susitvarkyti su milijonu tonų radioaktyviųjų nuotekų ir perpus mažesniu kiekiu kietųjų atliekų. Tačiau tarp visų ginčų ir aukštųjų technologijų sprendimų yra viena valymo programa, kurią galbūt praleidote – saulėgrąžos.

„Mes sėjame saulėgrąžas, garstyčias, amarantus ir celiozijas, kurios, kaip manoma, sugeria radiaciją“, – praėjus keliems mėnesiams po nelaimės „Reuters“ sakė gretimos budistinės Joenji šventyklos vyriausiasis vienuolis Koyu Abe.

„Iki šiol užauginome mažiausiai 200 000 gėlių ir išdalinome daug daugiau sėklų. Tad dabar yra mažiausiai 8 milijonai Fukušimoje žydinčių saulėgrąžų“.

Tačiau tai, toli gražu, nėra japonų liaudies išmintis. Pasirodo, saulėgrąžos puikiai išvalo radioaktyviąsias atliekas iš aplinkos, todėl jos buvo pasėtos po 1986 m. Černobylio katastrofos.

„Saulėgrąžos tikrai gerai absorbuoja tam tikrus radioaktyviuosius izotopus“, – 2011 m. interviu paaiškino dirvožemio mokslininkas Michaelas Blaylockas.

„Ir iš tikrųjų yra ryšys tarp saulėgrąžų ir atominių elektrinių. Radiacinę taršą pavyko sumažinti pasėjant saulėgrąžas paveiktose Černobylio vietovėse.“

Kodėl saulėgrąžos?

 

Šie augalai nebuvo pasirinkti dėl jų išvaizdos – nors tai tikrai pagyvina kraštovaizdį. Saulėgrąžos turi daugybę savybių, dėl kurių jos idealiai tinka branduolinės taršos valymui: jos greitai, lengvai ir beveik bet kur auga. Dar geriau, jos didžiąją dalį savo biomasės kaupia lapuose ir stiebuose, todėl augalų sugertą radioaktyvią medžiagą galima pašalinti nekasant šaknų.

Fitoremediacija arba augalų naudojimas toksinų pašalinimui iš aplinkos buvo didžiulė sėkmė Černobylyje, kur dėl branduolinės nelaimės netoliese esantis dirvožemis ir vanduo buvo itin užteršti ceziu ir stronciu. Procesas veikia, nes izotopai „imituoja“ maistines medžiagas, kurias saulėgrąžos natūraliai įsisavintų – cezis imituoja kalį, kurio augalams reikia fotosintezei, o stroncis – kalcį, kuris suteikia struktūrinę paramą.

 

„Tai buvo labai veiksminga valant užterštą vandenį“, – paaiškino Blaylockas. „Su dirvožemiu buvo šiek tiek kitokia istorija, nes cezis dirvožemyje yra šiek tiek sudėtingesnis. Tačiau esant tinkamoms aplinkybėms, fitoremediacija galėtų būti veiksminga šalinant teršalus iš dirvožemio Fukušimoje“.

Deja, nepaisant sėkmės Černobylyje, Fukušimos fitoremediacijos pastangos galiausiai buvo pripažintos nesėkmingomis. Literatūros apie eksperimentą nėra daug, tačiau atlikus keletą analizių nepavyko rasti augalų, galinčių veiksmingai sumažinti radioaktyviųjų izotopų kiekį dirvožemyje.

Nors tam tikru mastu tai neturėtų stebinti – Fukušimos ir Černobylio skirtumų tiesiog yra per daug, kad eksperimentai vyktų vienodai.

 

„Žinote, vienas dalykas yra tai, kad mes atvykome į Černobylį praėjus keleriems metams po avarijos. Tai davė daug laiko, kad cezis įsitvirtintų dirvožemyje, ir tai labai priklauso nuo dirvožemio tipo“, – sakė Blaylockas. „Dirvožemyje, kuriame yra labai didelis žėručio kiekis, tam tikri molio tipai, bus labai sunku pašalinti cezį, kai cezis įsitvirtina“.

Tačiau, nors saulėgrąžos negalėjo išgelbėti Fukušimos nuo radiacinės taršos, jos vis tiek padėjo atsigauti kitais būdais.

„Mes buvome tokie užsiėmę kartu su šimtais vietinių gyventojų, atėjusių rinkti gėlių sėklų“, – sakė vietinė kaimo gyventoja Tomoe po to, kai jos gimtinė liko nuniokota. „Tai padeda man pamiršti apie radiaciją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(6)
(15)

Komentarai ()