Plytų bokštų baterijas žadanti energijos kompanija pritraukė 100 milijonų dolerių investicijų - šie bokštai sprendžia labai didelę atsinaujinančios energijos problemą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2021-09-01 12:50
tai kur prototipas? kur testavimo duomenys? mazgu isdirbimas kur? uz 100 limonu jau kokie 3 bokstai turetu iseit. juk "paprasta ir pigu" net modeliuko kokiu 10-20 mazesniu masteliu ner - tik lempines vizualizacijos...
conjurer 2021-09-01 13:26
Čia ne kriptovaliutos, technologija turi veikti savaimę, žmonių pasitikėjimo neužteks. Labai abejoju, kad tai efektyviau ilgu laikotarpiu už hidroakumuliacinę bateriją. Net jei ji veiks idealiomis sąlygomis, t.y. nebus vėjo, lynai nesiūbuos, tai vis tiek jos priežiūra kainuos žymiai brangiau. Bet abejoju, kad pilno dydžio, toks akumuliatorius iš vis veiks.
gytis13 2021-09-01 13:29
Siūlyčau plytų bokštus pavadinti durnių bokštais, taip geriau atsispindėtų esmė. Madaug kaip laikrodis su svareliais ant grandinėlės, tik gegutės trūksta
kestutisz 2021-09-01 13:34
Tai veiks, ko jam neveikti. Blogiausiu atveju pakels elektromobilį kuris ant stabdžio nuriedės rampa (na šiek tiek patobulins projektą - perdėlios plytas) :)
AAA000 2021-09-01 13:57
isivaizduok kokia sausa dykuma, pilna pustomo smelio... jokiu kalnu ner... aisku pagal tave racionaliau statyt du vandens baseinus gigantiskom sienom ir pumpuot ratu vandeni - kuris po 3 pumpavimu nugaruoja ir dingsta... o siurbliai nuo smelio pastoviai susidevi neatlaike net keliu menesiu ekspotacijos... cia gi butu universalus variantas. hirdroakumuliacines turi pliusu - nes pvz dalinai pripildyt gali kokia upe ar krituliai - net kaupt istisai/viso kiekio nereikia. savaime kompensuojasi. plytos pacios bokstan nesulips... vadinas nuostoliai bus TIKRAI didesni. bet universalumas blokines sistemos didesnis. turyje maziau uzima - uoliena sunkesne nei vanduo. gali ir kelis kartus net but. nedaro poveikio aplinkai - pvz per gruntini lygmeni. saugesne. remontuot gali nenutraukes veikimo, kai hidro reikia isleist baseina... ir pan... bet va kad modelio dar nera - tai jau kazkas neaisku... vizija gali but puiki - bet inzinieriai kurie darys juodaja projektavimo dali - gali but sudini realizatoriai... kaip gyrobusus uzlenke nekompetencija - tai cia dar daugiau gali but problemu... kranavimas - gana sudetingas reikalas aplamai... kiti daro atvirkstine sistema - kranavimo regeneracija. ir tam smagracius kaip kaupyklas naudoja... taupo iki trecdalio labai nesunkiai elektros sanaudu. bet atpigus elektra sitas pastangas vel ekonomiskai padare neperspektyvias...
conjurer 2021-09-01 14:05
O tu esi pagalvojąs, kad gal net geriausi inžinieriai tokio projekto neįgyvendins. Na čia nėra hyperloop sudėtingumas, bet vis tiek neatrodo stabiliau už kortų namelį.
Benediktas 2021-09-01 14:38
Jau puvo prieš metus kažkur straipsnis apie šitą bokštą. Matyt pasistymėjo labiau. Šiaip man atrodo gera idėja. Kranų mazgai jau 100 metų, kaip išdirbti: laikanti plieno konsrukcija, lynai, skriemuliai ir el. varikliai. Kompas valdys kranų darbą. Nemanau, kad greitai nutruks lynas ar susideves guoliai. Man atrodo šie dalykai gan ilgai tarnauja yra nebrangūs ir nesunkiai pakeičiami.
conjurer 2021-09-01 15:31
Ir realiai egzistuoja tik youtube animacijose.
gytis13 2021-09-01 15:45
Šiaip hidroakumuliacijos technologijos skaičiai: viena kWh suakumuliuojama pakėlus į 20 metrų aukštį 20 kubinių metrų vandens arba 20tonų svorio. Rekomenduojamas kelimo aukštis yra 100 - 300m. Su vandeniu tai padaroma. Su kranu įdomiau, kaip sakysim automatizuotai prikabins bloką kai vėjas siūbuoja 100 m ilgio trosą su kažkokiu prikabinimo įtaisu. Kitas dalykas bus atiduodama ar imama galia. Ją nulems krano bloko kėlimo greitis. kuris kažin ar galės būti didelis, nes bloką reiks švelniai ir tiksliai pastatyti į vietą. Visokie niuansai atsiranda. Pvz, pagalvokime kiek sveria Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės ežeras, jis apie 2km skersmens o gylio neatsimenu. Ir tą ežero svorį reiks kranais sudėliotii, tai gal siurblys ir vanduo geriau ir paprasčiau vis dėl to nei blokai sudėlioti.Gaunasi kad kranai turi didžiulį kalną kaip Egipto piramidė išrinkti ir surinkti, vien kaip apatiniai blokai kokį slėgį turės atlaikyti ir nenugriūti toks kortų namelis.
Benediktas 2021-09-01 17:17
Nieko čia baisaus nėra betonui. Dauguma pastatu betoniniai, aukštieji irgi tame tarpe, tik juose daug sudetingiau, nes vidus tuscias, todėl visa apkrova susikoncentruoja i kolonas - ir tai atlaiko. O čia tik virš saves esancius blokus apatinis blokas turi atlaikyt. O kad nenugriutu, bus kazkokie tvirtinimai. Krano bokstas tarnaus kartu, kad viskas nenuvirstu, kaip kad vėjo jegaines bokstas atlaiko. Mes neturime čia dabar sugalvot visos technologijos. Tie, kas investuos į projektą, būtinai draus jį, o draudimo bendroves turi samdomus inzinierius, kurie viską patikrins skaičiavimais, tik tada įvyks sandoris. Jei kažkas bus blogai, lieps ištaisyt arba neinvestuos, jei neištaisoma. Man tai projektas visai realus. Kruonio akumuliacinė yra gerai, bet nevisur, tokios salygos yra. Ne kiekvienam mieste yra tokio dydzio vandens telkiniai, kylantis landšaftas, kur gali daug vandens pripumpuot, o paskui isleist. Čia ir aplinkosaugos klausimai didesni. Ir avarija, jei ivyktu su vandeniu, tai ji daug daugiau zalos padarytu, o blokai nugriutu šalia bokšto ir viskas.
vanduo4 2021-09-01 20:53
Per daug judančių dalių. Nesuveiks.
gytis13 2021-09-01 21:01
Paskaičiuojam. Tarkim iš plytų sudedamas kiek mažesnis už Gizos piramidę kubas - jo kraštinė 100m. Tarkim toks kubas susideda iš milijono kubelių, jų kraštinė 1m ir masė apie 2 tonas, nes betonas ar akmuo tiek sveria. Visa statinio masė lygi 2 milijonams tonų. Statant kubą jis įgyja potencinę energiją kuri lygi 2mlj tonų * 50m* 9,8 ir lygi 10^12 laipsnyje J (džiaulių). Džiaulius paverčiam į kilovatvalandes ir gaunam kad sukaupiam energijos 250MWh. Ar tai daug ar mažai? Tarkim kad tokią piramidę išardom per parą taigi gaunam kad statinys generuos 10MW elektros parą laiko. Tiek elektros generuos tarkim keturios normalios vėjo jėgainės, Kauno miestas vartoja iki 200MW galios, Kauno HE stabiliai generuoja apie 25MW galios taigi čia labai mažai. Kruonio HAE generuoja 800MW 8valandas laiko. Taigi piramidė sukaupia palyginti nereikšmingą elektros kiekį. O jeigi išsivaizduoti kad ją per parą pastato kranai kurių galia 10 MW? Kiek laiko turi užtrukti 2 tonų bloko pastatymas į vietą jeigu jų 2 milijonai? Padalijus gauname kad 0,04 sekundės. Ta pati problema kaip faraonams piramides statant , ten 30 metų tam pakako. Aišku galima sakyti kad blokai bus sunkesni kad kranų bus daug bet....Taigi visgi čia laikrodis su svareliais ir be gegutės ir daugiau nieko.
Benediktas 2021-09-01 21:44
Ji užims tik šiek tiek daugiau vietos nei vėjo jėgainė. Nėra skirta užmaitinti visą miestą. Bet jei pasiteisins, galima daug tokių pastatyt.
AAA000 2021-09-02 02:39
siaip nebutinai maskatuojantis ant trosu blokas turi but. gali but pvz suveriami blokai ant strypo. arba kaip konteineriniai laivai kraunami - su kreipimo mechanizmais ir susicentruojanciais elementais itaisytais bloke. arba blokai kugio formos - isimauna vienas i kita. ir pan. prigalvos kazka nuo vejo/lietaus/smelio apsaugot irgi galima isoriniais kupolais. hidro su auksciais problemos lygumose. kruonio mazas aukstis. bet Lietuvoje manau atsirastu dar kokiu 10 oanasiu vietu. siaip dalis bloku juk neaukstai sukelti bus, o ne visi maksimaliai 300m sukils tu ten dar perskaiciuok kitam poste biski - padalint viska is 2 reik minimum kwh talpuma
vkv 2021-09-02 19:49
Pasijaučiau, kaip skaitydams “Pinokio nuotykius”. Žiauri pasaka
Hencia 2021-09-02 20:22
Ne. Prieš 3 metus. Bent iš youtube įrašo galima nuspręsti. O ar realybėje toks bokštas atsirado - neaišku...
conjurer 2021-09-02 20:35
Tikrai neatsirado nes nėra video. Jei būtų atsiradęs, manau iš tos 100 lemų investicijos būtų kas nors nusipirkęs bent 100 dolerių mobiliaką, ir nufilmavęs. Ten eilinis scamas, gal net šita investicija yra scamas, kad susitraukt mažesnes investicijas, nes maždaug: "didieji investitoriai pila pinigus, tai reik ir man spėt į šitą investavimo traukinį, į šitą inovacijų pilną kompaniją, gal potencialiai naują tesla...". Realiai mačiau redneck'ų youtub'erių, kurie į vieną video sudeda daugiau inžinerijos ir darbo, nei šita firmą padarė per visą tą laiką po video išleidimo.
Benediktas 2021-09-02 23:47
conjurer 2021-09-03 00:15
Ha, galėjo ir į straipsnį įdėt. O tai video tik senas repostintas. Vis dar neradau jo veikimo video, ar nuotraukos kur būtų prikrauta tų blokų daug.
Evil Goku 2021-09-03 00:16
The CDU is connected to the Swiss national utility grid and achieved mechanical completion in July 2020. The system is now under final testing and software commissioning. This commercial scale system is part of Energy Vault’s technology roadmap that follows the 1:4 scale pilot system built and operated in 2018, where all core technology elements were tested and validated.