Rusijos penktosios kartos naikintuvas „Checkmate“ gali pasirodyti anksčiau, nei manėme: debiutavo Dubajaus aviacijos šou (Video)  (2)

Dubajuje vykstantis aviacijos šou yra pirmasis kartas, kai Rusijos penktosios kartos naikintuvas, pramintas „Checkmate“, debiutuoja už Rusijos teritorijos ribų. Orlaivio prototipai jau statomi, pranešė „Aviation Week“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepą Rusijos orlaivių gamintojas „Rostec“ paskelbė, kad „Checkmate“ orlaivis pristatomas kaip „F-35“ konkurentas.

Turėdamas penktosios kartos naikintuvo galimybes, bet tik vieną reaktyvinį variklį, lengvas taktinis lėktuvas greičiausiai bus tinkamas ir ne tokioms turtingoms šalims. Jų priėmimą paskatintų šis atnaujinimas, rodantis, kad pristatymas buvo labiau technologijų demonstravimas, o ne tik tikro masto maketas.

„Aviation Week“ taip pat pranešė, kad aviacijos šou šeimininkai Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) yra vieni iš bendrovės klientų. Dar 2017 m. buvo pasirašytas supratimo memorandumas, kuriame JAE susitarė kartu kurti penktosios kartos orlaivį. Dabar, kai gaminami prototipai, šalis taip pat gali būti pirmoji, kuri juos įsigys.

„Checkmate“ gaminsiančios „Rostec“ dukterinės įmonės „United Aircraft Corp“ (UAC) generalinis direktorius Yuri Slyusar teigė, kad konkretesnis rezultatas gali būti pasiektas jau oro šou kulminacijoje.

 

UAC teigia, kad orlaivis turi pažangius radarus ir pažangią aviacijos elektroniką, taip pat gali pasigirti atvira architektūra, leidžiančia pritaikyti tam tikras specifikacijas pagal pirkėjų poreikius.

Lėktuvas gali kainuoti apie 30 mln. JAV dolerių už vienetą, tačiau jį bus galima įsigyti nuo 2026 m. UAC ženkliai paspartino gamybos procesą, nes buvo pranešta, kad tarp orlaivio pirkėjų gali būti ir Rusijos karinės pajėgos.

„The Drive“ pranešė, kad Rusijos gynybos ministerija ir „Rostec“ diskutavo dėl šių orlaivių įsigijimo, tačiau ne dėl dabartinės versijos. Rusijos pajėgos labai domisi nepilotuojama orlaivio versija.

 

Dubajaus oro šou taip pat buvo pristatyti dviejų variklių naikintuvai „Su-57“, atakos sraigtasparniai „Mi-28“, „Ka-52“ ir nauji Rusijos gamintojų atakos dronai, pranešė RT.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(10)
(6)

Komentarai (2)