JAV žvalgyba praskleidė Rusijos planus: Ukrainą pultų iš kelių pusių, ruošiamasi ilgai okupacijai  (15)

Jungtinės Valstijos suteikė savo NATO sąjungininkams Europoje žemėlapius ir kitą žvalgybos informaciją apie Rusijos karių ir artilerijos pajėgų didėjimą ruošiantis „greitai ir plataus masto įsiveržimui į Ukrainą iš skirtingų vietų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „Bloomberg“ šaltinių, JAV pateiktoje informacijoje pateikiamas scenarijus, pagal kurį Rusijos pajėgos gali kirsti Ukrainos sieną iš Krymo pusės, per savo pietinę sieną ir per Baltarusiją. Operacijoje gali dalyvauti šimtas bataliono dydžio taktinių grupių, tai yra apie 100 tūkst. karių. Pažymima, kad planas apima didelę teritoriją ir pasiruošimą „potencialiai ilgalaikei okupacijai“.

Teigiama, kad maždaug pusė taktinių grupių jau užėmė savo pozicijas. Invazija bus remiama iš oro, nurodė „Bloomberg“ šaltiniai.

Taip pat pranešama, kad Rusija pašaukė „dešimtis tūkstančių rezervininkų neregėtu posovietiniais laikai mastu“. Jų vaidmuo bus užtikrinti teritorijos saugumą vėlesniame operacijos etape po to, kai taktiniai batalionai nuties kelią.

Kartu pažymima, kad Rusija apie atsargos kariškių šaukimą viešai neskelbė.

Vienas „Bloomberg“ šaltinis taip pat pranešė, kad padaugėjo prieš Kijevą nukreiptos dezinformacijos. Anot jo, Maskva „užverbavo agentų, kad sustiprintų dezinformaciją prieš Ukrainą“.

Apie tai, kad JAV žvalgyba perspėjo sąjungininkus apie galimą Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, anksčiau pranešė JAV televizija CBS ir dienraštis „The New York Times“. Pastarojo šaltinių teigimu, JAV rimtai žiūri į Rusijos pajėgų didinimą pasienyje su Ukraina ir netiki, kad šiuo atveju Rusija blefuoja.

 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas esą svarsto galimybę griebtis karinių veiksmų, kad perimtų Ukrainos didelės dalies kontrolę arba destabilizuotų šalį ir į valdžią atvestų „labiau promaskvietišką kandidatą“.

Spalio pabaigoje „The Washington Post“ ir „Conflict Intelligence Team“ (CIT) pranešė apie Rusijos pajėgų augimą prie Ukrainos. Šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad pasienio regionuose sutraukta apie 100 tūkst. Rusijos karių.

Lapkričio 13 d. V.Putinas pareiškimus apie pasirengimą invazijai į Ukrainą pavadino „aliarminiais“. Anot jo, tokia informacija pasirodo neplanuotų JAV ir jų NATO sąjungininkų pratybų Juodojoje jūroje fone.

 

Savo ruožtu Kremliaus spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas teigė, kad pasitelkus pranešimus apie Rusijos pasirengimą įsiveržti į Ukrainą dirbtinai kurstoma isterija. Anot Maskvos, Ukraina „siekia dar vieno bandymo pradėti karinį savo problemos sprendimą“.

Lapkričio viduryje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prabilo apie apie 100 tūkstančių Rusijos karių susikaupimą su Ukraina besiribojančiuose Rusijos regionuose.

Parengta pagal „Bloomberg“, „The New York Times“, CBS

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(72)
(13)
(59)

Komentarai (15)