Prie Farerų salų išbandomi sparnuoti „jūros drakonai“: tokių turbinų parkas užtikrintų pusės salos namų ūkių energijos poreikius (Video)  ()

Švedijos inžinierių įmonė „Minesto“, priklausanti „Saab“ grupei, sukūrė potvynių ir atoslūgių turbinų arba „jūrų drakonų“ seriją, kurios atrodo kaip panirę orlaiviai, atskleidžiama BBC pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė naudoja dvi sparnuotas turbinas Farerų salų vandenyse Šiaurės Atlante, kur jos gamina elektros energiją iš vandenyno srovių.

Potvynių ir atoslūgių turbinos arba aitvarai yra pririšti prie jūros dugno metaliniais 40 metrų ilgio kabeliais. 5 metrų ilgio sparnai leidžia kiekvienai iš jų slysti per vandenį ir generuoti pakankamai elektros energijos maždaug keturiems ar penkiems namams.

„Minesto“ turbinos naudoja borto kompiuterį, kad nukreiptų jas į vyraujančią srovę, jog būtų kuo veiksmingesnės. Elektra per pririšimo kabelį siunčiama į kitą povandeninį kabelį, kuris yra prijungtas prie valdymo stoties netoli Vestmanno miesto.

Du šiuo metu naudojami turbinų aitvarai prisideda prie Farerų salų nacionalinio tinklo. Kol kas tai bandomasis etapas.

„Minesto“ teigimu, įmonė šiuo metu kuria naujus aitvarus, kurių sparnų plotis yra 12 metrų, o ne 5 metrai. Jie galės pagaminti 1,2 megavato galios, o tai reiškia, kad tokio povandeninių turbinų parko pakaktų pusei Farerų salų namų ūkių – t. y. 25 000. Projektu siekiama padėti saloms pasiekti tikslą iki 2030 metų visą elektros energiją gaminti iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

 

„Minesto“ projektas prisijungia prie ambicingų potvynių ir atoslūgių turbinų projektų, kurie kuriami siekiant padėti pasaulio vyriausybėms pasiekti išmetamų teršalų mažinimo tikslus. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje Škotijos inžinerijos įmonė „Orbital Marine Power“ paskelbė, kad jos 680 tonų turbina, vadinama „O2“, pradėjo siųsti energiją į Jungtinės Karalystės tinklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()