Čekijos premjeras nusiteikęs prieš vidaus degimo variklių uždraudimą: „Tai nepriimtina, ir Čekija ieškos sąjungininkų Europoje, kad tam užkirstų kelią“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-12-30 15:21
Dėl komunikacijos nesijaudinčiau. Operatores, kurios rankomis komutuoja telefono linijas, senai pakeitė automatizuotos sistemos. Kada paskutinį kartą teko perkrauti routerį/modemą? Na gal galinė įranga ir pakibinėja, bet tiekėjai dažnai turi industrinio lygio aparatus. Visi mano paskutiniai interneto dingimai buvo suplanuoti - teo pranešdavo kelias dienas prieš, apie planinius darbus. Routerį taip pat naudoju industrinio lygio, jis net nebuvo pakibęs. Pamenu laikus kai dirbau mažame ISP ir tikrai turėjom tokių problemų, kur įranga pakibinėjo, bet po truputį atsirinkom ką palikt ir ką išmest. Tuo metu kaip tik populiarėjo latviška įranga, kuri buvo ir pakankamai profesionali ir patikima. Kai dirbau kitoje kompanijoje, tinklo įranga buvo ir industrinė, ir dubliuota ir daug brangesnė, taigi problemos būdavo tik dėl žmonių klaidų. Dėl elektros šiek tiek daugiau bijočiau. Na elektros tiekime nesu dirbęs, bet puikiai suvokiu, kad nemaža dalis elektros reikalauja logistikos, ar tai būtų dujų vamzdžiai ar vagonai su anglimi. Todėl tikėtina kad komunikacijos sutriks dėl elektros tiekimo, bet ne dėl tinklo įrangos. Bet svarbiuose sektoriuose bus galima naudoti iridium ar kitus palydovinius tinklus komunikacijai, ir atominių saugumo užtikrinimas bus tarp top 10 prioritetų. Nesakau kad branduolinių elektrinių incidentų grėsmė liks ta pati, tiesiog kardinaliai ji nepadidės.
gytis13 2021-12-30 15:34
O mano nuomone su atominėm elektrinėm jei išnyktų 90 procentų žmonijos būtų didelė problema ir dauguma elektrinių susproginėtų. Reaktoriaus sustabdymas yra didelė problema ilgą laiką jį reikia aušinti didžiule galia vos ne kaip nedidelį miestą. Jeigu sistemoje nedirbtų dauguma elektrinių nebūtų iš kur elektros apimti tuomet pasikartotų Fukušima. Nežinau kiek laiko reaktorius turi būti taip aušinamas, bet jį ardyti galima ne iš karto, tada vėl išardyti strypai laikomi specialiuose baseinuose, taigi darbo pilna. O kadangi pagrindinė problema greitai pasidays ėdalas turbūt zonos apie atomines evakuosis ir tuo baigsis viskas pavyko sustabdyti sėkmingai ar nepavyko. O palaikyti žmonijos lygį su 10 procentų populiacijos būtų sunkoka. Vien tik išsivaizdukite kad vienam specialistui gamyboj tenka 9 atsitiktiniai žmonės kuriems reikia vadovauti. Ko nors prireikia iš šalies, ten tas pat, niekas nieko nežino ir padėti negali, taigi griūtų gamybos ir tiekimo grandinės, o pagal kiaulystės dėsnį išliktų gyvi ne tie kurie reikalingi o tie iš ko jokios naudos. Taip kad smuktų žmonija smarkiai. Aišku infrastruktūra veiktų kurį laiką, ją taisyti paprasčiau negu ką nors naujo statyti, bet daugelį metų truktų nuosmūkis ir sumaišatis. manau žemiau 20 amžiaus pradžios lygio gyvenimas nesmuktų
conjurer 2021-12-30 15:43
O kam jį stabdyti? Tegu sukasi kol baigsis kuras. Vis tiek reikės elektros, ir turbūt visi branduoliniai reaktoriai net tokiu atveju nepatenkins likusios žmonijos poreikių. Jei išgyventų ne 10% o koks 0,1% žmonijos, tada manau yra realiau kad tokios problemos egzistuos.
immortallt 2021-12-30 17:06
Conjurer, taip, daug įrangos veikia automatiškai, kai business as usual, bet jei pradeda sutrikti energijos tiekimas, tada jau nebe business as usual. Komunikacija reikalinga, kad surinkti žmones. Ekspertai gyvenantys tame regione žinos, kad pvz. branduolinei elektrinei reikia personalo, bet jei reikės daugiau žmonių, kaip komunikuoti? Kas dėl branduolinių reaktorių poreikio patenkinimo, jei imti ant popieriaus - tai maždaug jau patenkintų, bet faktiškai, tai jų koncentracija pagal šalis gan didelė, pvz. Prancūzija, kuri dabar apie 90% elektros pasigamina atominėse, būtų visai šikna, nes turėtų problemų sudeginti elektrą. Elektros perteklius tinkle irgi baigtųsi katastrofiškai ir reaktorių aušinimas net potencialiai gali sutrikti, kai pasibaigs rezerviniam aušinimui skirtas kuras. Grįžtant prie temos, VDV draudimas/elektromobilių plėtra iš esmės įgalins formavimąsi mikrotinklų, automatizavimą pačio tinklo nelaimių atvejais išlikti stabiliais, ir jei kažkur didelė žala patiriama, išlaikant fragmentinį tinklo veikimą, kol valandų ar parų bėgyje pasiūlos elektros užtenka paklausai. Kaip jau ne kartą minėjau, tiek elektromobiliai gali dalyvauti teikiant sistemines paslaugas, tiek ir didelės galios krovimo stotelės, tiek ir akumuliatoriai, kurie pradės rastis namuose, ir kurie padės užtikrinti didesnę galią piko poreikio, padės integruoti daugiau atsinaujinančios, užtrikrins elektros tiekimą be trukdžių ir pan.
conjurer 2021-12-30 17:44
Tarkim turiu EV, kaip privatus žmogus. Kokia būtų procedūra, kuri įgalintų man jį naudoti kaip elektros pasaugojimo priemonę? Ar už tai galėčiau gauti kažkiek finansinės naudos sau? Kad ir pigesnę elektrą? Ir jei taip, tai nuo kiokios talpos tai apsimokėtų daryti (neskaičiuojant EV kainos)?
gytis13 2021-12-30 17:57
Pamenu kai buvo viena rimčiausių elektros avarijų mano mieste ir elektros nebuvo arti paros tuomet lyg tyčia namie nebuvo nei vieno radijo imtuvo su baterijomis....O dėl elektros pasaugojimo tai daug plepalų bet įstatymų nėra. Kažin ar čia bus didelė nauda, bus kokia nors nesąmonė nieko nesuprantantiems.Akumai brangūs reikia sau naudoti o ne kažkam duoti saugoti
gytis13 2021-12-30 18:05
Jeigu naudoti Tesla Powerwall bateriją kilovatvalandės pasaugojimo kaina prasideda nuo 20 cnt/kWh, tada atsiperka
conjurer 2021-12-30 18:05
Pats irgi neturiu, bet galiu pajungti ausines į telefoną, ir bus analoginio radijo funkcija. Mano mobas 2015 metų, tai nežinau gal dabartiniai nebeturi tos funkcijos, bet nėra taip sunku susiveikti kokį nors aparatūką. O jei turi automobilį, tai neturi radijo funkcijos tik jei magė pavogta.
immortallt 2021-12-30 18:16
Conjurer, tu darai prielaidą, kad visi žino ir pasirūpins įsijungti TV ar radiją, kuri nieko nerodys. Pasižiūrėk bet kurios krizės valdymą istorijoje, komunikacija yra kertinis dalykas. Ar dabar manai likus 10% dabartinės populiacijos, tarkime idiotų ir protingų santykis lieka tas pats, televizija ir radijas šiaip nusmigę, sugebės normaliai koordinuoti pastangas, kai visa esama infrastruktūra sugriuvus, o naujai rudimentinei komunikacijai atkurti reikia laiko? Ir šiaip, dabar įsivaizduok eilinį pilietų, nu maždaug 80% populiacijos, kuris pasimetęs, greičiausiai gedi savo artimųjų, jam labai rūpės įsijungti radiją? O kaip surinksi informaciją, kai įprastos komunikacijos grandinės (žmonės kurie info surenka ir pateikia apdorotą) nebėra? Nu varžą sukeli keliose vietose? Tikrai reikės krūvoje mazgų. Vėl reikia žmonių, kurių trūksta, o komunikacija sudėtinga. Prioritetus kas dėlioja? Kas apie viską gauna info ir stumdo viską? Šiuo metu nėra schemų kaip EV ar akumuliatorius integruojasi į elektros tinklą. Šiuo metu kuriamos reguliacinės schemos tai įgalinančios. Iš technologinės pusės sukurti kažko visiškai naujo nereikia. Čia teisiniai ir reguliaciniai dalykai sudėtingiausia. Ir taip, iš to galėsi uždirbti, jungiantis į virtualius vartotojus ir virtualias elektrines. Plepalų? Demand resposnive market bus didžiausia elektros tinklo revoliucija per 100 metų. Ir tiek pat pliurpalai kiek sinchronizacija su kontinentine Europa Lietuvoje. Tik čia bus global dalykas per trumpą laiką. Tas trumpas 10-20 metų.
conjurer 2021-12-30 18:35
Tavo minimos problemos realesnės likus 0,1% populiacijos. Mažėjimas iki 10% vyktų palaipsniui, (blogiausiu atveju per vieną savaitę), ir žmonės būtų informuoti kaip gauti informaciją, o sėdintys automobiliuose ir dabar turi priėjimą prie radijo pranešimų. O GSM bokštų nulūžimas nebūtų staigus, jie veiktų kol gautų elektrą. Toliau yra racijos, palydoviniai telefonai, ar senovinis darbų planavimas susirinkus į vieną vietą.
Benediktas 2021-12-30 21:07
AE pastoviai turi budeti specialistai, tiek, kiek ju reikia. Neprivazinesi po visa pasauli po skirtingas elektrines. Išvis dabar Astravo AE mums, kaip atomine bomba, kuri gali sprogti del karo veiksmu ir pan. Toje pacioje Ignalinos AE turbut dar ne visos kasetes istrauktos. Numestu gera bomba ir butu Černobilis. O ant vejo jegainiu, saulės elementų mėtyk kiek nori tas bombas, bent gyvent bus galima po to.
immortallt 2021-12-30 21:35
Conjurer, taip, būtų kaip tu sakai, jei žmonės būtų racionalūs ir elgtųsi kaip kolonija. Jie taip nesielgia. Don't look up filmas panašiai tą atvaizduoja, gal šiek tiek hyperbolizuojant, bet realiai panašus scenarijus. Omeny aš matau kaip prastai komunikacija vyksta dabar, kai visos priemonės prieinamos. Sudėtinga organizuotis ir priversti visus daryti tai, ką jie ir turi daryti ir taip, kaip jie turi daryti.
AAA000 2021-12-30 23:58
dar vienas kvailumo perliukas tipinis iki koktumo... kanalizacija yra pertankintu bezdzioniu sukisimo i narvus problema... ji neaktuali - jei bezdziones dirbtinai nesutankintos. ar pacios nesusikisa i kruva savo noru ir apsisika iki ausu ENERGETISKAI kvaila yra veziot tas fekalijas is kazkokios sodybos i miesto irengimus perdirbimui... nes pervezimas brangesnis gaunasi simtus kartu uz nauda... pumpuot irgi kvailai iki miestu... tokie kaip tu sito niekada nesuvokia... o viskas ka tu siulai - tai tam normaliam ekologiskam gyventojui - tai sulist i suda - kuriame pats sedi. ir aiskini kad jis visuotinis... kai problema suglobalinima iki debilizmo - tada ir gaunasi tavo variantai... kaime sikant aktualiau kastuvas- gali tiesiai suda iterpt i zemes biosluoksni o tu siulai pasykt, sukaupt iki toksiskumo (bereikalingos sanaudos), suvyniot sukaupota suda i kita antiekologini suda (papildoma tarsa). tada isleist kruva energijos ji pervezant (pagaminant energija su tarsom ir kt), tada perdirbt iskoncentruojant toksiskuma (antraeile tarsa ir kt), tada vel supakuot i kazkoki abtiekologiska suda, vel isveziot (vel energijos nuostoliai), ir iterpt i dirva(vel tarsa technologine-proceso)... nu kur sudas ir atsidurs galutiniam variante... va ka tu siulai - istisai apsikt visa pasauli PAPILDOMAI ir DAUG... kad kazkoki kaimieti is lauko tupiko isvaryt... buhalterizmas - jega as tai siulyciau geriau priverst visus imortalus veziotis biotualetus elektromobiliuose. o jei netures - atimt teises ir TA . ar ev konfiskacija ir atidavimas socialiniams. nes sustoja tokie pakelese ir viska apsika... kai islenda is savo apsiktu miestu. tu kai keliauji - savo kanalizacines sistemas pasiemi gal su savim? ar ne? ekologe didysis? ar i maiselius siki ir priduodi? kaimieciai tai kastuva pasiima paprastai... ir sudo uzkasimo igudzius daznai turi... o elektromobili kol savo ikrausi - jei ilguau laiksi - juk apsisykt gali... belaukdamas kol ekranely 80% ikrova parodys.. . taip kad elektromobiliams biotualetas - butinas. skandinavu patirtis jau parode. ten jie plinta - portatyvus. vdv - nebutini... jie speja isipilt kuro nuvaziuot iki tuliko o ekstra atveju - degalinese tulikai yra. o tu parodyk man bent viena tulika, integruita sakykim prie teslos superchardzerio pvz ai - muskas gi akumuliatoriu dievas - pats nesika...
HardAxe 2021-12-31 00:47
Radija visada veiks, nebent užterši eterį nuo kokių atominių bombų ar specialiai trikdysi. Bent vienas žmogus iš gatvės susiras AM/FM imtuvą, labai tikėtina, kad TV bokštas galės transliuoti kad ir kas nutiktų (tai strateginis objektas, su generatoriais ir t.t.). Jie bent kokią savaitę veiks. Žmonės dirba pamainose, 10% turėtų užtekti paleisti vieną radio stotį. Toliau jei visai užsilenks radia, HAM operatoriai palaikys kažkokį ryšį tarpusavyje ir, tikrai ne vienas, galės pertransliuoti naujienas FM diapazonu lokaliai. Vilniuje yra CB dažnio vairuotojų tinklas, furistai irgi turi CB racijas, jūreiviai turi marine racijas, kažkokia komunikacija atsiras. Ypač kai žmonių laukiančių informacijos 10x mažiau ir galima lootinti esamą įrangą. Bet plėšikavimo ir maisto tiekimo suvaldymas - daug įdomesnis klausimas. Kaži, ar suvaldomas net teoriškai.
immortallt 2021-12-31 09:33
HardAxe, ką ir noriu akcentuoti, ne kad įrangos trūks, ar kad matematiškai su tokiu kiekiu žmonių nebūtų galima atkurti įprastos veiklos, bet nebus kam susiorganizuoti. Realiai dar kokie šauliai tikėtina susiorganizuos, gal kariuomenėje esančių dalis, dar keli procentai iš likusių gyvų, ir realiai turėsi max 2% visos populiacijos, kurie bandys kažką atkurti. Dabar, per kiek laiko atkursi hierarchiją ir komunikacijos kanalus toje hierarchijoje? Omeny tas kas vadovaus, vargu ar išmanys visą miesto ar šalies infrastruktūrą, nežinos kritinių komponentų, negalės nuspėti kas po ko ges/reikės atstatyti. Tai vat tas pirminis periodas kol susigaudys gali būti pakankamai ilgas. JAV dar garsėja savo pasiruošimo planais įvairioms situacijoms, o pvz. Lietuvoje ar Baltarusijoje?
gytis13 2021-12-31 11:02
Manot kad atominei baigiasi kuras ir ji ramiai sustoja kaip automobilis be benzino?Išjungtas reaktorius dėl savaiminių reakcijų dirba apie 5 procentus galios, kas sudaro daugybę MW. Tada jungiam speciali aušinimo sistema. Beto atominiai reaktoriai pritaikyti dirbti ne minimalia o nominalia galia. Visur yra savi technologiniai niuansai, abejoju ar garo turbina gali dirbti 20 kartų mažesne galia.
immortallt 2021-12-31 13:53
Papildant gytį, šiaip visos atominės (bent jau kiek man žinoma) veikia iš esmės on/off rėžimu (tiksliau garo turbinos gaminančios elektrą). Variacija galima nedidelė 10-15%. Teoriškai galėtum daryti lanksčią gamybą, bet istoriškai lanksti gamyba neapsimoka, kai tokie dideli kapitalo kaštai.
HardAxe 2021-12-31 20:01
Priklauso är tarakonas liks ar išnyks Šiuo hipotetiniai atveju labai padės resursų perteklius. Atominė manau būtų pasirūpinta, likę atominės darbuotojai pernelyg gerai žino rizikas. O kur yra ne viena elektrinė ir ne viena pamaina. Bet ką darys likęs kūdikis be tėvų?
conjurer 2022-01-01 14:25
Gal organizuoti bandai kokius valstybinius darbuotojus, kurie be kavos gėrimo daugiau tikslų neturi darbe. Turint maisto, galima nesunkiai suorganizuoti motyvuotus alkanus žmones distopiniame scenarijuje, kas galų gale prives prie organizuotų plėšikų grupuočių (raiders) atsiradimo.
immortallt 2022-01-01 23:50
Conjurer, tu labai suplaki viską į vieną vietą. Neturiu gyvenime aš aiškių autoritetų. Na gal vienas va buvęs vadovas, autoritetas dėl savo gebėjimo valdyti klientų lūkesčius ir žiauriai plačių bei žiauriai gilių žinių. Omeny jei knisiesi jau kelias dienas, internete nieko nerandi, nuėjęs jo paklausti, visada gausi atsakymą, arba nuorodą kur atsakymą susirasti. Ir ne, tai kad pripažįstu, kad Musk'as padėjo daug ką pasiekti ir pateikti į rinką nereiškia, kad aš sutinku su viskuo, ką jis sako, ar ką jis daro. Ne kartą sakiau kad dėl crypto manipuliuoja rinka, kad jo idėja dėl tunelių - nesąmonė ir nepasiekiama. Dvejojau dėl solar roof ar užsibrėžti tikslai įmanomi, bet tai nereiškia, kad pasiekimų negalima vertinti. Tuo labiau, kad kol kas dar negimė žmogus, kuris būtų kažką reikšmingo nuveikęs ir nepridaręs klaidų. Ir aš akcentą Don't look up filme net ne ant to turtingo ir jo įtakos priimtam sprendimui, bet būtent neveikiančioje komunikacijoje, kai koks nors vienas su savo egoistiškais tikslais užgožia viską savo netikslia informacija. Kai "prezidentas" ieško būdų kaip deeskaluoti situaciją, nu kad meteoritas ne 100% sunaikins žmoniją, bet kad yra 0,01% tikimybė, kad nesunaikins. Efektyvi komunikacija ir yra apie tai, kad visi įtraukti į sprendimą ne tik išgirdo teisingą informaciją, bet ir ją teisingai suprato. Kaip ir šito straipsnio atveju, argumentai yra kažkokie iškraipyti ir realiai net melagingi, tam kad pagrįstu savo išankstinį nusistatymą prieš EV.