[Karšta tema] Rusijos armija puola, Ukraina ginasi. Pirmos karo paros suvestinė  (2)

Per pirmą „specialios karinės operacijos“, kaip Kremlius pavadino savo pradėtą karą su Ukraina, dieną, rusų kariuomenė sugebėjo įgyti pranašumą ore, pradėti sausumos operaciją ir prisiartinti prie Kyivo. Tačiau Ukrainos armija kovines galimybes išlaikė, o valdžios organai dirba. JAV mano, kad Kyivas gali būti perimtas per 96 valandas, tačiau šalies valdžia rengia piliečius pasipriešinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kariuomenė užpuolė Ukraina vasario 24-osios ryte, panaudodama artileriją ir aviaciją. Nors įsiveržimas formaliai buvo grindžiamas DLNR vadovų prašymu, jau pirmomis valandomis tapo akivaizdu, kad atakuojamas ne tik Donbasas, o beveik visa šalies teritorija, nuo rytuose esančio Charkivo iki vakaruose esančio Ivano-Frankivsko. Sprendžiant iš visko, pagrindinė užduotis pirmosiomis valandomis buvo sunaikinti Ukrainos KOP, todėl Rusijos pajėgos apšaudė karinius aerodromus, radiolokacines stotis ir KOP padalinius. Informacija apie sprogimus ėjo iš įvairių Ukrainos miestų.

RF GM pranešė, kad atakuojami vien kariniai objektai, nors internete netrukus pasirodė kadrai su raketomis apšaudomais gyvenamaisiais rajonais. Mažiausiai vienas penkiaukštis gyvenamasis namas Charkivo srityje gerokai nukentėjo apšaudant Čuguevo aerodromą. Nukentėjo taikūs gyventojai.

 

 

 

Nepaisydama prarastų aerodromų ir technikos, vakare Ukrainos GM pareiškė, kad Ukrainos KOP toliau ginasi ir „nuolat atakuoja“ Rusijos kariuomenės kolonas.

Sausumos operacija prasidėjo iš karto keliomis kryptimis. Pajėgos, kuriuos RF GM vadina DLR ir LLR karinėmis grupuotėmis, pradėjo puolimą Donbase. Remiantis Rusijos kariškių duomenimis, per dieną jiems pavyko pralaužti gerai aprūpintą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybą ir pajudėti gilyn 6–8 kilometrus.

Taip pat RF GM oficialiai pranešė, kad rusų kariuomenė pasiekė Chersoną ir taip pavyko atblokuoti Šiaurinį Krymo kanalą ir pradėti vandens tiekimą Krymui.

Apie kitas sausumos operacijas galime spręsti iš Ukrainos valdžios, žurnalistų ir vietinių gyventojų pranešimų. Dalis kariuomenės atakavo Ukrainą iš šiaurės, tikėtina, iš Baltarusios teritorijos, ir sugebėjo užgrobti Černobylio AE, kuri energijos nebegamina nuo 2000 metų, tačiau joje tebedirba personalas. Nuo Černobylio iki Kyivo tiesia linija – mažiau nei 100 km.

 

Rusijos desantas išsilaipino „Antonov“ aerodrome, maždaug už 10 km nuo Kyivo, rusų desanto atvykimą parodė CNN kanalas. Tikėtina, aerodromą ketinama naudoti kaip „oro tiltą“ pajėgų perkėlimui Kyivo šturmui. Vėlai vakare ir naktį buvo pranešama apie mūšius aplink aerodromą.

Ukrainos rytuose aršūs mūšiai srities centre Suomuose, į šiaurės vakarus nuo Charkivo. Kiek žinoma publikacijos rengimo metu, miestas perėjo Rusijos kariuomenei. Tačiau pats Charkivas tebekontroliuojamas Ukrainos valdžios.

Ukrainos valdžia taip pat pranešė apie susidūrimus Černigovo rajone (į šiaurės rytus nuo Kyivo), mūšius prie Odesos ir Očakovo.

Vasario 24 vakare The New York Times, nurodydama šaltinius žvalgyboje, pranešė, kad JAV kariškių manymu, Kyivas bus paimtas per 96 valandas. Vasario 25 dienos ryte Kyivo gyventojai pranešė apie mieste matomus ir girdimus raketų sprogimus. Agentūra „UNIAN“ pranešė apie sprogimą mažiausiai viename gyvenamajame name. Daug Kyivа,kaip ir Charkivo, gyventojų naktį praleido metro, baimindamiesi naktinių miesto bombardavimų.

 

RF GM pranešė, kad per dieną sunaikino 83 karinius objektus, numušė du lėktuvus Su-27, du Su-24, vieną sraigtasparnį ir keturis bepiločius „Bayraktar“. Rusijos armijos nuostolių RF GM nepateikė. Savo ruožtu Ukrainos GM pareiškė, kad vertinanti „numanomus“ priešininko nuostolius kaip „daugiau nei 30 tankų, iki 130 šarvuočių, septyni lėktuvai ir šeši sraigtasparniai“. Tačiau vykstant karo veiksmams, šalims būdinga menkinti savo karinius nuostolius ir perdėti priešininko.

Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio duomenimis, pirmą karo dieną Ukrainos karinėse pajėgose žuvo 137 žmonės, iš jų 10 karininkų. 316 žmonės sužeisti. Kiek žuvo Rusijos armijos kareivių ir karininkų, informacijos kol kas nėra.

Abi pusės tvirtina, kad priešininko kareiviai ir karininkai neva demoralizuoti ir pasiduoda į nelaisvę. Rusija pranešė, kad Ukrainos kariškiai neva sudeda ginklus ir pereina į Rusijos pusę. Savo ruožtu Ukraina parodė keletą video su rusų kareivių apklausomis, kurie irgi savanoriškai pasidavė.

 

Ukraina paskelbė visuotinę mobilizaciją, piliečiams supaprastintai išduodami ginklai, o Ukrainos valdžia oficialiai ragina okupacinei kariuomenei priešintis šaunamaisiais ginklais ir parankinėmis priemonėmis.

Dėl prasidėjusio karo daugelyje Rusijos miestų vasario 24 dieną įvyko antikariniai mitingai, kuriuos griežtai išvaikė policija ir OMONas. „OVD-Info“ duomenimis, akcijose visoje šalyje buvo sulaikyti 1787 žmonės. Maskvoje, neskaitant kitų, sulaikant buvo sumuštas sociologas ir filosofas Grigorijus Judinas, jis hospitalizuotas Sklifosovskio institute.

Atsakydamos į karinę agresiją, JAV, ES ir Didžioji Britanija įvedė Rusijai naujas sankcijas, tarp kurių apribojimai stambiems bankams (tarp jų ir Sberbankui), aukštųjų technologijų produkcijos tiekimui ir asmenines sankcijas kai kuriems valdininkams ir verslininkams. Nuo SWIFT Rusijos kol kas neatjungė. Tikriausiai sankcijos pasirodė kiek švelnesnės, nei tikėtasi, nes naktį biržose rublis šiek tiek sustiprėjo. Dabar jo kursas ~85 rubliai už dolerį. Vakar vakare doleriai grynais buvo parduodami už 95–105 rublius. Maskvos birža vasario 24 baigė darbą su didesniu, nei 33% kritimu.


republic.ru




(9)
(1)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: