[Karšta tema] Eksperto komentaras, kodėl Rusija pralaimės: sprendimas pradėti invaziją į Ukrainą gali būti Putino asmeninė ir šalies baigtis  (3)

Vladimiro Putino sprendimas pradėti invaziją į Ukrainą gali būti jo asmeninė ir šalies baigtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per 15 metų jiems pavyko pasiekti sėkmę tam tikrose srityse, pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose. Net paskutinė operacija Kazachstane 2022 metų sausį buvo laikoma labai kompetentingu manevru politinių derybų su JAV ir Kinija kontekste.

Daugybė analitikų Putino sprendimą pradėti invaziją į Ukrainą laiko pačiu banaliausiu ir kvailiausiu sprendimu, kuris paskutinius Rusijos laimėjimus paverčia niekais.

Rusija turėjo daug klaidingų strateginių skaičiavimų:

1. Putinas neįvertino Ukrainos kariuomenės stiprybės ir vyriausybės pasirengimo priešintis, manydamas, kad visi greitai pasiduos, o gynyba bus silpna.

2. Nebuvo įvertintas Ukrainos visuomenės konsolidacijos lygis grėsmės akivaizdoje.

3. Putinas pervertino savo karių pajėgumus, manydamas, kad šis karas gali būti baigtas greitai ir efektyviai.

4. Neteisingai įvertinta reakcija iš Vakarų šalių, kurios nusprendė susitelkti ir smogti viskuo, ką turi. Žinoma, Rusija tam ruošėsi, tačiau sankcijų spaudimo mastas daugeliui buvo netikėtas.

Nesvarbu, koks bus karinis rezultatas, Rusijai vis tiek gresia pralaimėjimas. Įsiveržimas į Ukrainą patenkino tik siaurą žmonių grupę, esančią politikos viršūnėje.

 

Rusijoje gali prasidėti nelaimės, susijusios su devalvacija, ekonominės padėties destabilizavimu, maisto tiekimo vėlavimais, gamybos grandinių sutrikimu, technologiniu atsilikimu ir t. t.

Rinkos siaurėjimas padidins socialinę įtampą ir suaktyvins kovą dėl finansinių srautų, o taip sužlugs Putino sukurta sistema. Kitaip tariant, jis gaus būtent tai, kam bandė užkirsti kelią pastaruosius 15 metų: susiburs JAV sąjungininkai, augs JAV padėtis ES dujų rinkoje, o Rusija kurį laiką bus neutralizuota.

Net jei pasaulio tvarka pasikeis daugiapolio pragmatinio pasaulio link, Rusija praras galimybę jame užimti kokią nors atskirą nišą ir pretenduoti į aktyvų alternatyvaus įtakos centro vaidmenį.

 

Kai kurios šalys sankcijų Rusijos Federacijai netaikė, bet per daug neskubėjo stoti į jos pusę, net ir tos valstybės, kurios laikomos sąjungininkėmis: Serbija, Kinija, Iranas, Venesuela, Kuba ir kitos. Visos jos arba nutilo, arba išreiškė susirūpinimą.

Pagrindiniai dėl šio pralaimėjimo naudos gavėjai bus visi, išskyrus Rusijos Federaciją.

Iliya Kusa, analitikos centro „Ukrainian Institute of the Future“ tarptautinės politikos ir Artimųjų Rytų ekspertas, analitikas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(35)
(5)
(30)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: