[Žinios trumpai] Prasidėjo milžiniški gaisrai Černobylio zonoje, užgesinti neįmanoma, skelbiama apie radiacinį pavojų  ()

Radiacinė situacija draudžiamojoje zonoje gali pablogėti dėl miškų gaisrų. Užgesinti jų neįmanoma dėl to, kad teritorija yra užimta Rusijos kariuomenės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai konstatavo Valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija (DIARU), remdamasi SES Ukrainos meteorologijos centro Radiacinių avarijų pasekmių prognozavimo centru, praneša Censor.NET .

„Centras informuoja apie radiacinės situacijos blogėjimą draudžiamojoje zonoje ir už jos ribų dėl miškų gaisrų radioaktyviai užterštose teritorijose“, – teigiama pranešime.

Tikslių duomenų apie esamą radiacinės taršos būklę draudžiamojoje zonoje nėra, nes neveikia automatinė radiacinės stebėsenos sistema. O tai neleidžia adekvačiai reaguoti į radiacijos grėsmes.

2022 m. kovo 11–18 d. gaisrai buvo pastebėti daugiausia vakarinėse ir centrinėse draudžiamosios zonos dalyse, o kovo 18 d. apėmė daugiau nei 8 kvadratinių km plotą.  

Gaisrų intensyvumas kinta. Kovo 17 dieną jie buvo 5 kv. km, o kovo 11-ąją – beveik 14 kv. km.

 

Gaisro užgesinti neįmanoma dėl Rusijos kariuomenės okupacijos.

Centras pažymėjo, kad šaltuoju metų laiku šiai zonai nebūdingi miškų gaisrai pavasarį ir vasarą gali pasiekti maksimalias galimas ribas. Jei jie nebus užgesinti, radioaktyviai užteršti miškai gali beveik visiškai išdegti – tai gerokai pablogins radiacinę situaciją Ukrainoje ir visoje Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: