[Žinios trumpai] Jei niekas nesikeis, Kinija jau galvoja išmesti Rusiją „kaip musę iš barščių“: eksperto komentaras, kas vyksta užkulisiuose  (3)

Kinija pradeda suprasti, kad Rusijos Federacija negali pasiekti tų tikslų, kuriuos išsikėlė pačioje karo pradžioje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos instituto tarptautinės politikos ekspertas Iliya Kusa mano, kad Kinija pradeda suprasti, jog Rusijos Federacija negali pasiekti tų tikslų, kuriuos užsibrėžė pačioje pradžioje, tai yra, ji yra „užstrigusi“ Ukrainoje. Ir Kinija atitinkamai koreguoja savo politiką.

„Ukrainai yra pozityvumo, kad Kinija, matyt, pradeda suprasti, jog Rusijos Federacija negali pasiekti tų tikslų, kuriuos užsibrėžė pačioje pradžioje, tai yra „užstrigo“ Ukrainoje, ir atitinkamai Kinija koreguoja savo politiką. Daugiau, sakykime, ne prorusiško neutralumo, o pragmatiškumo, kuris, be kita ko, numato pačios Rusijos vaidmens susilpninimą iki antrinės valstybės ir tarpinių susitarimų su JAV siekimą dėl to, kad jie kartu, kaip jau bandė užsiminti Xi Jinpingas, valdys pasaulį tokiu pasauliniu nauju dvipoliu formatu, kuris bus virš įvairių regioninių galios polių, iš kurių vienas, matyt, vis dar yra Rusija. Kaip bus toliau viskas priklauso nuo situacijos per artimiausias tris savaites“, – sakė Kusa.

Jis taip pat išreiškė nuomonę, kad jeigu JAV ir Kinija pasieks tam tikrus susitarimus, tuomet Ukrainai bus pasiūlytas neutralumas ir kažkokio „tilto“ tarp Rytų ir Vakarų vaidmuo.

Dabar viskas susiveda į tokį daugiašalį Ukrainos neutralumą su tam tikrų išorės veikėjų garantijomis. Kokie tai bus žaidėjai – kol kas nežinome, buvo įvardintos įvairios šalys, daugiausia vakarietiškos, tai yra: JAV, Britanija, na, Turkija. Kiek Kinijos bus šiame žaidime, priklauso nuo tolimesnių Vašingtono ir Pekino derybų“, – sakė ekspertas.

 

Jis patikslino, kad neutralumas nėra panacėja ir tai nereiškia, kad Ukraina turėtų atsipalaiduoti.

„Neutralumas nėra panacėja, kaip, beje, įstojimas į NATO... Rusija niekur nedings, tikiu, kad Rusijos pavojus yra ilgam, nepaisant to, kaip baigsis šis karo etapas. Ir net jei pasirašysime susitarimą dėl neutralumo, bus saugumo garantijos iš kitų žaidėjų, tai nereikš besąlygiškai, kad Rusija nepuls. Tai nereiškia, kad turėtume atsipalaiduoti. Logika, su kuria dabar nesutinku, yra ta, kad duos mums saugumo garantijas, o „mes atsipalaiduosime ir vėl perduosime mūsų saugumą kažkam kitam. Tai klaida. Bet kokios garantijos, jei dabar mums pažada kad mums bus garantuotas greitas saugumas, tai dar nereiškia, kad tai bus kažkokia „gelžbetonio garantija“. Dabar pasaulyje yra „garantijų krizė“... Bet kuriuo atveju Rusijos negalima „pamiršti“, – aiškino Kusa.

 

Kaip anksčiau pranešė UNIAN, Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas perspėjo Kinijos Liaudies Respublikos vadovą Xi Jinpingą apie pasekmes, jei Kinija teiks pagalbą Rusijos Federacijai kare prieš Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai (3)