[Žinios trumpai] Ukraina pasiūlė naują saugumo garantijų sistemą: veiktų panašiai kaip NATO  ()

Derybose su Rusija Ukraina paskelbė, kad sutinka tapti neutralia valstybe, bet tik jei jai bus suteiktos saugumo garantijos. Pasiūlytas variantas įtrauktų kelias valstybes ir turėtų panašius mechanizmus į NATO.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-30 [Žinios trumpai] Ukraina pasiūlė naują saugumo garantijų sistemą: veiktų panašiai kaip NATO  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oleksandras Čaly, vienas iš Ukrainos delegacijos vadovų, antradienį teigė, kad šalis turi galimybę atkurti savo teritorinį vientisumą ir užtikrinti ilgalaikį saugumą diplomatinėmis priemonėmis. Tačiau vienas Ukrainos reikalavimas negali būti praleidžiamas pro akis - šaliai reikia saugumo garantijų, jei ji atsisakys siekio įstoti į NATO.

„Kertinis mūsų reikalavimas - teisiškai saistančios saugumo garantijos Ukrainai, kurių turinys primintų 5-ąjį NATO sutarties straipsnį“, teigia Čaly.

Derybininkas patikslino, kaip tai įsivaizduoja - „Jei Ukraina taptų bet kokios agresijos taikiniu, prieš ją būtų pradėta bet kokia karinė ataka ar operacija, turime teisę per tris dienas reikalauti tarptautinių konsultacijų. Ir jei šios konsultacijos neduoda rezultatų per tris dienas, garantijų teikėjai privalo teikti karinę paramą, ginklu ir net uždaryti oro erdvę.“

 

Čaly teigia, kad tik tokios saugumo garantijos leistų Ukrainai tapti neutralia šalimi. Garantijas turėtų suteikti Jungtinių Tautų Saugumo tarybos narės - Didžioji Britanija, Kinija, Rusija, JAV, Prancūzija, Turkija, Vokietija, Kanada, Italija, Lenkija, Izraelis. Prie jų galėtų prisijungti ir kitos šalys. Garantijos neveiktų laikinai okupuotose teritorijose.

(4)
(0)
(4)

Komentarai ()