[Karšta tema] Kariškiai ir analitikai negali tuo patikėti - ir taip Ukrainoje maskuojasi save pažangia kariuomene laikanti Rusija? Vaizdelis „dvelkia neviltimi“ (Video)  ()

Rusijos kariai Ukrainoje stengėsi išvengti aptikimo ir atakų, kamufliažui naudodami medžių šakas ir šiaudus, net kiliminės dangos gabalus, kad paslėptų tankus ir kitas šarvuotas mašinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo analitikai tai vadina stebėtinai nepakankamu tokios pažangios (bent jau ant popieriaus) kariuomenės išprusimu ir įrodymu, kad kurie rusų vadai buvo prastai pasiruošę tęstinei kovai.

Kamufliažas, nesvarbu, ar juo buvo slepiamas personalas, ar įranga, yra pagrindinė karo kovų dalis, net jei dėl technologijų pažangos, pvz., dronų, palydovinių vaizdų ir infraraudonųjų spindulių taikiklių, sunkiau pasislėpti šiuolaikiniuose mūšio laukuose. Jis veikia iškraipydamas formas ir sumažindamas karščio požymius, iš esmės apgaudamas akis, sukeldamas abejones ir painiavą.

Tačiau kai kuriems stebėtojams, atidžiai sekusiems konfliktą Ukrainoje, Rusijos pajėgos, nepaisant savo karinio pranašumo, demonstravo kvapą gniaužiantį mėgėjiškumo laipsnį. Jie atkreipia dėmesį į socialiniuose tinkluose pasirodančius vaizdo įrašus, kuriuose matoma daugybė savadarbio kamufliažo.

Viename, tariamai užfiksuotame per susišaudymą, matomas rusų kareivis, ieškantis prieglobsčio tarp šarvuotų transporto priemonių, o iš vieno šarvuočio šonų kyšo pušų sodinukai. Tai vaizdas, kuris „dvelkia neviltimi“, – sakė Mike'as Jasonas, išėjęs į pensiją JAV armijos šarvuočių karininkas, tarnavęs Irake ir Afganistane.

 

Jasonas vertino, kad pušų sodinukai yra „geriau nei nieko“, tačiau panašu, kad dalyvaujantis padalinys neturi elementarių kompetencijų naudoti kamufliažą arba tiesiog neturėjo tinkamos įrangos.

Kituose iš Ukrainos pasirodžiusių vaizdų įrašuose matyti šarvuotos transporto priemonės, ant kurių stogų išbarstytas šienas. Dar kitame socialiniuose tinkluose pasidalintame vaizdo įraše matyti, kad Rusijos kariai transporto priemonę dengia kilimais ar kitokiu sunkiu audiniu.

Jasonas spėjo, kad tai gali būti bandymas sumažinti arba iškraipyti karščio pėdsakus, kuriuos prieššarviniai ginklai – kaip Ukrainai tiekiamos JAV pagamintos raketos „Javelin“ – naudoja savo taikiniams užfiksuoti. Pakeitus karščio pėdsaką, ginklanešiui gali būti sunkiau atskirti rusišką šarvuotą mašiną ir civilinį automobilį.

 

Kamufliažinis tinklas ir kiti audiniai gali padėti paslėpti, tačiau bepiločių orlaivių ir palydovinių vaizdų amžiuje jų naudojimas yra ribotas, sakė Jasonas, todėl maskavimas yra pastanga, kuria daugiausia siekiama apgauti žmogaus akis.

Akivaizdus, kad rusams trūksta modernių kamufliažinių tinklų, yra naujausias pavyzdys to, kad prezidentas Vladimiras Putinas ir jo vyresnieji kariniai vadai nesugebėjo numatyti stipraus pasipriešinimo, su kuriuo susidūrė jų kariai.

Daugelio Vakarų stebėtojų nuostabai, Rusijos kariai demonstravo polinkį kalbėti per neapsaugotus radijo imtuvus ir mobiliuosius telefonus, leidžiančius priešo žvalgybai perimti jų ryšius. Kariniai planuotojai taip pat nesugebėjo paskirstyti pakankamai degalų ir maisto, todėl kariai turėjo palikti transporto priemones ir kai kuriais atvejais pasiduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(3)
(54)

Komentarai ()