[Žinios trumpai] Taikos sutartis su Rusija bus pateikta referendumui, bet tam yra viena didelė problema  ()

Ukrainos prezidento patarėjas ir derybų delegacijos narys Michailas Podoliakas paaiškino, kaip būtų priimta Ukrainos-Rusijos taikos sutartis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad dabartinės derybos galiausiai suteiks Ukrainai ir Rusijai galimybę pasirašyti taikos susitarimą. Tam reikės rasti kompromisų tiek dėl būsimo Ukrainos neutralumo, tiek dėl saugumo garantijų, tiek dėl laikinai okupuotų teritorijų statuso. Tačiau susitarimas nebus pasirašytas staiga - procedūrai jau yra numatytas mechanizmas.

Podoliakas teigia, kad pirmiausia reikės referendumo, kuriame Ukrainos piliečiai išreikš savo poziciją, kaip tas susitarimas turėtų veikti. Tuomet sutartį turės ratifikuoti valstybių parlamentai - ne tik Ukrainos ir Rusijos, bet ir šalių, kurios Ukrainai teiks saugumo garantijas. Tokių šalių sąrašas jau buvo paskelbtas.

Apie referendumą kalbėjo ir pats prezidentas Volodymyras Zelenskis - jis teigia, kad taip turėtų būti nuspręstas tolesnis laikinai okupuotų teritorijų likimas. Tačiau parlamentaras Oleksandras Kornienko teigia, kad joks referendumas šalyje negali vykti, kol Ukraina gyvena karo sąlygomis. Kornienko teigia, kad įprasti visuomenės demokratiniai procesai - referendumai ir rinkimai - nevyks tol, kol šalyje yra rusų kariai. Jis yra įsitikinęs, kad demokratija šalyje bus išsaugota, bet referendumas Ukrainoje neįvyks, kai „į ją nukreiptas ginklas“.

(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: