[Karšta tema] Kaip Putinas galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už karo nusikaltimus Ukrainoje? (Foto, Video)  ()

JAV Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paragino patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną už karo nusikaltimus, kai Bučoje (Ukraina) buvo aptiktos masinės kapavietės, tačiau tam trukdo įvairūs iššūkiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar taikymasis į civilius yra karo nusikaltimas?

Taip. Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje karo nusikaltimus apibrėžia kaip po Antrojo pasaulinio karo priimtų Ženevos konvencijų, kuriose išdėstyti humanitariniai įstatymai, kurių reikia laikytis karo metu, „sunkius pažeidimus“. Teisės ekspertų teigimu, ataka į teisėtus karinius objektus, kur civilių aukų būtų „per daug“, taip pat pažeidžia konvencijas.

Civilių egzekucija Bučoje yra „esminis karo nusikaltimas“, sako Jonathanas Hafetzas, tarptautinės baudžiamosios teisės ir nacionalinio saugumo mokslininkas iš Seton Hall universiteto teisės mokyklos.

Kaip tyrėjai rinks įkalčius?

Pasak ekspertų, tyrėjai aplankys tokias scenas kaip Buča ir apklaus liudininkus, kad surinktų bylai įrodymus.

Jamesas Goldstonas, žmogaus teisių gynimo organizacijos „Open Society Justice Initiative“ vykdomasis direktorius, sakė, kad vaizdai ir naujienų pranešimai iš Bučos leis Ukrainos tyrėjams greitai susekti kai kuriuos tariamus žiaurumus išgyvenusius asmenis.

 

Ukrainos pajėgos paėmė į nelaisvę rusų kareivius – tai dar vienas būdas gauti įrodymų.

Tačiau kai kurie ekspertai teigė, kad prokurorams gali būti sunku gauti įrodymų iš aktyvios karo zonos dėl saugumo problemų ir dėl liudininkų, kurie gali būti įbauginti ar kitaip nenori kalbėti.

Bylos sukūrimas prieš Putiną iš kitus aukštus Rusijos asmenis

Pasak ekspertų, daugumos kaltinimų karo nusikaltimais atveju tyrėjai turi įrodyti padarytą veiksmą kaip tyčinį, o kaltinamojo kaltė turi būti įrodyta be pagrįstų abejonių.

Alexas Whitingas, kviestinis Harvardo teisės mokyklos profesorius, sakė, kad naujausi vaizdai palengvins bylos iškėlimą.

Pasak ekspertų, bus lengviau iškelti bylas prieš karius ir vadus, tačiau jos taip pat gali persekioti valstybių vadovus.

Prokuroras galėtų pateikti įrodymų, kad Putinas ar kitas Rusijos valstybės vadovas padarė karo nusikaltimą, tiesiogiai įsakydamas neteisėtai užpulti, arba žinojo, kad daromi nusikaltimai, ir nesugebėjo jiems užkirsti kelio.

 

Ekspertai sako, kad dar per anksti pasakyti, ar veiksmai Bučoje buvo nukreipti iš aukščiausių Rusijos vyriausybės sluoksnių, tačiau jei panašūs žiaurumai bus įvykdyti kitur Ukrainoje, tai gali reikšti aukščiausių pareigūnų patraukimą atsakomybėn.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()