[Žinios trumpai] Chodorkovskis: Putinas „išprotėjo“ po to, kai ukrainiečiai nepasveikino jo įsiveržusios kariuomenės su gėlėmis  ()

Ar melas yra melas, jei pats tiki jį kartodamas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje valstybinė Rusijos žiniasklaida kartojo, kad Ukrainos gyventojai, ypač etniniai rusai, „specialiosios karinės operacijos“ vykdytojus sutiks kaip išvaduotojus - su gėlėmis, dovanomis ir dainomis. Net ir tokių vaizdo įrašų buvo nufilmuota. Tačiau akivaizdu, kad didžiausia dovana, kurią ukrainiečiai buvo paruošę rusų okupantams, yra mirtis.

Michailas Chodorkovskis, buvęs Rusijos oligarchas, aršus Putino režimo kritikas, teigia, kad Rusijos prezidentas pats tikėjosi tokio sutikimo. Chodorkovskis teigia, kad Vladimiras Putinas buvo šokiruotas ir įniršęs, kai sužinojo, kokį pasipriešinimą patiria rusijos kariai.

Interviu CNN Chodorkovskis teigė, kad Putinas norėjo pakeisti Ukrainos valdžią Kyjive, prezidento poste įkurdindamas savo pavaldinį. Pasak Chodorkovskio, Putinas manė, kad tokia operacija Ukrainos sostinėje bus sutikta su gėlėmis ir dainomis. Tai reikštų, kad Putinas pats tiki rusiška propaganda apie neteisėtą Ukrainos valdžią.

Gėlių nebuvo ir kituose didžiuosiuose Ukrainos miestuose. „Pats faktas, kad Charkive nebuvo sutikimo su gėlėmis, ne tik supykdė jį, bet ir visiškai išvarė jį iš proto“, teigia Chodorkovskis. „Būtent dėl to jis pradėjo Kyjivo ir Charkivo bombardavimą“.

Jei Putinas iš tikrųjų manė, kad vaduoja Ukrainos žmones ir bus jų šlovinamas, tai paaiškintų žiaurių elgesį su civiliais. Jei nėra jų paramos, vadinasi, jie taip pat yra priešai - Putino mąstysena nėra labai sudėtinga.

Chodorkovskis kadaise buvo „Yukos“ naftos bendrovės savininku. 21 amžiaus pradžioje jis įsivėlė į konfliktą su Putinu, atvirai teikdamas, kad jo valdžia sukūrė korupcijos sistemą. 2003 metais Chodorkovskis buvo suimtas, 2005 metais jis buvo nuteistas už finansinius nusikaltimus. Suėmimo metu Chodorkovskis buvo turtingiausias Rusijos žmogus, kuris galėjo tapti ir turtingiausiu pasaulyje. „Yukos“ buvo sunaikinta valstybinėmis sankcijomis. Chodorkovskis teigė, kad jo nelaisvė - tai Putino kerštas už jam oponuojančių partijų finansavimą. Apžvalgininkai teigė, kad Putinas matė Chodorkovskį kaip tikrą varžovą politinėje arenoje, galbūt ir siekiant prezidento posto. Chodorkovskis buvo paleistas anksčiau laiko 2013 metais ir iš karto išvyko iš šalies. Dabar jis gyvena Londone ir yra vienas iš opozicijos lyderių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(58)
(0)
(58)

Komentarai ()

Susijusios žymos: