[Žinios trumpai] JAV lendlizas atvertų neregėtas galimybes: Ukraina galėtų gauti net ir naikintuvus  ()

JAV Atstovų rūmai artimiausiu metu balsuos dėl „Lend-Lease“ (ginklų tiekimo, lendlizo) programos Ukrainai. Visai gali būti, kad Ukraina gaus ginklų, kurių prašo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai kalbėjo karo ekspertas Olegas Ždanovas.

Jis pabrėžė, kad karinis tiekimas apims visą ginklų asortimentą, kuris šiandien egzistuoja tose šalyse, kurios sutinka juos tiekti.

„Ginklai, esantys tose šalyse, su kuriomis JAV susitarė dėl išpirkimo ar pirkimo garantijų. Turime visas galimybes gauti itin modernius ginklus, ypač kovinius lėktuvus“, – sakė O. Ždanovas.

O. Ždanovo teigimu, Europos Sąjunga de facto sukūrė lendlizą. (Lendlizas – JAV karo tiekimų programa Antrojo pasaulinio karo metu. Tai karinės technikos nuoma ir karinių žaliavų, degalų, šaudmenų ir kitų materialinių išteklių nuoma, perdavimas ir pardavimas). Jis priminė, kad Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sprendimu visa karinė pagalba Ukrainai teikiama ES lėšomis.

„Tai iš tikrųjų yra lendlizas. Vienintelis dalykas, kurio mes prašome, tai suteikti mums tam tikrą ginklų asortimentą, ir jie jau nusprendžia, ką duos – arba ko mes paprašysime, arba ką nors mainais, arba ką jie gali. Tai skiriasi nuo tikrojo lendlizo, – sakė O. Ždanovas.

 

Ekspertas pridūrė, kad JAV turėtų susitarti dėl tolygumo klausimo, kad nebūtų taip, kad kažkas atidavė viską, o kažkas nieko nedavė.

Primename, kad lendlizo įstatymas buvo svarstomas JAV Senate, o šią savaitę tikimasi jį svarstyti Kongreso Atstovų rūmuose.

Ukrainos prezidento biuro vadovo pavaduotojas Andrijus Sibiga teigė, kad Ukraina lendlizo klausimu dirba ne tik su JAV, bet ir su Europos partneriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: