[Žinios trumpai] Artėja katastrofa Putinui: sparčiai mažėja dujų eksportas, ekspertai jau kalba apie galimą „Gazprom“ bankrotą  (4)

Rusijos energiniai ištekliai visada buvo Kremliaus svertas prieš Vakarų valstybes. Tačiau tie laikai baigiasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europa ir toliau perka rusiškas dujas, bet daugelis supranta, kad tai - laikina. Be to, situaciją koreguoja ir šiltas pavasaris bei sumažėjusi dujų paklausa Azijoje. Tai mažina kainas, todėl Europos pirkėjams dabar paranku dujas rinkoje pirkti be ilgalaikių kontraktų.

„Bloomberg“ rašo, kad Rusijos dujų eksportas į Europą 2022-ųjų balandį buvo žemiausias per tris mėnesius. Vėlgi, pavasaris - „Gazprom“ į savo svarbiausias rinkas per vidutinę balandžio dieną pasiūlė 387 milijonus kubų dujų, o tai yra 22 % mažiau nei kovą. Sausio-balandžio mėnesiais Rusijos dujų monopolis eksportavo 50,1 milijardą kubinių metrų - 26,9 % mažiau nei pernai per tą patį periodą.

Dujų paklausa Azijoje krito, o tai sumažino kainas ir atvėrė galimybes Europai importuoti daugiau suskystintų gamtinių dujų. Jos efektyviai mažino ilgalaikių kontraktų poreikį su „Gazprom“. Šiltas pavasaris Europoje apskritai sumažino dujų poreikį.

Europa apskritai ruošiasi atsisakyti rusiškų dujų. Lietuva tai padarė pirmoji. Tuo tarpu Lenkijai ir Bulgarijai dujos buvo užsuktos „Gazprom“ iniciatyva. Suomija ir Rusija ruošia nutraukti dujų ryšius - tai tikriausiai įvyks gegužės 21 dieną, nes Suomija už dujas nemokės rubliais. Ir kitos šalys ruošiasi tokiems scenarijams bei žvalgosi į kitas energetikos galimybes. Rusiškos dujos Europai jau ne taip kvepia, bet toks atsisakymas bus pražūtingas „Gazprom“ - kompanijai, kuri, kaip pranešama, jau yra arti bankroto ribos.

(127)
(18)
(109)

Komentarai (4)