Pavojingiausias fronto ruožas: ukrainiečiai greitai suprato, kokia pavojinga naujoji Rusijos grupuotė ir ją tiesiog žaibiškai užpuolė ir sutriuškino  (2)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad pavojingiausia padėtis ukrainiečiams susiklostė prie Severodonecko. Anot jų, rusų aprūpinimo ir pajėgų judėjimo maršruto svarbiam taškui – Volčansko miesteliui, vedančiam į Kupianską ir Iziumą, kyla tiesioginė grėsmė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak ekspertų, visas veiksmas pastaruoju metu vyksta Donbaso šiauriniame flange. Tiesa, anot jų, rusai suaktyvėjo Avdijivkos sektoriuje, tačiau sėkmės nepasiekė.

Karybos žinovų teigimu, Charkive agresorius bando gintis, pritraukinėti rezervus, tačiau atrodo, kad čia jo laukia panašus likimas kaip prie Kijevo.

Ukrainiečiai toliau sėkmingai puola į šiaurę nuo Staryj Saltivo, jiems pavyko išlaisvinti Bairaką, Zamulivką, Verkhni Saltivą ir Rubižnę (ne tą, kuri prie Severodonecko).

„Visa šiaurėje likusi Charkivo orkų grupuotė izoliuojama nuo bendro operacinio rajono, ukrainiečiai iš rytų prisidengdami Doneco upe galės ramiau šią grupuotę stumti į šiaurę link sienos ir naikinti dalimis“, – rašo jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, rusų aprūpinimo ir pajėgų judėjimo maršruto svarbiam taškui – Volčansko miesteliui, toliau vedančiam į Kupianską ir Iziumą, kyla tiesioginė grėsmė, atstumas nuo ukrainiečių pajėgų – apie 15 km.

„Jei ukrainiečiams pavyks įsitvirtinti atsikovotose teritorijose, šiai tiekimo šakai į Iziumą iškyla didelė grėsmė. Visų pirma dėl netiesioginės ugnies ir žvalgybos vienetų veiklos, o ir manevriniai vienetai jau nebetoli. Orkams lieka vienintelė rimta tiekimo arterija Valuikai – Kupianskas – Iziumas. Ir tai, atkarpa Kupianskas – Iziumas jau patenka į ukrainiečių artilerijos efektyvaus šaudymo nuotolį“, – teigia jie.

Ekspertai rašo, kad nepaisant persvaros ugnimi ir manevriniais vienetais, rusai Iziume ir toliau trypčioja vietoje.

Jie esą vėl rengia puolimą Barvinkovo ir Slaviansko link, tačiau yra priversti žvalgytis per petį, kas gi ten dedasi jų užnugaryje.

 

 

„Tarsi orkams būtų maža bėdų prie Charkivo, pasirodė informacija, kad iš Borovos ir Bohuslavkos ženklios agresoriaus pajėgos pajudėjo Kupiansko kryptimi. Tai gali būti prie Oleksandrivkos ir Šandriholovės gerai skūron gavę 90-osios tankų divizijos vienetai, bet gali būti ir sąmoningas pajėgų permetimas link Staryi Saltivo. Kol kas sunku pasakyti, ar tai atsitraukimas, ar pergrupavimas, dar trūksta informacijos“, – pabrėžia jie.

Kalbėdami apie padėtį Severodonecko kryptyje ekspertai teigė, kad ukrainiečiai puikiai suprato, kokią grėsmę kelia prie Bilohorivkos per Doneco upę persikelti ir čia įsitvirtinti bandantys okupantai, todėl kontratakavo.

„Atrodo, kontrataka pavyko, priešas sumuštas“, – teigia jie. Tačiau neatmeta, kad rusai tą patį veiksmą atliks dar ne kartą.

Karybos žinovų teigimu, ukrainiečiai ir toliau sėkmingai ginasi Rubižnėje ir Vojevodivkoje. Agresorius siekia išnaudoti taktinę sėkmę prie Popasnos ir puola Bakhmuto link, tačiau kol kas nesėkmingai.

 

 

„Į pietus nuo Severodonecko, orkai apėjo Orikhovę ir puola į šiaurę Toškivkos link, tačiau ukrainiečiai kol kas atlaiko orkų atakas“, – rašo jie.

Apibendrinant, anot ekspertų, pavojingiausia padėtis prie Severodonecko, tačiau ukrainiečiai bent kol kas sugebėjo užkirsti kelią Rusijos kariuomenės siekiams blokuoti ir apsupti šią grupuotę iš šiaurės vakarų ir pietryčių.

„Džiugina ne tik ukrainiečių lankstumas: atsitraukimas į naują gynybos ruožą į vakarus nuo Popasnos, kontrataka prie Bilohorivkos, bet ir tai, kad gynėjai metodiškai sugeba papildyti Severodonecko grupuotės resursus“, – teigia jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(105)
(0)
(105)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: