[Žinios trumpai] Ukraina gaus galingas „Harpoon“ raketas: situacija Juodojoje jūroje pasikeis kardinaliai  (1)

Ukrainos pakrantėje dislokavus galingas raketas, jėgų balansas šioje kovos zonoje kardinaliai pasikeis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad Ukraina gavo priešlaivinį kompleksą „Harpoon“, tikrai labai svarbu jos pakrantės apsaugai. Ir tai ne tik galimybė sumažinti jūrų desanto puolimo riziką, bet ir būsimas reikšmingas Rusijos laivyno veiklos sumažėjimas visoje Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje.

Juk vienas dalykas, kai šią užduotį turėtų atlikti vienas „Neptūno“ kompleksas, kurio ukrainiečiai nespėjo pagaminti pakankamo kiekio ir, atvirai kalbant, jis yra su nedideliu raketų skaičiumi. Tačiau visai kas kita, kai šią funkciją dubliuoja keli kompleksai, kurių raketos yra vienos labiausiai paplitusių pasaulyje.

Kaip per instruktažą sakė JAV Gynybos departamento vadovas Lloydas Ostinas, Danija Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perduoda raketas „Harpoon“, taip pat jų paleidimo įrenginius. To priežastis yra ta, kad tik ši šalis buvo ginkluota pakrantės raketų sistema su priešlaivinėmis raketomis – „Harpoon Coastal Defense System“.

Ji tarnavo Danijos pakrančių gynybai nuo 90-ųjų vidurio iki 2003 m. Ir, kaip paaiškėjo, ne tik esanti išsaugota, bet ir visiškai veikianti. Taip pat žinomas šioje šalyje buvusių kompleksų skaičius – dvi baterijos po dvi paleidimo priemones. Kiekvieną įrenginį sudaro valdymo transporto priemonė, elektros maitinimo transporto priemonė, komandinis postas, taip pat įkrovimo transporto priemonė.

Atsižvelgiant į tai, kad kiekvienas paleidimo įrenginys turi keturias raketas, dvi „Harpoon Coastal Defense System“ baterijos gali vienu metu iššauti salvę iš 16 raketų. Ir kiekvienas iš jų gali atakuoti savo taikinius pagal atskirą planą.

Ką gali raketa „Harpoon“?

Pažymėtina, kad per savo egzistavimą nuo 1977 m., „Harpoon“ buvo daug kartų atnaujinta. Tuo pačiu metu tiksli raketų versija, kuri bus perkelta iš Danijos, neįvardyta, tačiau šioje šalyje eksploatuojama „RGM-84L Harpoon Block 2“.

 

Kompleksas buvo masiškai gaminamas nuo 2011 m. ir pasižymi dideliu atsparumu priešo elektroniniams trukdžiams, padidintu tikslumu, taip pat palydovine navigacija, skirta tikslesniam skrydžio maršrutui.

Tačiau svarbiausia, kad patobulinta „Harpoon Block 2“ radaro nukreipimo galvutė, kuri gali atskirti taikinius žemės fone. Tai leidžia ne tik sunaikinti priešo laivus net uoste, bet ir pataikyti į antžeminius taikinius.

Taikiniams sunaikinti raketa naudoja galingą 227 kg sveriančią sprogstamą skeveldrinę kovinę galvutę. Įsivaizdavimui, užteko dviejų 150 kg sveriančių raketos R-360 „Neptūno“ galvučių, kad būtų sunaikintas didžiausias Rusijos Federacijos karo laivas Juodojoje jūroje – raketinis kreiseris „Maskva“.

 

Todėl greičiausiai užtektų vienos tokios raketos, kad galėtų sunaikinti „Admiral Grigorovich“ klasės fregatą, jau nekalbant apie daug mažesnius projekto „Buyan-M“ raketinius laivus (korvetes) ir labiau pažeidžiamus didelius desantinius laivus.

Tuo pačiu metu „RGM-84L Harpoon Block 2“ skrydžio nuotolis, ypač lyginant su „Neptūnu“, atrodo gana nuosaikus – 124 km, palyginti su 280 km Ukrainos priešlaivinės raketos. Tačiau reikia paminėti, kad raketų kreiseris „Maskva“ dviejų „Neptūno“ raketų pataikymo metu buvo maždaug 100 km atstumu nuo Ukrainos krantų.

Tai reiškia, kad visa Juodosios jūros šiaurės vakarų vandens zona išlieka patikimai apsaugota su keliomis persidengiančiomis naikinimo zonomis. O po „Harpoon“ dislokavimo Ukrainos pakrantėje, greičiausiai kardinaliai pasikeis žaidimo taisyklės šioje karo zonoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(1)
(39)

Komentarai (1)