Be dronų Ukrainos karas jau būtų pralaimėtas: net menkiausią droną apsimoka mušti su „Stinger“  ()

Ukrainos pranašumas yra gebėjimas aptikti taikinius: GIS ARTA ar bet kuri kita sistema būtų betikslė ir beprasmė, jei artileristai nežinotų, kur yra jų numatyti taikiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiek rusams, tiek ukrainiečiams ugnį padeda koreguoti ir bepiločiai orlaiviai, kurių filmuojami vaizdai yra ne tik psichologinio poveikio priemonė, bet ir praktiškai naudinga informacija apie priešo judėjimą. Ir jei ukrainiečiams sekasi naudoti tiek didesnius „Bayraktar“, tiek gerokai mažesnius, taktinio lygmens bepiločius orlaivius ir skraidykles, dalis kurių turi termovizorius, išplečiančius naktinių apšaudymų galimybę, rusams jau kyla vis didesnių problemų.

Ir taip šio karo metu negalėje pasigirti geru mūšio paveikslo matymu bei pajėgų valdymu dėl žvalgybinių sistemų trūkumo, rusai susiduria su kritinių pajėgumų trūkumais.

Nuo karo pradžios Rusija neteko mažiausiai 50 savo garsiųjų bepiločių orlaivių „Orlan-10“ – vien tiek sunaikintų arba perimtų yra patvirtinta vizualiai.

Tai yra Rusijos žvalgybinių pajėgų darbinis arkliukas, kurių Rusija buvo pagaminusi virš tūkstančio, tad 50-ies jų netektis gali pasirodyti nereikšminga. Tačiau iš tikrųjų svarbesnis veiksnys yra reali galimybė reikiamoje vietoje ir reikiamu laiku naudoti tokius orlaivius.

Ukrainieičiai neleidžia to daryti kryptingai taikydamiesi į „Orlan-10“ – Vakarų šalių suteikti mobilūs radarai gal ir nėra ta ypač matoma ar antraštėse atsispindinti priemonė, tačiau mūšio lauke ji pasiteisina, ypač kai sėkmingai naudojamos mobilios priešlėktuvinės gynybos priemonės.

 

Keliasdešimt tūkstančių eurų ar daugiau kainuojančios „Stinger“ raketos šūvis į bepilotį orlaivį gali pasirodyti pinigų išmetimas į balą, tačiau sėkmingas žvalgybinio aparato numušimas gali turėti strateginių pasekmių visame operaciniame rajone, kai rusai netenka „akių“, o ukrainiečiai gali netrukdomi permesti reikiamas pajėgas į kitą sektorių ir suduoti skaudų smūgį priešininkui.

Be to, ukrainiečiai jau sėkmingai naudoja savižudžius dronus „Switchblade“. Lengvesnieji „Switchblade 300“ skirti naikinti pėstininkus, lengvąją techniką, o sunkesnieji, „Javelin“ kovinę galvutę turintys „Switchblade 600“ jau sėkmingai atakuoja rusų tankus.

 

Tai, kad šiuos vaizdus dar ir filmuoja kiti ukrainiečių bepiločiai orlaiviai rodo, kad Ukraina išties turi tokių pajėgumų pranašumą – bepiločius orlaivius ukrainiečiams teikia tiek valstybės, tiek organizacijos, privatūs asmenys, aukojantys ir perkantys specializuotus aparatus, kurie perduodami Ukrainos kariniams daliniams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vaidas Saldžiūnas
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()