Pradėti kloti naujo Lietuvos elektrinės bloko pamatai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lape 2009-11-17 21:54
A, o kurgi ta elektrine statoma? Ir kažkaip tyliai čia išsidalino užsakymą tokį, ir jaučiu, už tuos pinigus aukščiau pamatų ir nepastatys...
Tornmentor 2009-11-17 22:21
"Bloko galia sieks 455 megavatus ir per metus jame bus galima gaminti iki 3,5 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos. Pagrindinis kuras – gamtinės dujos". O aš maniau, jog statys modernų branduolinį reaktorių ... Kaip čia taip?
Domazaz 2009-11-17 22:41
Žmonės.. Čia juk yra statomas 9-asis Lietuvos ŠILUMINĖS Elektrinės blokas. LŠE yra Elektrėnuose, jeigu nežinojote.. Ir LŠE ir IAE yra 2 skirtingos elektrinės..
Sietllas 2009-11-17 22:42
! Atidžiau skaitykit naujienas...
Tas_pac 2009-11-17 22:48
Propagandinis straipsnis. Jaučiamias didelis šališkumas.
immortallt 2009-11-17 23:27
Nors AMD nebera seime, bet broliukas vis tiek gauna valstybinius uzsakymus. Smagu...
Strong_Bad 2009-11-17 23:54
Visiskai nesupratau, sukisti 1 milijarda i elektrine varoma dujomis, kurias pirksim is rusijos, o dar skleidzia propaganda, kad nori buti kuo mazia priklausomi nuo rusijos. O dar is ignalinos atomines uzdarymo lesas ims. Gal reiktu baikt Muilint akis ir viena karta apsisprest ar bus ta atomine ar ne. Dabar kaip koks sliekas saujoj raitos ir viskas. Manau jei butu noreje, jau seniai butu pasistate ta atomine. Na bent jau efektyvumas zymiai didesnis, 30% yra milziniskas pagerejimas, tai nors tiek naudos
studentas 2009-11-18 01:55
Pigs elektra? oj vargu.. duju kaina gali dar daug kartu pasikeist. Statybininkams gal ir gerai, darbo yra, pinigai. Gal reikejo situos darbus trejeta metu atgal pradet. susinervavau vel. nekenciu tu kirminu vyriausybej
T 2009-11-18 07:51
Kai gaminama elektra tai tik koks 1/3 šilumos virsta elektra. Kitą šilumą galima panaudoti miestų šildymui. Nelabai suprantu kodėl kogeracinės elektrinės nestatomos prie Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir kt. Lietuvos miestų? Tokios kogeracinės elektrinės jau yra pastatytos prie Vilniaus, Kauno, Kaliningrado, Minsko ir lt.
immortallt 2009-11-18 08:29
Atomines nebus ir negaletu buti maziausiai 20metu! Kazkur skaiciau, kad reaktoriams yra eile, kurioje reikia laukti maziausiai 20metu, kadangi dar nezino kokio galingumo nori, tai ir reaktorius nera uzsakytas, reiskia mes eiles pabaigoje. O seip geriau investuotu i biokuro eletrines. Taip bent jau tikra busim nepriklausomi nuo rusijos
Tir4elis 2009-11-18 09:03
Darosi panašu į: "Draugas Putinai, ar leisit šiandien mums elektros pasigamint?" Krizinius pinigus sudeda į šią elektrinę, apie elektros tiltą su Lenkija nutilo, apie kabelį Švedijon nutilo, kalbų apie ekologiškas arba bent jau miestu elektros gamybos - šildymo jėgaines neliko.. Kas čia vėl gaunasi? :| Tai męs norim ar nenorim nuo rusų valdžios atsitolint?
SarS 2009-11-18 09:36
Ko jūs čia prie tų Rusijos dujų kabinėjates, jei nežinot ką kalbat. Šilumines elektrinės, kaip kad ši, yra kurenama ne tik dujom, mazutu ir kt., bet ir atsinaujinančiais šaltiniais, tokiais kaip mediena (pvz.: mažesnės elektrinės jau senai naudoja greitai ataugantį ir specialiai tam tikslui auginamą juodąjį alksnį). Jau seniai reikėjo to naujojo bloko, tačiau juk nebuvo aišku ar uždarys IAE, nes dar iki dabar seimūnai nenori pripažint akivaizdžios realybės šiuo klausimu. Kodėl ne prie kokio kito didmiesčio stato? Argi ne akivaizdu, kad statant naują elektrinę reikėtų kur kas daugiau investicijų: vien naujų elektros trasų pravedimui, be to elektrėnai yra geroj strateginėj vietoj, tad dėl mažesnių elektros perdavimo kaštų 1/3 Lietuvos gaus elektros energijos mažesne kaina, nei jei ji būtų pastatyta pvz Utenoj ar Klaipėdoj.
Zebediejus 2009-11-18 10:00
Va taip Lietuvoje yra igyvendinama "nepriklausomos energetikos" politika. Lipam ant Rusu duju ar naftos adatos, o saviem visaip kaip kliudom statyti vejo jegaines. Saunuoliai musu isrinktieji, nesikuklina parodyt kieno interesus atstovauja.
SarS 2009-11-18 11:23
Matau, ne ką domėjęsis esi Ar žinai, kad didelio galingumo vėjo jegaines (žinoma, dėl vėjo greičio) Lietuvoje galima būtų statyti tik pajūryje arba pačioje jūroje. Ar norėtum, stebėdamas saulėlydį jūroje matyti tolumoje besisukančias mentis? Be to pajūrio ruožo žemės yra labai mažai ir ją išnaudoti energijos išgavimui nei aš, nei, manau, daugelis Lietuvos gyventojų. Galima būtų statyti mažesnių galingumų vidurio Lietuvoje (kas jau ir vyksta), tačiau tam reikia didelio ploto, o iš ūkininkų nesinorėtų atiminėt. Beto, tų jėgainių elektros kaina būtų beveik tokia pati, kaip ir naujojo LE bloko. Aš esu UŽ atsinaujinančius e.šaltinius, tačiau Lietuva ne visai tam tinka. Turėčiau nuosavą namą, būtinai pasistatyčiau nedidelė vėjo jegainę sau ir kaimynam, tačiau...
immortallt 2009-11-18 11:51
SarS pats matosi mazai domejaisi apie vejo jegaines Lietuvoje yra daug zemes netinkancios zemes ukiui. Ja galima panaudoti arba auginant juoduosius alksnius ar zilvicius (irgi spec. veisle), kad uzsiauginti biokura. Beje kad truksta vejo in LT, tai yra nesamones. Tik va vejo jegainiu kaina gaunasi nezmoniska, nes tenka pirkti akumuliatorius, kadangi energijos pertekliaus negalima atiduoti i tinklus. Vien tai sudaro daug nepatogumu.
Tir4elis 2009-11-18 13:09
SarS, tokio "žvėries" vien alksniukais nepakūrensi, čia rimti kiekiai kuro eis, o jis kaip taisyklė pas mus rusiškas. Aišku, pagirtina jei sugebės dar kiek vietinio kuro panaudot, bet aš tuo tikrai abejoju. Šiaip kodėl geriau statyt prie miestu? Todėl, kad šildyt vistiek gi reikia juos šaltojo sezono metu, o tokia elektrinė puikus šilumos šaltinis. Taigi šaltuoju sezonu ji galėtu daryt dvigubą darbą. Miestus pašildyt ir dar elektros pagamint. O dabar kur jie perteklinę šilumą dės? Per kaminą.. Kas dėl vėjo jėgainių, tai taip, dažnai atvežamos pas mus reikalauja didesnių vėjo greičių nei turim (kalbu apie privačiam sektoriui skirtas). Tačiau paieškojus galima ir gaut ir jei noro ir sugebėjimų yra pasigamint. Giminaitis gyvena tokioje vietoj kur šiaip atrodytu to vėjo mažoka, bet jau pirmieji bandymai atrodo neblogi. Taigi jei reikia išsisukt vadinas įmanoma.
pazystamas 2009-11-18 13:15
Vejo jegainei vietoj ekumuliatoriu naudoti galima suspausta ora, i talpyklas generatorius spaustu ora kai yra vejas, o kai jo nera pagal elektros poreiki suspaustas oras suktu generatoriu. Aisku pradines investicijos i talpyklas ir generatoriu gal butu brangiau nei akumuliatoriai, bet ju nereikia keisti kas pora metu kaip akumuliatoriu, tai su laiku atsipirktu.
Zebediejus 2009-11-18 13:36
Mieliau stebeciau besisukancius vejo malunus, nei rukstancius dumus pro kamina. Pajurio mes turim daugiau negu sociai, taip pat yra ir su nedirbamais laukais. Problema netgi ne kainoje. Jei, kaip tu teigi, vejo jegainiu ikurimas kainuoja kaip LE blokas, tai netgi labai gera kaina, sakyciau. LE be ruso duju (o tuo paciu ir primetamos politikos) nesisuka, o vejo, kol kas, jie dar neigalus sustabdyti. Tuo labiau, kad yra nemazai norinciu investuoti savo pinigus i vejo jegaines. Problema yra ta, kad norint jas pajungti i bendra tinkla yra daromos visos imanomos kliutys is oficialiai iteisintu monopolininkiu RST ir VST. Jau nekalbant apie tai, kad normalesni poziuri turincios salys tokius sprendimus subsidijuoja. Nereikia kurti pasaku, kad esam unikalus krastas, kuriame nera nei vejo, nei saules, nei isvis kokiu energijos saltiniu. Ir kad vienintelis issigelbejimas - brangiai kurenamos dujos.
immortallt 2009-11-18 14:56
Beje elektrenu elektrine sildo tuos 3 sujungtus i viena ezera-rezervuara vandens telkini. Dar komunistiniais laikais uzliejo keleta kaimu...
studentas 2009-11-18 16:46
nu taip dar pradekim malokom kurent elektrines. tai isvis nieko letuvoj neliks, tik tokia kalnagubiuota dikyne. Gal butu iseitis mini atominiai reaktoriai? technologijose straipsnis buvo kaip toki reaktoriu nori pastatyt toshiba kazkokiam aliaskos miestely. aisku tokius konceptus net nesvarstytu politikai..