Tinklapis „Kapitalizmo istorijos muziejus“ arba pasaulis iš kairiojo kampo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Smėlis 2010-01-20 16:59
nemokamos prekės? galiu Aston Martin DB9 gauti? prašau prašau prašau!!!
Arns 2010-01-20 17:00
pakvimpa nacionalizmu(nacizmu, tikrąja prasme) ar tiesiog pasireiškia giliai užslėpta ksenofobija?
pilimotas 2010-01-20 17:12
žmonės visą laiką svajoja apie tai, kas geriausia, o tą suteikti visiems žmonės yra neimanoma ir dauguma žmonių nesitaiksto su galimybę būti viduriuke ir turėt tai ką visi turi, nes jie žino, kad gali turėti tai kas geriausia ir jie tai gaus kokiomis nors priemonėmis, o tuomet jokios lygybės.
YoYo 2010-01-20 17:13
Nemokamų prekių nebūna. Žaliavos, gavyba, gamyba, transportavimas ir pan. - kainuoja. Nesvarbu valstybei ar žmogui, bet kainuoja. Tik jei tai kainuotų man - tai pirkčiau tokią prekę, kuri atitinka mano keliamus reikalavimus ir mano pinigines galimybes, o jei už prekę mokėtų valstybė - tai Petras, kuris "šlifuoja gatves" galėtų gauti tokia pat prekę kaip ir Jonas, mokslininkas. Taigi aš renkuosi pirmajį variantą. Kitaip tariant kartosiu vėl tą patį - kiekvienas kuriame savo gyvenimą. Jonas, mokslininkas, išnaudoja savo protinį potencialą ir dirba laboratorijoje, gauna nemažas pajamas (neimu pavyzdžio kaip Lietuvos), tuo tarpu Petras, vistiek turintis kažkokių tai gabumų (mes visi jų turime), "šlifuoja gatves", nes jam dzin jo ateitis ir jis gyvena "šia akimirka". Jie nėra lygūs ir, mano nuomone, jie neturi būti lygūs, nes kiekvienas turi gauti tai, ką pats susikuria.
SG 2010-01-20 17:14
Smėli, pradedama nuo smulkių dalykų pavertimo nemokamais. Nieks nepradeda nuo prabangių automobilių, nors laikui bėgant, galima ir tuos. Žodžiu, teks paaiškint kiek kitais keliais, kad suprastumėt. Ar kuris nors iš jūsų kaupiat statinėse orą?
Analog 2010-01-20 17:14
YoYo 2010-01-20 17:16
Taip, kaupiu. Tik tą darau nesąmoningai, nes oras statinėse atsiranda pats
SG 2010-01-20 17:19
Analog, nesisavink vien sau, tremtinio giminės "titulo". Juk aš irgi. YoYo, aš nelabai ką turiu atsakyti tau į tą ilgą postą, nes paprasčiausiai mūsų pažiūros šiuo atveju visiškai skiriasi. Tos savo įmonės įkūrimą laikai normaliu, sveikytinu dalyku. Aš tik iš dalies, nes gal tau ir gerai, bet tu išnaudoji kažkokią darbo jėgą, pasisavini jų pagaminto produkto pridėtinę vertę. Tai nėra teisinga. Kaupi orą? Keista. Išskirtinis atvejis. Aš tai tiesiog kvėpuoju visą laiką negalvodamas ir vsio, bet jei tu prisileidi į statines ir vėliau tik iš jų pasisemi ir kvėpuoji... Na kagi, tokiu atveju tau nepavyks paaiškint. Bet visiems, kas nekaupia oro statinėse, o tiesiog kvėpuoja, tai paaiškinimas: kodėl nekaupiate? Todėl, kad žinote jog jo visada bus ir jis yra nemokamas, todėl ir nėra paprasčiausiai jį kaupti. Jei pasiekus tokį technologinį lygį, kai prekės pagaminimas būtų toks pigus, kad tiesiog nevertėtų nė kainos dėti, va tada prekė ir taptų nemokama. Paprasčiausiai išnyktų jos vertė. Gal kils klausimas, kam tada reikia kažkokių socializmų, juk lyg ir kapitalizme tai įmanoma? Ne, neįmanoma, kadangi tai prieštarauja pačiam kapitalizmui. Juk kapitalistui nebūtų prasmės gaminti prekės, kuri nieko nekainuoja.
pilimotas 2010-01-20 17:24
SG tai aš nesuprantu tu už komunizmą ar už SSRS ?
Analog 2010-01-20 17:25
Rimtai atsakyt nesugebi, tai kazkokiu lekstus juokelius sneki?
SG 2010-01-20 17:28
pilimotas, už komunizmą. Mano nuomonė apie TSRS paprasta, kaip 2x2: buvo minusų, buvo pliusų. Kokie jie konkrečiai, nesinori vardinti, nes tingisi dalyvauti dar vienoje diskusijoje. Taigi aš tau tik pasakiau, kad ir aš pats esu tremtinio giminė.
YoYo 2010-01-20 17:36
Nekaupiu oro ta prasme, kuria parašei, bet prajuokinai ;D Oro kaupti nereikia, nes jis pats ten (statinėse) atsiranda. Ir paėmiai nelabai vykųsi pavyzdį, nes oras jau pardavinėjamas. Švarus kalnų oras skardinėse ir pan. Sveikintina idėja! Bet supratau ką norėjai pasakyti, bet esmė ta, jog tai neįmanoma ne tik dėl kapitalistinio požiūrio, bet: kainuoja tos technologijos kūrimas (tiek idėja, tiek "geležis"), priežiūra ir pan. Bet kokiai prekei sukurti reikalingos žaliavos, jų gavyba, perdirbimas ir pan. Vadinasi naįmanoma sukurti nemokamos prekės, o jei savikaina ir būtų labai labai maža, ji būtų. Už ją turėtų mokėti žmogus arba valstybė, o apie tokią situaciją aš jau rašiau
Smėlis 2010-01-20 17:37
pala pala, prekės gaminimas bus toks pigus... amm... kaip jis bus pigus? tiksliau kas tai bus per technologija? prašyčiau plačiau. edit:
pilimotas 2010-01-20 17:37
nesuprantu... ginti SSRS trėmimus ir žudymus ir tuo pačiu metu palaikyt komunizmą, tarsi būt kariu pacifistu. arba aš netaip suprantu tikrajį komunizmą...
Smėlis 2010-01-20 17:41
manau reikia pamiršt tuos socializmus komunizmus ir kitas idealogijas. man dabar tapo įdomu kaip SG įsivaizduoja tą tobulą psaulį. būtų gerai kuo plačiau. nes iki šiol tai pastebėjau tik aiškinimus kodėl kapitalizmas blogai naudojant komiškus argumentus. dabar norisi išgirsti kuo kitos santvarkos gerai ir kaip jos turėtų veikti.
YoYo 2010-01-20 17:43
Manau jis turėjo omeny, jog svarbu ne pati technologija (ar tai bus aparatas, ar kažkokie algoritmai, kurių laikantis prekė taptų ypatingai pigi), o tai, kad prekė tokia taptų. Bet kaip ir sakiau, tai tiesiog neįmanoma, nes jai pagaminti bus naudojami vienokia ar kitokia jėga (protinė, fizinė, technologinė), o ji kainuoja, kad ir iš kokios "prizmės" pusės pažiūrėtum.
SG 2010-01-20 17:52
YoYo, užmiršai, kad žalios priklauso visiems.
YoYo 2010-01-20 18:03
Žaliavos gal ir priklauso visiems, o kaip su jų išgavimu? Tarkime... Nafta. Reikia didžiulių siurblių tam, kad galėtum siurbti naftą. Siurblių gamyba kainuoja, koncepsijos sumąstymas reikalauja laiko, o tai jau darbuotojų resursai (tam, kad ką nors sukurti, tu aukoji ne tik pinigus, bet ir savo laiką, kurio neturi kiek tik nori), siurbliai reikalauja energijos, o energija negaunama nemokamai ir pan. Uždaras ratas, kuriame visur cirkuliuoja savikainos, tad galiausiai prekė negali būti nemokama.
Arns 2010-01-20 18:10
kaip aš suprantu, norima darbo iš idėjos, kaip pvz atviras kodas(Linux, GIMP, OpenOffice ir t.t), ar tai pritaikoma visur, kiek abejotina...
SG 2010-01-20 18:14
Aš gi tau sakiau, kad komunizmas reikalauja didžiulio mokslinio išsivystymo. Dabar juokinga šiek tiek apie tai kalbėt, nes aš tiesiog negaliu žinot, kas bus po tarkim 500 metų. Gal mokslininkai atras būdų, kaip gaut energiją tiesiog iš oro, gal viską robotizuos/kompiuterizuos. Tu tiesiog bandai įkišt komunizmą į dabartinius "rėmus". Tačiau čia jau reikia įsivaizduot ateitį, didžiulius mokslinius atradimus, tada tik maždaug pavyks "įsivaizduot" komunizmą. Nereik jo kišt į šiuolaikinius rėmus, nes savaime suprantama, kad šiais laikais būtų krachas, jei bandytum sukurt. Kaip ir pats sakei, energija kainuoja ir t.t. Ateity gal nekainuos. Komunizmas laikomas utopija, ne šiaip dėl gražios idėjos, o dėl barierų, kurie yra šiuolaikinėje visuomenėje/pasaulyje. Tam, kad įsivaizduoti komunizmą, reikia įsivaizduoti, kad tų barierų nėra, o čia jau ir prasideda spėlionės, kas būtų, jeigu būtų. Todėl komunizmas ir laikomas kolkas utopija. Net ir didžiausi komunistai nedrįstų tvirtinti, kad komunizmas 100% bus. Taip, faktas, kad komunizmui reikia technologinio išsivystymo. Tokio, kuris kolkas mums nelabai ir suvokiamas. Faktas, kad technologijos progresuoja milžinišku greičiu. Tačiau ką žinai, gal jau po keletos metų įvyks koks karas, kuris sunaikins visas technologijas ir teks grįžt į akmens amžių. Todėl aš šiaip ir stengiuosi vengti diskusijų apie komunizmą, nes čia daug spėlionių. Daug protingiau apie socializmą kalbėti.