Besikeičiančio dydžio galinės automobilių lempos sumažins avarijų kiekį  (0)

Viena iš pagrindinių nedidelių automobilių avarijų yra įvažiavimas į priekyje važiuojančios mašinos galą. Problema labai paprasta - vairuotojas arba "užsimiegojo" arba priekyje važiavusi mašina stabdė pernelyg greitai - bet kokiu atveju, per lėtas reakcijos greitis. Tuomet ir problemos sprendimas paprastas ir logiškas - arba reikia didinti vairuotojų reakciją arba mažinti laiką per kurį žmogus suvokia, jog reikia stabdyti. Pirmuoju atveju tektų visus prišerti tonizuojančių medžiagų - variantas nerealus. Antruoju - galima sugalvoti papildomus įspėjamuosius signalus, ką ir sumąstė Toronto universiteto mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pasinaudojo tuo, kad vairuotojai apie kito automobilio artėjimo greitį sprendžia pagal priekyje esančio automobilio vaizdo, susidarančio akies tinklainėje, dydį. Jei priekyje automobilis ima pernelyg greitai didėti, žmogus supranta, jog reikia stabdyti. Aišku, apie tai dar įspėja ir prieš akis užsidegančios raudonos stabdymo lempos.

Buvo nutarta pažiūrėti, ar pagreitės stabdymo reakcija, jei šis vaizdas didės kiek greičiau negu iš tikrųjų artėja mašina. Tam buvo sukurtos naujoviškos galinės automobilio lempos, kurių matmenys stabdymo metu padidėja. Jos buvo išdėstytos trikampiu – automobilio gale ir ant užpakalinio stiklo, taip sudarydamos trikampį, kurį matydavo už šio automobilio kita mašina važiuojantis vairuotojas.

Stabdymo metu visos trys lempos padidėdavo, taigi padidėdavo ir šis trikampis, paskui šį automobilį važiuojančiam vairuotojui sudarydamas iliuziją, kad jis artėja greičiau negu iš tikrųjų. Sistemos bandymai simuliatoriuje parodė, kad ji pagreitina stabdymo reakciją 100–300 milisekundžių. Mažai? Tokiose situacijose visiškai pakankama avarijos išvengimui. Paskaičiuokime kiek per tokį laiką galima nuvažiuoti mieste ir užmiestyje:

važiuojant 50km/h greičiu per 100 ms automobilis nuvažiuoja 1,38 metrą;

važiuojant 50km/h greičiu per 300 ms automobilis nuvažiuoja 4,16 metrą;

važiuojant 90km/h greičiu per 100 ms automobilis nuvažiuoja 2,5 metrą;

važiuojant 90km/h greičiu per 300 ms automobilis nuvažiuoja 7,5 metrą.

Kaip matote, nuvažiuojamas pakankamai didelis atstumas per tokį mažą laiką. O dažniausiai avarijai išvengti ir pritrūksta tik kelių stabdymo metrų...


Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: