Elektroninis kamuolys bandomas jau ir oficialiose FIFA varžybose  (2)

Elektroninis kamuolys praktiškai niekuo iš išorės nesiskiria nuo tradicinio kamuolio, tačiau jo viduje įstatyta specialus grandynas, galintis atlikti įvairias funkcijas, susijusias su ginčytinų situacijų sprendimu. Tokio kamuolio idėja sklandė jau senokai, tačiau šiais metais sukurtas tobuliausias iki šiol variantas, kurį Jokogamos tarptautiniame stadione (International Stadium Yokohama) ir pristatė FIFA atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroninį kamuolį, padėsiantį išvengti teisėjų klaidų, pagamino jungtinės dviejų kompanijų Adidas ir Cairos Technologies inžinierių pajėgos. Tai ne primas tokio tipo kamuolys su integruotu mikrogandynu ir radijo siųstuvu. Dar 2005 metais šios dvi kompanijos kartu su FIFA atstovais Peru lauko sąlygomis bandė kamuolį, sugebantį dideliu tikslumu nustatyti savo padėti aikštėje ir teisėjams perduoti reikiamas koordinates. Tuomet sukurti ir analogiški grandynai žaidėjams, leidžiantys stebėti jų padėtį aikštėje.

Dabar FIFA pareiškė, jog tuometiniai bandymai vyko labai sėkmingai ir pagal gautus rezultatus Adidas ir Cairos Technologies sukūrė patį tobuliausią šių dienų elektroninį kamuolį Teamgei2t. Tačiau nuspręsta apsiriboti tik viena jo teikiama funkcija – signalizuoti apie įvarčio linijos kirtimą su 100 procentiniu tikslumu. Nors anksčiau į tokį kamuolį buvo įdiegta žymiai daugiau galimybių, tačiau kol kas oficialiuose mačuose bus testuojama tik ši atskira savybė.

Tačiau ir tai jau didelis pliusas. Iki šiol norėdami tiksliau įvertinti įvarčio faktą, visa aikštė budavo nusmaigstoma specialiais davikliais. Dabar gi tereiks po įvarčio linija pravesti 2 mm storio laidukus, įkasant juos į 15-20 cm gylį. Laidukai sukuria magnetinį lauką, kurį detektuoja elektroninis kamuolys. Na, o toks stadiono modifikavimas užtruks ne ilgiau kaip vieną dieną.

Kirtus įvarčio liniją, elektroninis kamuolys iškarto išsiunčia signalą į keturių aikštės teisėjų laikrodžius. Siunčiamas šifruotas signalas, tad įsikišti į sistemos darbą yra sudėtinga, tačiau ar visiškai neįmanoma, parodys tik laikas.

Naujasis kamuolys jau testuojamas oficialiose FIFA Club World Cup Japan 2007 rungtynėse.

Tik atvykusioms komandoms duoti 40 eksperimentinių kamuolių, iš kurių 25 buvo paprasti, o 15 – elektroniniai. Dalis elektroninių kamuolių buvo įjungti, dalis išjungti. Sportininkai taip ir negalėjo nustatyti, kurie iš kamuolių yra tradiciniai, kurie elektroniniai - jų išvaizda visiškai identiška, o visi bandymai spardant ir visaip maigant pakenkti vidiniam mikrograndynui baigėsi nesėkme. Vidinis mikrograndynas, pritvirtintas ant 12 strypų, nepatyrė jokių darbo sutrikimų – tokia stabili konstrukcija tikrai kelia pagarbą.

Kol kas elektroninių kamuolių gedimų ar kitokių nesklandumo nebuvo pastebėta. Todėl FIFA leido juos bandyti šiose varžybose, o galutinis kamuolių likimas spręsis 2008 metais kovo mėnesį FIFA susirinkime svarstant dabartinių bandymų rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)