Sukurtas trimatis holografinis projektorius (video)  (6)

Mokslininkų komanda iš Pietų Kalifornijos universiteto (angl. „University of Southern California“) pranešė sukūrę holografinį monitorių, kuris sugeba atvaizduoti šiuo metu patį realistiškiausią 3D vaizdą. Įrenginys parodo trimatę hologramą (horizontalios plokštumos atžvilgiu), kurią galima stebėti iš bet kurio taško.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hoolografinį ekraną“ sudaro: greitai besisukantis veidrodis, padengtas anizotropiniu holografiniu difuzoriumi; FPGA – mikrovaldiklis, atsakingas už vaizdo signalo, perduodamo iš standartinio DVI monitoriaus, dekodavimu; didelio greičio vaizdo projektorius ir įprastas asmeninis kompiuteris. Kompiuterio grafinė sistema susideda iš vienintelės vaizdo plokštės „NVIDIA GeForce 8800“. Įrenginio kūrėjai pabrėžia, kad jų sprendimas leidžia stebėti trimatį vaizdą nenaudojant specialių akinių, iš bet kurio taško, bei nėra ribojamas žiūrovų kiekis.

Gaunamo vaizdo kokybė:

Vaizdo atnaujinimo dažnis: 15-20 Hz

Skiriamoji geba: 768 x 768 pikselių

Kampinė skiriamoji geba: 1.25 laipsnių

Vaizdo skersmuo: 13 cm

Ekrano sukimosi dažnis 900 – 1200 rpm

Spalvų kiekis: 2

Duomenų perdavimo sąsaja: DVI

Už trimačio vaizdo formavimą yra atsakinga „GeForce 8800“ vaizdo plokštė, kuri sukuria daugiau nei 5000 trimačio objekto vaizdų per sekundę. Vaizdas projektuojamas ant greitai besisukančio veidrodžio naudojant projektavimo sistemą. Būtina paminėti, kad sistemos kūrėjų sudarytas specialaus algoritmas MCOP užtikrina korektišką objekto atvaizdavimą nepriklausomai nuo vietos, kurioje yra stebėtojas ir jo atstumo iki holografinio ekrano.

Unikali sistema jau buvo pademonstruota publikai. Žiūrovai turėjo progą stebėti kosminį laivą iš fantastinio filmo „Star Wars“. Šiuo metu mokslininkai yra užsiėmę sistemos tobulinimo darbais – hologramos kokybės gerinimu, korektiško vaizdo formavimu stebėtojui keičiant padėtį vertikalioje plokštumoje ir pan.

Atrodo, greitu laiku erdvinis vaizdas taps kasdienybe. Tiesa, kuri iš technologijų įsitvirtins - kol kas prognozuoti sudėtingą. Mes jau rašėme apie erdvinį vaizdą, atkuriamą suspaustame ore. Bet turbūt tai ne vieninteliai galimi sprendimai, norint sukurtį 3D hologramą.

Šaltinis: www.elektronika.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: