RoboSwift: robotas-paukštis oro žvalgybai (video)  (0)

Delfto Universiteto (Delft University of Technology in The Netherlands) studentai suprojektavo mini-lėktuvą, robotą, kurį ore labai nesunku supainioti su tikru paukščiu. Išvertus pavadinimą į lietuvių kalbą šis skrajūnas vadintųsi "robotu čiurliu". Čiurlys į pavadinimą įtrauktas neatsitiktinai - projektuotojai stengėsi nukopijuoti pagrindines šio mažo ir neįtikėtino skrajūno savybes. Viena iš jų - gebėjimas transformuoti sparnų išlenkimą priklausomai nuo vėjo ir skydžio pobūdžio. Mokslininkų manymu, tai viena iš pagrindinių čiurlių savybių, leidžiančių jiems tiesiogine žodžio prasme gyventi ore - pagal gamtininkų spėjimus, čiurliai per gyvenimą gali nuskristi daugiau nei 3 milijonus kilometrų.

Ši savybė pritaikyta ir RoboSwift modelyje. Aišku, robotas skrenda dėka propelerio, tačiau besilankstantys sparnai gerina jo aerodinamines savybes. Pats propeleris irgi gali susilankstyti, kai reikia sumažinti oro pasipriešinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suprojektuotas skrajūnas sveria apie 80 gramų, o jo sparnų ilgis siekia 51 cm. Žiūrint iš žemės į šį  lėktuvą, priartėjųsį prie paukščio būrio, tampa labai sunku atskirti kur yra netikrasis būrio narys.

Propelerį suka varikliukas, maitinamas iš ličio-jonų akumuliatorių. Akumuliatoriaus energijos užtenka 20 minučių, jei robotukas bando sekti skrendančių paukščių grupę ir apie 1 valandą, jeigu tiesiog sklando ir žvalgo apylinkes.

Lėktuvas turi tris kameras - po vieną ant sparno ir vieną korpuso apačioje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: