Žadamas persilaužimas mikroprocesorių pramonėje  (4)

Viena didžiausių elektronikos ir mikroprocesorių pramonės problemų yra per didelis įrenginių išskiriamos šilumos kiekis. Būtent dėl šios priežasties CPU gamintojai yra priversti diegti naujus technologinius procesus bei kurti naują įrenginių architektūrą, o ne paprasčiausiai didinti taktinį dažnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikroprocesorių pramonei pagelbėti nusprendė JAV Clemson universiteto Silicio nanoelektronikos centras („Center for Silicon Nanoelectronics“). Oficialiame universiteto tinklalapyje yra skelbiama apie naujo gamybos proceso ir įrangos sukūrimą, kurie žymiai sumažins silicio lustų išskiriamą šilumą. Be to, naujoji technologija leis sumažinti mikroprocesorių gamybos kainą ir padidinti taktinį dažnį.

Nedidelis šilumos išskyrimas yra pasiekiamas sumažinus srovių nutekėjimą. Pasak tyrėjų, tokiu būdu energijos praradimas sumažinamas 6 kartus lyginant su kitomis šiuo metu naudojamomis gamybos technologijomis.

Mokslininkų idėjos skamba viliojančiai, tačiau tiek informacijos, kiek pateikta spaudos pranešime, neleidžia spręsti apie šios technologijos perspektyvas. Galime tik pridurti, kad Clemson universiteto darbuotojams kol kas nepavyko sukurti realiai veikiančio lusto. Detalesnė informacija apie naują technologiją yra paskelbta specializuotame leidinyje „Electronics Letters“ (2007 spalio 14, 43 tomas, 21 straipsnis, 1130-1131 puslapiai). Tačiau kol kas priėjimo prie šio leidinio nėra.

Į metų galą tikras naujų technologijų bumas procesorių srityje - tik ką rašėme apie planuojamus gaminti trimačius procesorius, dideles perspektyvas žadantį naują IBM elektrooptinį moduliatorių. O kokia technologija tikrai išsikovos "vietą po Saule" - turbūt pamatysime jau netrukus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)