B. Franklinas vėl tarnauja mokslui  (0)

Nacionalinės L. Berklio laboratorijos („Lawrence Berkeley National Laboratory“) administracija ir „Cray Inc.“ kompanija paskelbė pranešimą apie sėkmingai atliktą vieno iš didžiausių pasaulyje superkompiuterių, sukurto naudojant „Cray XT4“ platformą, testavimą. Naujasis kūrinys gali pasigirti 9672 dviejų branduolių „AMD Opteron“ (2,6 GHz) procesoriais ir 39 TB operatyvinės atminties. Didžiausias galimas sistemos našumas yra 100 teraflopų (100 trilijonų slankiojo kablelio operacijų per sekundę).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Superkompiuteris buvo pavadintas „Franklinu“, pirmojo visame pasaulyje garsaus amerikiečių mokslininko Bendžamino Franklino („Benjamin Franklin“) garbei. Pranešime spaudai teigiama, kad kompiuteris leis spręsti šiuo metu pačias aktualiausias mokslo problemas atliekant situacijų modeliavimą bei tyrinėjant didžiulius duomenų masyvus. „Įdarbinus“ naująjį kompiuterį Nacionalinis energetikos tyrimų skaičiavimo centras („National Energy Research Scientific Computing Center“) padidins savo skaičiavimų našumą maždaug 6 kartus.

Teigiama, kad naujasis įrenginys ypač bus naudingas astrofizikos, klimatologijos, energetikos ir biologijos srityse. Superkompiuteris leis nagrinėti tokias problemas kaip Žemės klimato tikslaus modelio sudarymas bei anglies dioksido, išskiriamo į atmosferą, poveikio numatymas. Didžiulis sistemos našumas taip pat leis tirti naujus ekologiškai švarius energijos šaltinius bei patikrinti Visatos kilmės teorijas.

Nors naujasis superkompiuteris pasieks įspūdingą 100 teraflopų spartą, visgi tai nėra labai stulbinantis parametras. Apie dar galingesnių superkompiuterių projektavimo darbus mes jau rašėme šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: