Kompaktiniam diskui – 25 metai  (0)

Prieš 25 metus, 1982 metų rugpjūčio mėnesį, korporacija Royal Philips Electronics pagamino pirmąjį kompaktinį diską. Tai buvo technologinės revoliucijos muzikos pramonėje pradžia, reiškusi bręstančią technologijų kaitą - nuo analoginio muzikos įrašymo ir atkūrimo technikos prie skaitmeninės. Gamykla, kurioje buvo pagamintas pirmasis CD, priklausė garso įrašų firmai Polygram, o ši savo ruožtu priklausė Philips. Pirmasis kompaktinis diskas buvo ABBA „The Visitors“, Japonijos rinkoje pasirodęs 1982 metų lapkričio mėnesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CD standartas buvo kuriamas bendromis Philips ir Sony specialistų pastangomis, o šį darbą jie pradėjo 1979 metais. Tai buvo visiškai naujas gaminys, ir inžinieriai patys turėjo nuspręsti visas jo charakteristikas. Sklando gandai, kad pradžioje buvo kuriamas 115 mm skersmens diskas, kuriame galėtų tilpti 1 valanda įrašo, tačiau šis diametras buvo kiek padidintas ir įrašo laikas prailgintas iki 74 minučių, kad jame tilptų visa Bethoveno devintoji simfonija.

Muzikos pramonei CD greitai įtiko – pirkėjams buvo galima pasiūlyti ,geresnės kokybės, lyginant su vinilinėmis plokštelėmis, muzikos, kompaktiniai diskai iš tiesų, lyginant su jomis, buvo kompaktiški, nesidėvėjo, nes muzika buvo nuskaitoma lazeriu, o ne adata, ir turėjo gerą prekinę išvaizdą – ne vieną melomaną užburdavo besikeičiančios vaivorykštės spalvos kompaktinių diskų paviršiuje.

Nuo 1985 metų su Philips pradėjo bendradarbiauti tuo metu labai populiari grupė Dire Straits, išleidusi albumą „Brothers in Arms“, tapusį pirmuoju kompaktiniu disku, kurio buvo parduota daugiau nei vienas milijonas kopijų, ir trečiuoju pagal populiarumą disku devintąjį dešimtmetį.

Pajutusios komercinę sėkmę, ir kitos įrašų studijos įsigijo CD standarto licencijas, o elektroninės įrangos gamintojai pasiūlė įvairiausių CD grotuvų.

Per 25 metus buvo parduota daugiau nei 200 milijardų kompaktinių diskų, tačiau jau galima pasakyti, kad šio standarto jei ne dienos, tai metai tikrai suskaičiuoti – mp3 ir kiti nauji muzikos glaudinimo būdai baigia išstumti kompaktinius diskus.

Tačiau CD sukūrimas buvo labai svarbus visai informacinių technologijų pramonei – prieš 25 metus niekas nenumanė, kad kompaktiniai diskai taps tokie populiarūs ir duos pradžią ir kitiems skaitmeninių technologijų standartams, tokiems kaip CD-ROM, CD-RW, skirtiems duomenų saugojimui, vėliau – DVD, o visai neseniai – ir HD DVD bei Blue-ray.

Technologijų vystymasis tikrai įspūdingas - tereikia dešimtmetį "pramiegoti" ir kai kurie buvę novatoriški sprendimai tampa taip atgyvenę, jog tiesiog nebeverta jais naudotis...CD likimas atrodo aiškus, o kaip su kietuoju disku? Juk visai nesenai paminėjome jo 50-metį, o jis vis dar atkakliai nesitraukia iš kompiuterių rinkos. Kiek ilgai?

Daugiau: MokslasPlius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: