Elektros energija iš bakterijų  (4)

Shewanellaceae bakterijos ganėtinai paplitusios pasauliniame vandenyne, o jų savybė generuoti nedidelę elektros srovę biologams žinoma jau senai. Šios keistos bakterijos mokslininkus jau stebino savo galimybėmis sukurti nanolaidus ir netgi mažinti radioaktyvų užterštumą. O sugebėjimas puikiai manipuliuoti riboflavininu joms leidžia tapti mažais elektros generatoriais. Tačiau iki dabar šie sugebėjimai vis dar buvo nepaaiškinami faktai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reiktų iš karto nuraminti fantastikos entuziastus – net jeigu ir būtų įmanoma iš tokių bakterijų suprojektuoti tikrą elektrinę, tam turės praeiti daug metų. Tačiau pirmieji žingsniai galbūt jau padaryti – amerikiečių mokslininkai, vadovaujami Danielo Bondo, ištyrė molekulinį bakterijų mechanizmą, leidžiantį joms gaminti elektros srovę. Pasirodo, šio proceso svarbiausia ašis – riboflavininas, dar vadinamas vitaminu B2.

Bakterijos viduje esantys metalai veikia kaip donorai ir akceptoriai atiduodami ir priimdami laisvus elektronus. O šiems elektronų mainams tarpininkauja riboflavininas. O procesas, kuomet vyksta kryptingas laisvųjų elektronų judėjimas ir vadinamas elektros srove. Mokslininkams netgi pavyko pademonstruoti, jog bakterijos gali nuo išorinių ląstelių perduoti elektros srovę laidininkui. Taigi teoriniu atveju įmanoma sukonstruoti „bakteriologinę“ elektrinę, kuri būtų visiškai ekologiška.

Taigi, Shewanellaceae bakterijos gali būti įtrauktos į vienas iš perspektyviausių bakterijų. Tokių bakterijų yra ir daugiau, tik jos taikomos skirtingose srityse. Nors yra ir giminingos paskirties „pirmūnių“ – prie perspektyvių bakterijų energetikos srityje taip pat reiktų priskirti ir E. Coli, apie kurios galimybes mes jau rašėme šioje naujienoje.

Iliustracijoje: bakterija Shewanella oneidensis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: