IBM padidino Saulės elementų efektyvumą  (2)

IBM mokslininkai jau kurį laiką siekė padidinti tradicinės Saulės energijos surinkimo technologijos efektyvumą, ir visai neseniai rado sprendimą. Metodo esmė nuostabiai paprasta - panaudojami spindulių koncentratoriai. Tai išties panašu į vaikų žaidimus padidinimo stiklu. IBM inžinieriai tiesiog panaudojo didelę linzę ir fotogalvaninį elementą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip mokslininkai sufokusavo rekordiškai didelio tankio energiją - 230 vatų kvadratiniam centimetrui. Iš šios energijos apie 70W konvertuojama į elektros energiją, t.y. konvertavimo efektyvumas yra apie 30%. Kompanijos teigimu, toks Saulės elementas yra apie penkis kartus galingesnis nei dabartiniu metu naudojami analogai.

Didžiausia problema buvo tai, jog reikėjo surasti būdą kaip aušinti sufokusuota šviesą pernelyg kaitinamus elementus. Šiam tikslui IBM pasiskolino idėjų iš savo nuosavų tyrimų. Aušinimui panaudota skysto metalo aušinimo sistema, sukurta specialiai puslaidininkinėms mikroschemoms atvėsinti. Fotogalvaninis elementas prie aušinimo bloko buvo prijungtas naudojant ploną galio-indžio metalų lydinio sluoksnį.

Naujasis didelės galios fotogalvaninių elementų metodas gali leisti konstruoti mažesnes Saulės jėgaines, arba iš egzistuojančių jėgainių išgauti didesnį energijos kiekį. Be to, kompanijos teigimu tai potencialiai gali tapti pigia technologija visai netolimoje ateityje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)