Mokslininkai ieško interneto "juodųjų skylių"  (0)

Jei kokiu nors metu negalite pasiekti vienos ar kitos interneto svetainės, to priežastis gali būti labai paprasta. Serverio ir ryšio problemos, svetainių priežiūros darbai, arba tiesiog tas aktas, jog svetainės jau paprasčiausiai nebėra - visa tai yra labiausiai tikėtini paaiškinimai, kodėl naršyklėje jums nepateikiama norima informacija. Tačiau egzistuoja kita, paslaptingesnė galimybė: "juodosios skylės". Vašingtono Universiteto mokslininkų komanda pradėjo tirti atvejus, kai informacijos paketai internete paprasčiausiai... išnyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Egzistuoja plati nuostata, jog jei turite veikiantį interneto ryšį, galite pasiekti visą internetą. Mes nustatėme, jog šis teiginys galioja ne visada", pasakoja Ethan Katz-Bassett, Vašingtono Universiteto doktorantas.

Katz-Bassett jau kuris laikas dirba projekte "Hubble". Tai - sistema, kuri gali sekti ką mokslininkas ir jo bendraminčiai vadina informacinėmis juodosiomis skylėmis. Tai tokios situacijos, kai jungtis (informacijos kelias) tarp dviejų kompiuterių egzistuoja, tačiau pranešimai - puslapių užklausos, siunčiamas elektroninis paštas - prarandami kažkur pusiaukelėje. Katz-Bassett yra sukūręs specialų žemėlapį, pagal kurį bet kuris vartotojas gali stebėti tokias juodąsias skyles visame pasaulyje arba paprasčiausiai įrašyti tinklo adresą ir patikrinti jo būseną.

Tinklo būsenai nustatyti "Hubble" siunčia testinius pranešimus į konkrečią pasaulio vietą ir tikrina, ar kompiuterius galima pasiekti iš tam tikrų interneto vietų. Taip tikrinamas adreso vadinamasis "dalinis pasiekiamumas". Mokslininkai trumpus komunikacijų sutrikimus ignoruoja, tačiau jei problema pasireiškia dviejuose vienas po kito einančiuose 15 minučių bandymuose, tai užfiksuojama kaip reali problema. Mokslininkų komanda nustatė, jog daugiau nei 7% pasaulio kompiuterių patyrė tokį sutrikimą mažiausiai vieną kartą per trijų savaičių periodą (tirtas 2007 rudens laikotarpis).

"Kai mes pradėjome projektą, mes iš tiesų nesitikėjome rasti tiek daug problemų", teigia Vašingtono Universiteto mokslininkas Arvind Krishnamurthy. "Mus labai nustebino gautieji rezultatai".

Beje, projekto pavadinimas nėra atsitiktinis, kadangi jame atliekamas darbas dažnai vadinamas "interneto astronomijos" vardu. Lygiai kaip ir "Hubble" teleskopas ieško juodųjų skylių kosminėje erdvėje, taip ši programa stebi tinklo infrastruktūrą ir jos veikimą. 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)