Saulės energija varomu automobiliu - aplink pasaulį  (1)

Šveicaras Louis'as Palmer'is su globaliąja energijos krize kovoja savotiškai. Jis savadarbiu triračiu elektros energija varomu automobiliu tikisi užbaigti savo kelionę aplink pasaulį. 36 metų keliautojas siekia tapti pirmuoju asmeniu, apkeliavusiu Žemės rutulį be lašelio visiems įprasto kuro - benzino arba dyzelino. Taip jo teigimu bus įrodyta, jog nemokamas kuras visam gyvenimui jau nebe fantastika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, kelionė maksimalų 56km/h greitį išvystančia transporto priemone "Solar Taxi" kiek užtruks. Nuo kelionės pradžios jau praėjo daugiau kaip metai - šveicaras startavo iš Lucerne miesto (Šveicarija). "Mano misija - parodyti žmonėms, jog jau dabar turime visas technologijas, kurių reikia pasaulį padaryti geresniu", teigia Palmer'is.

Šviesiomis spalvomis dažytas dvivietis savo dydžiu primena golfo automobilį. Pirmą kartą jo konstruktoriui mintis apie jį kilo dar jam būnant vos 14 metų amžiaus. Prabėgus 22 metams ši idėja tapo projektu, jungiančiu keturis Šveicarijos universitetus. Projektavimas ir konstravimas užtruko trejus metus, o prie jo įgyvendinimo prisidėjo daugiau kaip 200 studentų.

Palmer'is sako, jog jis tiesiog nusprendė atsisakyti dviejų valandų kasvakarinio pasisėdėjimo prie televizoriaus, ir vietoj to laiką panaudojo ieškodamas projektui rėmėjų. Galų gale rėmėjai buvo rasti - tačiau tai buvo ne Šveicarijos, o dvi Vokietijos kompanijos, suteikusios Palmer'iui tai, ką jis vadina automobilio "širdimi ir siela".

Vokietijos kompanija "Q-Cells" sutiko padovanoti Saulės elementų sistemą, kurios kaina buvo daugiau kaip 5000 dolerių. Per vieną saulėtą dieną elementai sugeneruoja energijos, kurios pakanka maždaug 100km atstumui nuvažiuoti. Kompanija "Zebra Battery" padovanojo dvi baterijas, kurių kiekviena sveria apie 114kg, yra pagamintos iš perdirbamų medžiagų ir kiekvienos kaina siekia 15000 dolerių. Jose kaupiama Saulės elementų tiekiama energija bei energija, gaunama jas įkraunant iš standartinio elektros tinklo. Elektros tinklo tiekiama energija Palmer'is naudojasi keliaudamas naktimis. Tiesa, tam jam papildomai tenka susirasti nesudėtingai pasiekiamą elektros rozetę. Pilnai pakrautas automobilis gali nuvažiuoti apie 320km atstumą.

"Aš negaliu vienas pats pakeisti pasaulio", sako Palmer'is. "Tačiau aš galiu skleisti žinią apie tai, jog galime sustabdyti globalųjį atšilimą ir būti nepriklausomi nuo organinių kuro šaltinių".

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)