Žaidėjų duomenys išlieka virusų kūrėjų taikiklio centre  (2)

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrėja ESET paskelbė pavojingiausių rugsėjo mėnesio virusų ir kenkėjiškų programų dešimtuką. Pirmoje jo vietoje penktą mėnesį iš eilės išliko virusas „Win32/PSW.OnLineGames“, vagiantis prisijungimo prie internetinių žaidimų duomenis. Jis aptiktas 19,47 procento užkrėstų kompiuterių. ESET pavojingiausių mėnesio virusų dešimtukas sudaromas remiantis pažangios grėsmių stebėjimo sistemos „ThreatSense.Net“ duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Win32/PSW.OnLineGames“ veikia foniniu režimu ir fiksuoja klaviatūros mygtukų paspaudimus kuomet vartotojas jungiasi prie populiarių internetinių žaidimų. Tokiu būdu įrašomi prisijungimo duomenys ir slaptažodžiai, kurie persiunčiami viruso kūrėjams.

„Win32/PSW.OnLineGames“ sparčiai populiarėja ir nepanašu, kad bent jau artimiausiu metu jį aplenktų kitos grėsmės. Virusų kūrėjai atidžiai seka technologijų rinkos tendencijas ir jas panaudoja savo tikslams. Taip nutiko ir šįsyk – „Win32/PSW.OnLineGames“ yra tarsi internetinių žaidimų šlovės aidas“, - teigia Darius Černeckis, pasaulinės kompanijos ESET saugumo sprendimus atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ pardavimų vadovas.

Antroje pavojingiausių rugsėjo mėnesio grėsmių sąrašo vietoje liko pagal paplitimą daugiau nei penkis kartus nuo „Win32/PSW.OnLineGames“ atsilikęs virusas „INF/Autorun“. Jis rastas 3,53 procento užkrėstų kompiuterių. „INF/Autorun“ plinta per USB atmintines ir kitas mobilias informacijos laikmenas. Prijungus jas prie kompiuterio, automatiškai vykdoma byla „autorun.inf“, kuri sistemą ir užkrečia.

Trečioje pavojų sąrašo vietoje – 3,28 proc. kompiuterių rasta kenkėjiška programa „Win32/Toolbar.MyWebSearch“. Ji nekenkia informacijai, tačiau visas paieškos užklausas nukreipia į „MyWebSearch.com“ tinklalapį. Ketvirtoje grėsmių dešimtuko pozicijoje – 2,58 proc. kompiuterių aptikta programa „Win32/TrojanDownloader.Wimad.N“, kuri plinta keitimosi duomenimis tinklais, o patekusi į kompiuterį atsiunčia į jį virusų.

Tiesiogiai sistemai nekenkia, tačiau aplinką kitiems virusams veikti sukuria ir penktoje vietoje atsidūręs virusas „Win32/Pacex.Gen“, rastas 1,82 proc. kompiuterių. Ilgą laiką viena iš grėsmių dešimtuko lyderių buvusi kenkėjiška programa „Win32/Adware.Virtumonde“ nukrito į šeštą rugsėjo mėnesio pavojų sąrašo poziciją – itin sunkiai pašalinama programa aptikta 1,36 proc. užkrėstų kompiuterių.

Septintoje ir aštuntoje populiariausių virusų bei kenkėjiškų programų dešimtuko pozicijose liko naršyklę į netikras bankų svetaines nukreipianti programa „Win32/Qhost“ (1,13% kompiuterių) ir vartotojo informaciją, slaptažodžius vagiantis virusas „Win32/Agent“ (1,12% kompiuterių).

Devintoji vieta rugsėjo mėnesio pavojų dešimtuke teko bendru „Win32/Autorun“ vardu vadinamai kenkėjiškų programų šeimai. Jos narės vagia vartotojo informaciją ir buvo rastos 1,07 procento užkrėstų kompiuterių. Dešimtoje vietoje – kenkėjiškas programas atsiunčiantis ir aktyvuojantis virusas „Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D“. Jis plinta kaip įrankis keitimosi duomenimis (angl. peer-to-peer) programų darbui optimizuoti bei per užkrėstus tinklalapius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: