Tyrimą vykdęs moksleivis pataria susirūpinti saugumu internete  (7)

Kauno VDU „Rasos“ gimnazijos moksleivis, tyręs internetinį saugumą, teigia, jog kompiuterių ir jų tinklų apsauga dažniausiai yra ignoruojama ir todėl lengvai pažeidžiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo tyrimu buvo įrodyta, jog įsilaužti į kompiuterį ar jų tinklą yra taip pat lengva, kaip išgerti puodelį arbatos, ir tai turėtų kelti didelį susirūpinimą“, - teigia jaunasis tyrėjas Gintar Sakas.

Tyrimo metu buvo bandoma skverbtis į asmeninius kompiuterius, įmonių ir mokyklų vidinius tinklus, populiarus internetinius portalus. Darbui naudota profesionali, saugumo auditui skirta programinė įranga.

Pažeidžiamiausi mokyklų vidiniai tinklai: juose rasta daugiausia klaidų, kuriomis pasinaudojus galima visiškai užvaldyti sistemą. Antroje vietoje pagal pažeidžiamumą - įmonių bevielis tinklas. Šių tinklų nustatymų klaidos leidžia programišiui prisijungti prie įmonės vidinio tinklo ir gauti konfidencialią informaciją. Trečia vieta atiteko populiariems internetiniams portalams – galima įsilaužti į vieną žinomiausių Lietuvos elektroninių aukcionų sistemų bei eilę kitų žinomų portalų.

Tiesa, čia nebuvo paminėtos asmeninių kompiuterių saugumo spragos, tačiau, pasak Gintar Sako, šis tyrimas tęsiamas ir dabartiniai rezultatai rodo, jog šie kompiuteriai atsidurs pirmoje sąrašo vietoje.

“Norint išvengti panašių problemų reikėtų rūpintis kompiuterio saugumu, nuolat atnaujinti programinę įrangą, nenaudoti pagal nutylėjimą nustatytų slaptažodžių. Tokios minimalios saugumo priemonės užkirstų kelią programišiams atakuoti Jūsų kompiuterį”, - pataria jaunasis tyrėjas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: