Miniatiūrinės atominės jėgainės iš planų keliasi į rinką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Andrius.V 2008-11-11 19:28
Deja, jūs kaip iš Mėnulio iškitę ir laikotės įsikibę to beprasmiško ir kvailo teiginio "čia Lietuva, čia to nebus". Lietuva nėra kažkuom išskirtinė. Beje, galbūt Lietuvai kaip tik, viena didelė AE yra naudingesnis dalykas, nei daug mažų. Čia neaišku, reikia normalios studijos, kurios turbūt niekas nedarys Antra, pradinė šios miniatiūrinės atominės jėgainės kaina nereiškia, kad tokia pat bus pasiūlyta Europos rinkai ar Lietuvai. Bet kokiu atveju matosi, kad šioje srityje pradedamas savotiškas varžymasis. Ir kas žino, gal po metų sulauksim dar geresnio/pigesnio tokio tipo jėgainės varianto Pvz.? Nelabai ir žinau, kas čia tapo tokiomis "autonomiškomis", ar kažką praleidau?..
Anonymous 2008-11-11 19:36
cia labai jau graziai aprasyta........kaip sakoma, ne viskas auksas, kas auksu ziba....
Anonymous 2008-11-11 21:16
Blemba,visi cia diskutuoja,diskutuoja. Kur jus visi buvot kai lietuva i europos sajunga stojo. Visi kaip patrake soko, dainavo, su prozektoriais i dangu sviete, balsavo... Nieks tada nesiklauset, kai pavieniai aktyvistai sauke, kad istojimo salygose nurodoma uzdaryti Ignalinos AES, atvirai buvo juokiamasi is ju, metomos replikos del neissilavinimo, del sovietinio mastymo, neintelektualai, matai, nesupranta kas ES.... Va ir turit dabar ka norejot, ir dabar dar karta ta pacia shutve savo balsavimais valdzioj palikot. Toliau bus blogiau. Ir ar nesviesit vel su prozektoriais, kai uzdarius AES bus pateikta saskaita uz elektra...
elektrikas 2008-11-11 23:55
Nepavadinčiau to studija bet buvo tokios diskusijos, specialistai mano, kad viena didele yra pigiau, nors gamybos kaštai sudaro labai mažą dalį kainos galutiniam vartojui. Mini reaktoriai turi nemažai privalumų apie kuriuos rašoma šituose straipsniuose, jie greitai statomi, saugesni, panaudojama ir terminė energija, tinka attokioms vietovėms, nereikia grandiozinių projektų aukštos įtampos linijai. Vienintelė problema yra ta, kad dar jie nėra sertifikuoti. Lietuvos sąlygomis privalumas būtų greita statyba ir panaudojimas šidymui, kol pastatytų grandiozinę elektrinę, tos mažos jau atsipirktų.
Anonymous 2008-11-11 23:57
Tai IAE vistiek ankščiau ar vėliau reiktų uždaryt, juk ir ji turi savo galiojimo laiką. O, kad naują AE buvo galima ankščiau pradėt statyt, pasirūpint "elektros tiltais" su kitom šalim iš anksto tai čia jau kita tema...
Andrius.V 2008-11-12 00:07
elektrike, juk grandiozinių projektų aukštos štamopos linijoms nereikia, Lietuva nuo IAE apraizgyta.
elektrikas 2008-11-12 00:10
Lietuvoje problemos yra grynai politinės, kitose šalyse panašių problėmų irgi netrūksta, o technologinų problėmų atominėje energetikoje iš principo nebėra, labai smarkiai pažengė technologijos nuo tų laikų kai buvo statomi dabartiniai reaktoriai. Sveikas protas turėtų laimėti, bet netaip greitai kaip norėtusi. Andriau, Lietuvoje aukštos įtampos linijos nėra joks privalumas, aš tiesiog nesistengiu išskirti mūsų situacijos, juk šiuolaikinis pasaulis yra globalistinis
Andrius.V 2008-11-12 02:09
Bet tavo komentare tai nuskambėjo kaip priekaištas dėl naujos AE, kai tuo tarpu viskas tam paruošta, išskyrus tiltai su kitom šalim. O tai jau tikrai politinės problemos.
Anonymous 2008-11-12 07:32
Automobilius iš JAV sunkiau čia „prirašyti“, o jūs kalbat apie reaktorių
Anonymous 2008-11-12 10:13
Nereikia painioti stojimo i ES su musu valdzios nesugebejimu (zinoma, kokia tauta - tokia ir valdzia, bet cia atskira tema) laiku vykdyti duotus isipareigojimus ir ziureti toliau i ateiti. Apie IAE uzdaryma zinojome pakankamai senai ir tikrai turejome laiko pradeti naujos elektrines statybas. Bet suveikia trumparegiskumo principas - apie naujas statybas pradedama kalbeti tada, kai ant senosios kabinama spyna. Todel, vietoj to, kad juokint Europa savo referendumais apie atominiu elektriniu uzdaryma, geriau kastume pamatus naujajai.
elektrikas 2008-11-12 10:42
Andriau, nepriekaištauju del didelių elektrinių, tegu tik pastato, net jei mažos ir turi daugiau privalumų, bet kyla didelių abejonių, kad pajėgtų ką nors pastatyti ir yra abejonių, ar iš viso yra tokie ketinimai sprendžiant pagal priešprojektinės stadijos skaidrumą, kurio dar laukia teisinis išbandymas. Yra labai didelė rizika susijusi su finansavimu ir teisiniais dalykais, nėra jokios patirties vykdant panašios apimties projektus savarankiškai. Visa tai yra abejonės del ateities, kurių neimanoma nei paneigti, bet būtų įdomu išgisti otimistines mintis, net jeigu jos ir nepagrįstos.
Anonymous 2008-11-12 10:46
Nereikia cia jokius studiju, kad suprasti, jog viena didele elektrine yra didziausias monopolis ir didele terpe skirstymo tinklams plesti zmones! Jei butu LT teritorijoje daug energijos saltiniu, prie kiekvieno miestelio ir perdavimo tinklai butu kiekvieno miestelio atskirose imonese, tai butu konkunrecija ir kaina butu elektros zymiai mazesne ir tikimybe, kad sugedus vienai sistemai, nesugrius visos LT energetika. O turint viena objekta, ji reikia saugoti kaip savo aki, nes jei ji suges, tai visai LT krize garantuota. Politikai iš baimes, kad priims sprendima be studiju, tik žmonių laika gaisina ir bereikalo pinigus tasko. Kol jie padarys studija, kol studijai konkursa paskelbs, kol kas nors apskus teismams, kad konkursas isanksto nupirktas buvo... Taip desimt metu niekas nepadaryta ir liks. O politikai is to gero noro pasiteisinti, kad va mes stengemes surasti geriausia is geriausiu sprendimu, visai nieko nepadarys ir zmones galiausiai patirs tokius nepatogumus, kad tie optimaliausi isjieskoti sprendimai bus moraliskai perbrangus.
Andrius.V 2008-11-12 11:55
Liutuk, kiek kartų IAE sugedo? O sako rusiška technika bloga. Tai kodėl turėtų nauja sugesti? Be to, esant gedimams reikiamas kiekis elektros gaunamas iš kitur.
elektrikas 2008-11-12 12:44
Man atrodo akivaizdu, kad riziką reikia mažinti net jei dar nebuvo incidento, aš irgi esu apsidraudęs gyvybės draudimu nors neplanuoju mirti iki sutarties galiojimo pabaigos Statant vieną didelę elektrinę yra tikima, kad kainuos mažiau, bet į kainą reikia skaičiuoti ir riziką, kuri didėja didėjant projektui, yra visokių metodų vertinti rizikai, bet šiuo atveju pakanka ir "sveiko proto" vertinimo. Kolkas aš neižvelgiu jokios tikimybės, kad tą elektrinę pastatys.
Anonymous 2008-11-12 13:40
pašalinis "sveiko proto" vertinimas yra per daug subjektyvus. kaip žmogus, apie tai neišmanantis, tame reikale nesisukantis ir nedirbantis gali kažką "sveiku protu" išmąstyti? Nesąmonė. Galima tik kažką nujausti. Aš neižvelgiu jokios tikimybės, kad tos elektrinės nepastatys. Nebent neišsirinks tiksliai pas ką užsakymą daryt. Kiek pamenu, šiuo met urenkamasi iš 4 gamintojų, konkursas dar nepaskelbtas: www . vae .lt/lt/pages/reaktoriaus_technologiju_vertinimo_studija
elektrikas 2008-11-12 19:33
Aš irgi norėčiau tikėti, kad pastatys nors kokią atominę elektrinę Lietuvoje, bet sveikas protas sako, kad pinigų nėra.
Nerkashis 2008-11-14 01:29
Dirbu perdavimo tinkluose. Reaktorius dar ne viskas. Kad elektrą paskirstyt tiems 20000 namų ūkių reikia bent jau trafą pasistatyt priedo ir dar bent minimąlią skirstyklėlę. Jei koks super duper naujas gyv. rajonas Lietuvoje sumąstytų tokį portatyvinį reaktorių įsigyt, kas jį aptarnautų (turiu omeny trafą su skirstyklėle ir tiekimo linijas 10 - 6 - 0,38kV). LEO LT nuplėštų gerus pinigus už aptarnavima. Nekalbu jau apie šilumos perdavimo tinklus... LEO LT tikrai neduos atsirasti naujam operatoriui. Kad tik žinotumėt kokie cirkai dedasi LEO LT valdomoje Lietuvos energijoj...
Andrius.V 2008-11-14 01:36
Papasakok
Nerkashis 2008-11-14 02:33
Pusė LEO zbitkų spudoj nušviesta.
Andrius.V 2008-11-14 09:28
Tai tos neįdomios, dar prieš ją įkuriant buvo aiškios pasekmės