JAV armija kareivius verbuoja vaizdo žaidimais  (10)

JAV armija, besistengianti užverbuoti pakankamai karių kovoms Irake ir Afganistane, jaunus amerikiečius vilioja vaizdo žaidimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Armija investavo 12 mln. dolerių į įrangą, kuri sumontuota prekybos centre Filadelfijoje, skelbia „Reuters“ naujienų agentūra.

JAV armijos patirčių centre yra 60 asmeninių kompiuterių, pilnų karinių vaizdo žaidimų ir interaktyvių skaidrių, pristatančių karines bazes ir karjeros galimybes. Pavyzdžiui, centro lankytojai 4,5 metro aukščio ekrane gali matyti, kaip jiems pavyks atakuoti priešo stovyklą apšaudant ją iš karinio visureigio. Kovos scenas lydi garso efektai.

Kitoje patalpoje galima simuliuoti atakas iš oro. Potencialūs kariai taip pat gali pailsėti ant sofų, klausytis roko muzikos.

Šis centras yra pirmas toks. Jis atidarytas rugpjūtį kaip dvejų metų eksperimentas. Iki šiol tarnybai jame pavyko užverbuoti 33 karius, o 5 asmenys užsirašė į rezervą – tai maždaug tiek pat, kiek pavykdavo padaryti penkiems tradiciniams verbavimo punktams, kuriuos šis centras pakeitė.

JAV armija teigia, kad iki šiol ji pasiekdavo ar viršydavo savo verbavimo tikslus. Rugsėjį pasibaigusiais fiskaliniais metais į aktyvią tarnybą užsirašė 185 tūkst. vyrų ir moterų – daugiausiai nuo 2003 metų.

Gynybos pareigūnai prognozuoja, kad ekonomikos nuosmukis ir augantis nedarbas dar paskatins žmones rinktis karybą. Centro atstovai teigia, kad jo paskirtis – ne tik pritraukti naujų žmonių, bet ir keisti armijos įvaizdį. Teigiama, jog, pavyzdžiui, 80 proc. karių tiesiogiai mūšiuose nedalyvauja.

Tačiau Jesse`as Hamiltonas, seržantas, tarnavęs Irake 2005 ir 2006 metais, teigia, kad vaizdo žaidimai „reklamuoja“ karą ir klaidina potencialius karius. Jis šiuos žaidimus pavadino „labai klaidinančiais ir labai nutolusiais nuo tikrovės“.

„Negali simuliuoti netekties, kai matai žūstančius žmones“, – aiškina J. Hamiltonas, kuris paliko armiją ir dabar priklauso organizacijai „Irako veteranai prieš karą“.

Priminsime, jog tai ne vienintelis JAV kariuomenės taikomas verbavimo būdas - praeitais metais kariuomenė įsteigė virtualią atstovybę „Second Life" aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)