Naujas užraktas leidžia atrakinti duris iš bet kurio pasaulio taško (Video)  (4)

Jungtinių Valstijų firma LiNK sukūrė durų spyną, kurią gyvenamojo būsto savininkas gali atrakinti ne vien surinkęs kodą ar standartiniu raktu, bet ir mobiliojo telefono ar interneto pagalba. Tačiau ir tai dar ne visos naujovės galimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juk ne kartą yra taip buvę, jog išlėkę į darbą, retsykiais susizgrimbame, ar nepaliko atrakintos lauko durys, ar išjungti visi buities prietaisai ir pan. Jeigu namuose nėra įdiegtos automatikos, lieka paskubomis grįžti į namus. Tiesa, automatinės būsto valdymo sistemos visą pastatą leidžia stebėti nuotoliniu būdu – tai vis labiau plintančio „protingo namo“ galimybės. Tačiau jei automatizuotas mikroklimato, šildymo sistemų reguliavimas ir nestebina, tai pilnai automatizuota ir nuotoliniu būdu valdoma spyna kol kas yra naujovė.

Naująją spyną galima atrakinti tiek su raktu (tradicijų mėgėjams), tiek įvedant kodą su vietine klaviatūra, tiek nuotoliniu valdymu per telefoną arba internetą. Paskutinės valdymo galimybės labai palankios tais atvejais, kuomet šeimininkas vis dar yra darbe, o į svečius atvyksta draugai ar giminaičiai. Pastariesiems nereikia šalti už durų, o šeimininkui skubėti su raktu į namus – per nuotolį atrakinama spyna ir visos problemos išsisprendžia. Žinoma, tai gerai tik tada, jeigu tai tikri draugai, o ne apsimetėliai plėšikai.

Nuotolinis spynos valdymas atliekamas su specialia programa, instaliuojama į mobilųjį telefoną arba kompiuterį. Programa sugeba atlikti tokius dalykus:

  • patikrinti, ar atrakintos (užrakintos) durys;
  • išsiaiškinti, koks žmogus kurias konkrečiai duris atrakino (užrakino);
  • atrakinti bet kurias duris iš bet kurio pasaulio taško;
  • pakeisti durų kodus bet kuriam iš devyniolikos galimų jų vartotojų.

Priklausomai nuo pasirinktų parametrų, šią informaciją būsto savininkas gali gauti mobiliojo telefono žinute arba elektroniniu laišku.

Įrengta spyna nereiklaus ypatingos priežiūros. Na, bent jau iki tol, kol nepamesite savo raktų, nepamiršite kodo ir turėsite po ranka neišsikrovusį telefoną arba bent jau priėjimą prie interneto. Spynų valdymas vykdomas per specialų bevielį ryšio kanalą, suprojektuotą "Z-Wave" technologijos pagrindu. Šiuo kanalu taip pat galima valdyti modulius, kontroliuojančius gyvenamojo būsto apšvietimo sistemą, vaizdo stebėjimo kameras, taip pat kitus namuose esančius elektroninius prietaisus.

Pradinis šios modernios durų spynos įrangos komplektas kainuos nepigiai - apie tris šimtus JAV dolerių. Visgi gamintojai tikisi, jog ypatingai naujove susidomės tėvai, galėsiantys tiksliai sužinoti, ar (ir kada) į namus iš mokyklos sugrįžo jų vaikai.

Saugumu besirūpinantiems klientams kompanija pabrėžia, jog sistemoje naudojamas saugus 128 bitų šifras AEC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)